«Η μεγάλη χίμαιρα» στο Πορεία
Το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα» σκηνοθετεί στο θέατρο Πορεία ο Δημήτρης Τάρλοου –ο εγγονός του συγγραφέα ερμηνεύει και τον παππού του σε μια σκηνή της παράστασης. Πρόκειται για την ιστορία της Μαρίνας, της Γαλλίδας που, παθιασμένη με την ελληνική κλασική αρχαιότητα, έρχεται στην Ελλάδα, παντρεμένη με τον καπετάνιο. Στη χώρα που θαυμάζει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις δικές της χίμαιρες… Ο έρωτας, η αγάπη, το πάθος, το φως και το σκοτάδι. Η παράσταση παίχτηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών. Διασκευή: Στρατής Πασχάλης, σκηνογραφία: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Ομηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αλίκη Αλεξανδράκη. Πρεμιέρα το Σάββατο 22/11, στις 21.00.

παράσταση

«Οχι αθώος πια» στη Στέγη
Η σκηνοθέτρια και εκπαιδευτικός Γεωργία Μαυραγάνη μαζί με την ομάδα Happy End παρουσιάζουν το έργο «Οχι αθώος πια» για τους εφήβους συνεχίζοντας την παράδοση στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Μια παράσταση-μύηση στον κόσμο της εφηβείας που προέκυψε μέσα από τη δημιουργική διαδικασία του θεάτρου επινόησης (devised theatre): μέσα από συνεντεύξεις, εργαστήρια και ένα ειδικά διαμορφωμένο blog, τα παιδιά μοιράστηκαν με την ομάδα τα όνειρα, τις αγωνίες, τα τραγούδια, τα λογοτεχνικά τους ερεθίσματα. Πρεμιέρα το Σάββατο στις 19.30. Παραστάσεις ως τις 26 Απριλίου 2015.

θέατρο


«Ονειρο στο κύμα – Ερως Ηρως»

Το πρώτο μέρος της τριλογίας-αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη περιλαμβάνει τα έργα «Ονειρο στο κύμα» και «Ερως Ηρως». Θα ακολουθήσουν «Το καμίνι και «Το μοιρολόγι της φώκιας» και, τέλος, «Η Φόνισσα». Ολα σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, σκηνικός χώρος-διδασκαλία κειμένου: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης. Πρεμιέρα την Παρασκευή στις 21.15. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, ως τις 30/1/15, στο θέατρο Φούρνος.
Ερχεται ο «Σωσίας»

Με αφετηρία τη διάσπαση, το κεντρικό μοτίβο των έργων του Ντοστογέφσκι και μια πληθώρα διακειμενικών αναφορών η εικαστικός-σκηνοθέτις Εφη Μπίρμπα μαζί με τους Αρη Σερβετάλη, Δρόσο Σκώτη, Γιώργο Συμεωνίδη, Συμεών Τσακίρη και Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη συστήνουν μια σπουδή στο έργο του Ντοστογέφσκι «Σωσίας» (1846). Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή, στο θέατρο Ροές, στις 21.00. Παραστάσεις: Τετάρτη – Σάββατο, στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00.
«Τραγούδι της Γης» στο Βρυσάκι

«Ενα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι της Γης που θα μας λυτρώσει» έγραφε ο Στρατής Μυριβήλης και η παράσταση «Το τραγούδι της Γης» που παίζεται στο Βρυσάκι είναι βασισμένη στο ομώνυμο λυρικό πεζογράφημά του. Σκηνοθεσία – διασκευή και ερμηνεία: Στρατής Πανούριος. Παραστάσεις ως τις 30/11, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.
«Γυναίκα και Λύκος»

Το έργο της Ελενας Πέγκα «Γυναίκα και Λύκος» παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Σάββατο και για πέντε παραστάσεις. Σκηνοθεσία: Ελλη Παπακωνσταντίνου, μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης. Με τους Θεοδώρα Τζήμου, Νικόλα Χανακούλα, Λένα Δροσάκη – Ελίζα Ρίζου, Βασίλη Μαργέτη, Περικλή Γιώργο Φωκιακό, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου. Παρασκευή – Σάββατο – Δευτέρα – Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 19.00.
μουσική


Θεοδώρου + Ταγκούλη = Σταυρός

Mινιμαλιστική και χειροποίητη προσέγγιση στα τραγούδια τους αλλά και σε πολύ γνωστά τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, που εκτείνονται από τη λαϊκή μουσική ως το ροκ παρουσιάζουν η Βικτωρία Ταγκούλη και ο Χρίστος Θεοδώρου τις Τετάρτες του Νοεμβρίου, στον Σταυρό του Νότου Club. Εχοντας ήδη συνεργαστεί σε τρεις δισκογραφικές δουλειές, με πιο πρόσφατη το «Τετράδιο», «πειράζουν» δικά τους τραγούδια αλλά και γνωστές συνθέσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από Βασίλη Τσιτσάνη ως Τρύπες. Ο Χρίστος Θεοδώρου θα είναι στο πιάνο, το harmonium, το μεταλλόφωνο και τα πλήκτρα. Μαζί τους στα τύμπανα η Ρόλη Γιαμοπούλου.
Γάτα και Γάτοι
στο Tin Pan Alley
Οι «Penny & The Swingin’ Cats» εμφανίζονται στη σκηνή του Tin Pan Alley, ανανεωμένοι, κεφάτοι, δημιουργικοί και με το πρώτο άλμπουμ στο ενεργητικό τους. Οι αγαπημένες μας μουσικές γάτες (επτά επί σκηνής) δεν είναι μόνο swing και rock n’ roll, αλλά είναι πάντα ρετρό. Ωρα έναρξης: 22.00.
κινηματογράφος


Πρωτοπορία στην Ταινιοθήκη

Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός) το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, που περιλαμβάνει εκτός άλλων αφιερώματα στον αμερικανικό πειραματικό κινηματογράφο στη νέα χιλιετία, στον κινηματογράφο της Αμπιγκεϊλ Τσάιλντ και στον Λεός Καράξ.
εκδήλωση


Η πολιτιστική μνήμη της Αθήνας

Με την ομιλία «Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας» της Λίνας Μενδώνη, γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζεται την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου (ώρα 19.30) η σειρά διαλέξεων «Εικόνα της πόλης» που διοργανώνει η αρχιτεκτονική εταιρεία CF COMPANY στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (λεωφόρος Αμαλίας 4, Σύνταγμα). Είσοδος ελεύθερη. Προκράτηση θέσεων: 210 9229.467. ​
εικαστικά


Φέλιος σε Πάτρα και Χανιά

Εργα της συλλογής Σωτήρη Φέλιου εκτίθενται στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο – Αγορά Αργύρη της Πάτρας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Re-culture III που εφέτος έχει θέμα τη Διακινδύνευση (8/11-28/12) αλλά και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στο πλαίσιο της έκθεσης «Στην κιβωτό των ονείρων» (ως τις 24.1.2015).
Η «Μεταποίηση» της Μπράττη

Με την έκθεσή της στην Γκαλερί Cube (Μιαούλη 39, Πάτρα) η ζωγράφος Ειρήνη Μπράττη πραγματοποιεί ένα ταξίδι γύρω από το σύμπαν της ανθρώπινης ύπαρξης, με αφετηρία τη θηλυκή ματιά της. Ως τις 13 Δεκεμβρίου.
βιβλίο


Αφηγήσεις αθανασίας
Το βιβλίο του Κώστα Μαυρουδή «Η αθανασία των σκύλων» (εκδόσεις Πόλις) παρουσιάζεται το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, στις 19.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπύρου Μερκούρη 62) στο Παγκράτι. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Κόκκινος, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Χαράλαμπος Ε. Μαραβέλιας, δικηγόρος και αρθρογράφος, και ο Μάρκος Καρασαρίνης, ιστορικός και δημοσιογράφος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ