Ο τσεχοεβραίος Σαούλ Φριντλέντερ με το δίτομο έργο του Η ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι (1997, 2007) έθεσε ένα νέο ορόσημο στην ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος συνδυάζοντας το βιωματικό στοιχείο -την εμπειρία του παιδιού που επέζησε του Ολοκαυτώματος αλλά έχασε τους γονείς του- με την ιστορική προοπτική του επιστήμονα που στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις και τις διαμάχες που σφράγισαν την ιστοριογραφία του Ολοκαυτώματος.
Ο Σαούλ Φριντλέντερ γεννήθηκε ως Πάβελ Φριντλέντερ στην Πράγα το 1932. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η εβραϊκή οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Με τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία, οι γονείς παίρνουν την απόφαση να κρύψουν το παιδί σε ένα καθολικό σχολείο, ενώ οι ίδιοι επιχειρούν να διαφύγουν στην Ελβετία. Συλλαμβάνονται, εκτοπίζονται και δολοφονούνται στο Άουσβιτς ενώ ο Πάβελ παραμένει εσωτερικός στο σχολείο μέχρι το τέλος της Κατοχής. Τότε επιστρέφει στο Παρίσι, σε μια ανάδοχη οικογένεια Ρωσοεβραίων, ανακαλύπτει την εβραϊκή του ταυτότητα και προσχωρεί στον σιωνισμό. Το 1947 εγκαταλείπει το Παρίσι και επιβιβάζεται κρυφά στο πλοίο «Αλταλένα», με προορισμό την Παλαιστίνη. Το πλοίο μεταφέρει όπλα για τη δεξιά οργάνωση Ιργκούν, αλλά με διαταγή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Μπεν Γκουριόν βυθίζεται έξω από το Ισραήλ. Ο Φριντλέντερ, με το όνομα Σαούλ πλέον, ζει σε κιμπούτς και διακόπτει τις σχέσεις του με τη Δεξιά. Επιστρέφει στο Παρίσι και σπουδάζει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Γενεύης, όπου και δίδαξε ως το 1988. Δίδαξε επίσης στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Το 1988 εκλέχθηκε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Είναι μέλος του κινήματος «Ειρήνη Τώρα». Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης για το έργο του και με το Βραβείο Ειρήνης στην Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας για «Τα χρόνια της εξόντωσης», τον δεύτερο τόμο του ανά χείρας έργου, ο οποίος τιμήθηκε το 2008 με το βραβείο Πούλιτζερ.
Το έργο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά σε επίτομη έκδοση (Η Ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι, εκδόσεις Πόλις, 2013), παρουσιάζεται την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, 2ος όροφος), με αφορμή την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων (9.11.1938), που σηματοδότησε την απαρχή του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ευρώπης.
Την εκδήλωση, που διοργανώνει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ Βενιαμίν Αλμπάλας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Ρίκα Μπενβενίστε, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ.