Κοινό, θεατές ή λαός; Δημοκρατία και αμφισβήτηση: Η πολεμική του πολιτικού θεάτρου. Το θέατρο ως παράγοντας ελέγχου: Η δημοκρατία πάνω στη σκηνή και κάτω από τη σκηνή. Θέατρο και δημοκρατική αγωγή. Θεατρικότητα και δημοκρατικότητα: Πολλαπλές εικόνες και ανακλάσεις. Η πολιτική της δημοκρατίας ως performance. Είναι ορισμένα από τα θέματα του Ε´ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Θέατρο και Δημοκρατία», το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974).
Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Αθήνα ως τις 8 Νοεμβρίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον πολυγραφότατο θεατρολόγο και πανεπιστημιακό δάσκαλο Βάλτερ Πούχνερ, ιδρυτικό στέλεχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρός του και διευθυντής του Επιστημονικού Δελτίου του Παράβασις και ο οποίος αφυπηρετεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη των σχέσεων του θεάτρου με όψεις της πολιτικής, η διερεύνηση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επηρέασαν τη σκηνική πράξη, τη δραματική γραφή και την καλλιτεχνική δημιουργία σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους και η συνδυαστική τους προσέγγιση. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από μια συνολική προσέγγιση, η πρόκληση ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος και μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του Θεάτρου, τη σχέση του με τη Δημοκρατία και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.
Στις ειδικές θεματικές του συνεδρίου θα εξεταστούν οι κοινές ιστορικές ρίζες και αναφορές θεάτρου και δημοκρατίας, η μετάβαση από την αρχαία πόλη στο έθνος-κράτος, οι πολιτικές μεταφορές και οι θεατρικοί μετασχηματισμοί στον 20ό αιώνα, το θέατρο ως παράγοντας αμφισβήτησης πριν από και μετά τον Μάη του ’68, το θέατρο στην εποχή του παγκόσμιου ιστού, το θέατρο υπό το πρίσμα της κρίσης των συλλογικοτήτων κ.ά. Έμφαση θα δοθεί στο ελληνικό ιστορικό παράδειγμα, στο θέατρο των μεταπολεμικών χρόνων και στην πορεία του από τη Μεταπολίτευση ώς την κρίση του 21ού αιώνα.
Δείτε εδώ αναλυτικά τους συμμετέχοντες και το πρόγραμμα του συνεδρίου.