Ειδική τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο θεσμό του Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο άνοιξε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον της οδού Αριστοτέλους με την προβολή της ταινίας «Λευκός Θεός» του Κορνέλ Μουντρούζο.

Ο «Λευκός Θεός» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία Ένα Κάποιο Βλέμμα του τελευταίου φεστιβάλ των Κανών και μιά για τον αγώνα επιβίωσης ενός σκύλου στους δύσκολους δρόμους μιας φασίζουσας πόλης, την ώρα που ένα 12χρονο παιδί προσπαθεί να το βρει και να το φέρει πίσω στο σπίτι του. Η ταινία είχε επιλεγεί στην δεκάδα των εφετινών βραβείων LUX.
Tο βραβείο LUX, που ιδρύθηκε το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να στρέψει το ενδιαφέρον στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη υποστηρίζοντας την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.
Η διαδικασία έχει ως εξής: 20 ειδικοί του κινηματογράφου στην Επιτροπή Επιλογής συνεδριάζουν και συζητούν για περισσότερες από 60 ευρωπαϊκές ταινίες, ανακοινώνονται δέκα ταινίες της επίσημης επιλογής και τρεις από αυτές αρχίζουν το ταξίδι τους για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια των LUX Film Days.
Οι ταινίες πρέπει να είναι μυθοπλασίας ή δημιουργικά ντοκιμαντέρ (ή ταινίες κινουμένων σχεδίων), να έχουν ελάχιστη διάρκεια 60 λεπτών, να αποτελούν παραγωγές ή συμπαραγωγές, επιλέξιμες στο πλαίσιο του προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (MEDIA), να αναδεικνύουν την πολυμορφία των ευρωπαϊκών παραδόσεων, τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την οικοδόμηση της Ευρώπης και να έχουν προβληθεί για πρώτη φορά μεταξύ της 31ης Μαΐου 2014 και της 1ης Ιουνίου 2015.
Ο νικητής του LUX επιλέγεται από τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος απονέμει το βραβείο. Μια από τις δέκα ταινίες της επίσημης επιλογής ήταν η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα.
Την ερχόμενη Πέμπτη στις 12.30 στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση του θεσμού LUX παρουσία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Μισέλ Δημόπουλου που είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των Βραβείων LUX. Λίγο αργότερα, στις 14.45 η αίθουσα Τζον Κασαβέτης του Λιμανιού θα προβληθεί η υποψήφια εφέτος για το LUX γαλλική ταινία «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά παρουσία της πρωταγωνίστριάς της Καριντιά Τουρέ.
Στην τρίτη της ταινία η Σιαμά προβληματίζεται πάνω στη σχέση των εφήβων με την εξουσία, δίνοντας έμφαση σε ένα διαφορετικό είδος θηλυκότητας μέσω του πορτραίτου μιας παρέας δεκαεξάχρονων κοριτσιών σε ένα παριζιάνικο προάστιο.
Οι άλλες δύο ταινίες που διαγωνίζονται θα προβληθούν επίσης στην Τζον Κασαβέτης: την Τρίτη 04 Νοεμβρίου στις 15:00 θα παιχτεί η σλοβένικη ταινία «Εχθρός της τάξης» του Ροκ Μπίτσεκ και την Τετάρτη 05 του μηνός στις 15:00 η «Ida» του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι η οποία από την περασμένη Πέμπτη προβάλλεται και εμπορικά στις αίθουσες.
Στην «Ida», ο Παβλικόφσκι στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν της χώρας του με πρωταγωνίστρια ένα ορφανό κορίτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Πολωνία, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την ταυτότητά του. Η πρώτη ταινία του διεισδύει στον μικρόκοσμο μιας τάξης γυμνασίου που αντιμετωπίζει έναν ιδιαίτερα αυστηρό νέο καθηγητή.
Οι 3 ταινίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το Bραβείο LUX προβάλλονται παράλληλα την ίδια περίοδο, σε 24 γλώσσες στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινό μπορεί να δηλώσει την προτίμησή του για την καλύτερη ταινία ψηφίζοντας μέσω της ιστοσελίδας www.luxprize.eu και της αντίστοιχης σελίδας στο facebook απονέμοντας το Bραβείο Kοινού.
Ο λόγος για τον οποίο ο θεσμός LUX έχει σημασία σχετίζεται με την διανομή των ταινιών στις αίθουσες, την «αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου καθότι κωλύεται από τις διαφορετικές γλώσσες. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο και είναι αλήθεια ότι έχει βοηθήσει τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους.