Ηταν μια συνέντευξη Τύπου διαφορετική από τις άλλες. Περισσότερο μια γλυκόπικρη τελετή λήξης της θητείας του «μακροβιότερου διευθυντή μουσείου διεθνώς». Ετσι χαρακτήρισε εαυτόν ο φανερά συγκινημένος Αγγελος Δεληβοριάς ο οποίος μετά από 41 έτη στη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη παύει να είναι ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής και αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο, στη Διοικητική Επιτροπή μετά από την παραίτηση του Μαρίνου Γερουλάνου.

«Του οφείλονται όλα». Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η αποτίμηση της Αιμιλίας Γερουλάνου, Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη για το έργο που πρόσφερε ο Δεληβοριάς απ’ όταν ανέλαβε τα ηνία του Μουσείου το 1973 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων. Ο πατέρας της, Μαρίνος Καλλιγάς, τότε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη (και τέως Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης) αναγνώρισε τα ταλέντα και τον δυναμισμό του και τον εμπιστεύτηκε.

Πολυπράγμων, και «ελληνομανής» όπως τον χαρακτηρίζουν οι άσπονδοι φίλοι του, ο Δεληβοριάς εμπλούτισε τις συλλογές, αξιοποίησε τα κτίρια που κληροδοτήθηκαν για την ανάπτυξη του Μουσείου, και σύστησε στο κοινό σύγχρονες όψεις της παράδοσης όπως την Ελλάδα του μεσοπολέμου μέσα από την τελευταία προσθήκη στην αλυσίδα των εκθεσιακών χώρων, την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Για να συνδέσουμε την αρχή με το «τέλος» της θητείας του, αρκεί να ειπωθεί ότι ο Δεληβοριάς ανέλαβε ένα μουσείο «με χαρακτηριστικά μιας ιδιωτικής συλλογής», 19 χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη, και το μετέτρεψε αργά και μεθοδικά σε «έναν πολυδιάστατο, έγκριτο οργανισμό, αναμφισβήτητα τον πιο δυναμικό Μουσειακό οργανισμό στην Ελλάδα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί πλέον ψηλά και στην διεθνή κλίμακα του πολιτισμού».

Τι προσόντα απαιτούνται λοιπόν για τον αντικαταστάτη του στη νέα εποχή που χαράζει στο Μουσείο Μπενάκη; Επιστημονική κατάρτιση με ειδικότητα σε ένα από τα πολλά πεδία που ορίζουν οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και «μια ανάλογη αντοχή, υπομονή και πείσμα, πείσμα ρωμαίικο» σύμφωνα με τον Αγγελο Δεληβοριά ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως το αναμορφωμένο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάστηκε το 2000 έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια επίμονου αγώνα. Και, μολονότι δεν θα έχει πλέον τόσο ενεργό ρόλο, θα εξακολουθήσει να δίνει το «παρών». «Θα είμαι το τρίτο μάτι, δεν θα απουσιάσω ποτέ. Το ‘κακό’ είναι ότι θα μπορώ να βλέπω τις ανεπαίσθητες αποκλίσεις εν ονόματι της επιβίωσης του οργανισμού» είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ όπως ανέφερε η κ Γερουλάνου, «η προκήρυξη έχει ήδη ετοιμαστεί, την έχει εγκρίνει η Διοικητική Επιτροπή και ο Αγγελος. Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Εως ότου βρεθεί ο αντικαταστάτης, -ο οποίος σημειωτέον θα αναζητηθεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό- το Μουσείο θα λειτουργεί όπως και τώρα με τον Αγγελο Δεληβοριά υπεύθυνο για τις λήψεις αποφάσεων και όχι για τις εισηγήσεις.