Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου: η θρυλική Harley του «Ξέγνοιαστου Καβαλάρη» πωλήθηκε προς 1,35 εκατ. δολάρια στην Καλιφόρνια. Ηταν όμως τελικά αυτή η μηχανή η Captain America με την οποία ο Πίτερ Φόντα έγινε το σύμβολο της φυγής προς την ελευθερία για μία ολόκληρη γενιά;

Οι απόψεις διίστανται. Ο οίκος δημοπρασιών Profiles in History, ο οποίος πούλησε το τσόπερ ως μοναδικό – έλκοντας δεκάδες ενδιαφερόμενους – επιμένει ότι είναι το αυθεντικό, και μάλιστα εκείνο που «πρωταγωνιστεί» στο τραγικό φινάλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hollywood Reporter όμως, ένας Τεξανός ονόματι Γκόρντον Γκρέιντζερ επιμένει ότι η αυθεντική κοσμεί τη μεγάλη συλλογή του. «Αυτή που πουλήθηκε είναι αντίγραφο», υποστηρίζει ο Γκρέιντζερ. Και για τού λόγου το αληθές επιδεικνύει το πιστοποιητικό αυθεντικότητας της δικής του Harley, υπογεγραμμένο από τον ηθοποιό Νταν Χάγκερτι, ο οποίος είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Ντένις Χόπερ.

Ο ίδιος ο Χάγκερτι παραδέχθηκε αρχικά στους Los Angeles Times ότι έχει πιστοποιήσει και πουλήσει δύο Captain America, για να διασκευάσει ελαφρώς στη συνέχεια υποστηρίζοντας ότι μία είναι η αυθεντική, εκείνη που πουλήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ο Φόντα από την πλευρά του, ο οποίος είχε δώσει τη μοτοσικλέτα στον Χάγκερτι, δεν μπορεί να λύσει το μυστήριο. Είναι βέβαιος όμως ότι «κάτι βρωμάει σε αυτήν την υπόθεση».

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος πάλι, ο άνθρωπος που έδωσε μια περιουσία για να αγοράσει το «μοναδικό κομμάτι», προτιμά να διατηρεί την ανωνυμία του και να παραμένει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.