Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού.

Όπως έχει ήδη γνωστό από τις ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ αλλά και ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο, του οποίου η ταινία «Λευκός θεός» (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα σηκώσει του Φεστιβάλ. Ο Ραμίν Μπαχράνι από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του «The Cut» θα έρθουν επίσης στην Θεσσαλονίκη.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο. Οι δυο ελληνικές ταινίες που θα συναγωνιστούν στο πρόγραμμα είναι η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα.
Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον η προβολή της ταινίας «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του» του σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον θα σημάνει το τέλος της διοργάνωσης.
Ως γνωστόν το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου μαζί με δημιουργούς και θεατές, σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress.
Φέτος το κοινό έδωσε δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την επέτειο και ψήφισε την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 –2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος».