Εκτενές άρθρο για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του National Geographic, στο οποίο τονίζεται ότι το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης «μπορεί να κρύβει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο: Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο;». «Η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου ρίχνει φως στον ελληνικό τάφο» υπογραμμίζεται.

«Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την εικόνα μίας νεαρής, κοκκινομάλλας θεάς, που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο, μέσα στον τύμβο των 2.300 ετών της Αρχαίας Αμφίπολης στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την Περσεφόνη, κόρη του Δία, η οποία απεικονίζεται στο μωσαϊκό και ίσως προδίδει ένα νέο στοιχείο για αυτό που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει το πιο διαδεδομένο μυστήριο» αναφέρει το National Geographic.

«Ο τάφος βρίσκεται κοντά στο λιμάνι που χρησιμοποιούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι τον χρονολόγησαν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., πιθανώς τοποθετώντας την κατασκευή του στην περίοδο μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, το 323 π.Χ.. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν πυροδοτήσει έντονες εικασίες ότι ο τάφος χτίστηκε για κάποιο πρόσωπο πολύ κοντινό στον Αλέξανδρο, αλλά ξεκάθαρες αποδείξεις δεν υπάρχουν» σημειώνει το δημοσίευμα.

Το National Geographic φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μιζούρι, Ίαν Ουόρδινγκτον, ο οποίος εκτιμά ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, επειδή το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δείχνει μία γυναίκα να οδηγείται στον κάτω κόσμο. Ο Ουόρδινγκτον αναφέρει πως ο τάφος μπορεί να φιλοξενεί τη Ρωξάνη, σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή τη μητέρα του, Ολυμπιάδα.

Το άρθρο πάντως καταλήγει με τη σημείωση πως «μόνο ο χρόνος και η ανασκαφή θα μαρτυρήσουν τον ένοικο του τύμβου».