Τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν «στρατοπεδεύσει» για τέταρτη συνεχή ημέρα έξω από τη «Μεγάλη Βρεταννία». Πέμπτη 16 Οκτωβρίου. Ενα ηλιόλουστο πρωινό στην Αθήνα. Η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ εμφανίζεται στο μαρμάρινο κεφαλόσκαλο λίγο μετά τις 11.30 π.μ. Οι κάμερες στρέφονται προς το μέρος της. Τα φλας αστράφτουν εκτυφλωτικά. Η βρετανολιβανέζικης καταγωγής Αμάλ αποχωρίζεται για μερικά δευτερόλεπτα τα μαύρα γυαλιά της. Χαρίζει ένα λαμπερό χαμόγελο στους δημοσιογράφους. Κατεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά και «χώνεται» στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το οποίο την περιμένει για να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Η επίσκεψη της πιο πολυσυζητημένης αυτή την εποχή γυναικείας προσωπικότητας του πλανήτη έχει τελειώσει.
Η Ελλάδα στην πρώτη σελίδα


Η κυρία Κλούνεϊ επέστρεψε στο πολυτελές βικτωριανού στυλ σπίτι της και στην αγκαλιά του συζύγου της. Η 36χρονη δικηγόρος, μέλος του κορυφαίου βρετανικού γραφείου Doughty Street Chambers το οποίο αναλαμβάνει υποθέσεις παγκοσμίου κύρους, με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οικονομικά και στις διακρατικές αντιπαραθέσεις, δηλώνει αισιόδοξη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η κυρία Κλούνεϊ είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για τη διερεύνηση της νομικής οδού που θα καθιστούσε εφικτή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η μεγαλοδικηγόρος συνοδευόταν από τους συναδέλφους της, νομικούς συμβούλους της βασίλισσας Ελισάβετ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ.
Η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στη χώρα μας. Δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα το λεπτεπίλεπτο κορίτσι με τα πλούσια καστανά μακριά μαλλιά, το οποίο, σύμφωνα με τους «Times», «μας έκλεψε τον πιο ποθητό εργένη του κόσμου και τώρα θέλει να κλέψει και τα πιο ποθητά γλυπτά. Ή να τα απελευθερώσει, αναλόγως τού πώς το βλέπετε». Η κυρία Κλούνεϊ όμως, παρά τη φαινομενικά εύθραυστη παρουσία της, φαίνεται ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται με άψογο τρόπο την εικόνα της. Δείχνει αδιάφορη για τα κακόβουλα δημοσιεύματα, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
«Τα Γλυπτά έχουν κλαπεί»


Μερικές ώρες μετά την επιστροφή στο Λονδίνο, παρακολουθούσε ενθουσιασμένη δηλώσεις βρετανών βουλευτών οι οποίοι υποστήριζαν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων υποκινήθηκε από τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε στην Αγγλία η παρουσία στην Αθήνα των τριών διεθνούς φήμης νομικών. Οι διάσημοι δικηγόροι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης τις επιλογές νομικών οδών διεκδίκησης των Γλυπτών. Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάχθηκαν ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Αντριου Τζορτζ και ο συνάδελφός του των Εργατικών, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων στο κατά τα λοιπά εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο φέρνει ντροπή στη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Τζορτζ. «Τα Γλυπτά έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο κ. Κόρμπιν.
Η Αμάλ Κλούνεϊ, λίγο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, υπογράμμισε ότι η συνάντηση με την ελληνική πλευρά ήταν παραγωγική και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο να ζητεί την επανένωση των Γλυπτών με το Μνημείο. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα επιστρέψει τα Γλυπτά και η Ελλάδα θα στείλει άλλες αρχαιότητες στο Λονδίνο. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται ο πρώην αμετανόητος εργένης σύντροφός της, ο οποίος την περασμένη άνοιξη δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας του ταινίας «Μνημείων άνδρες» ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο διάσημος σταρ, έντονα ευαισθητοποιημένος γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και με πλούσιες πολιτικές φιλοδοξίες, κατάλαβε ότι η επίσκεψη της Αμάλ εκτόξευσε τις μετοχές της στα ύψη. Η κυρία Κλούνεϊ κατόρθωσε να ξεπεράσει σε δημοφιλία ακόμη και την Κέιτ Μίντλεντον!
Ποιος, όμως, ήταν αυτός που «έπεισε» την κόρη των πάμπλουτων Λιβανέζων, οι οποίοι κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια στην Αγγλία, να ασχοληθεί με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν εκείνος που την παρότρυνε. Κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρούσε εδώ και χρόνια επαφή με το κορυφαίο γραφείο Doughty Street Chambers. Εκεί όπου εργάζεται η λαμπερή Αμάλ Αλαμουντίν. Εκεί εργάζεται επίσης και ο Ελληνας Ανδρέας Μιχαηλίδης που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τη γουστάρω, είναι ο τύπος μου!»
Τα μέλη της κυβέρνησης παρακολουθούσαν με ικανοποίηση τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα σε όλο τον κόσμο. Η κυρία Κλούνεϊ, η οποία μάχεται όπως και ο σύζυγός της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτέλεσε «κινητή διαφήμιση» για την Ελλάδα. Και αν κάποια διεθνή δημοσιεύματα αναφέρονται κοροϊδευτικά στους πτωχούς Ελληνες οι οποίοι σύρονται πίσω από τη λευκή φούστα του πανάκριβου Chanel ταγέρ της Αμάλ, οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν θετικά. Η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω έμοιαζε μάλλον… σαγηνευτική.
Η κυρία Κλούνεϊ κατόρθωσε με την elegant εμφάνισή της, το χαμόγελό της και τον low profile χαρακτήρα της να «ενώσει» ακόμη και τους πιο «σκληρούς αντιπάλους» στον χώρο της πολιτικής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι είναι «θεόπλασμα και πλανητική καλλονή». Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας τον διαβεβαίωσε ότι «ναι, έτσι είναι», για να συμπληρώσει αμέσως «πέραν των αξιόλογων νομικών συμβουλών, η επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ και της ομάδας της ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα». Οσο για τον Γιάννη Μπουτάρη; «Τη γουστάρω, είναι ο τύπος μου!» αναφώνησε με ενθουσιασμό.
Η δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ και της Γιούλια Τιμοσένκο, σύμβουλος του Κόφι Αναν, κέρδισε, όπως δείχνουν τα πράγματα, μία ακόμη επαγγελματική επιτυχία. Αυτοί που γνωρίζουν καλά το ζεύγος Κλούνεϊ κάνουν λόγο για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει αυτή τη θετική μέχρι στιγμής εικόνα. Ο Κλούνεϊ θα πείσει τους φίλους του Δημοκρατικούς να κινηθούν και να βοηθήσουν και εκείνοι ουσιαστικά την Ελλάδα στον μεγάλο αγώνα της διεκδίκησης των Γλυπτών; Μην ξεχνάμε ότι ο σταρ, αν και θα κατοικεί πλέον ένα μέρος του χρόνου στο Λονδίνο, είναι αμερικανός πολίτης, εξαιρετικά δημοφιλής στην πατρίδα του…


Στιγμιότυπο
Το δείπνο με τη συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού

Το χέρι της κυρίας Κλούνεϊ ήταν τόσο λεπτό και φίνο. Σαν μιας ψεύτικης κούκλας. Τη χαιρέτησα την Τρίτη το βράδυ, λίγο μετά τις 8, όταν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» την «πέρασαν» μέσα από το «Winter Garden». Επιθυμούσαν να τη φυγαδεύσουν από την πόρτα της Πανεπιστημίου. Η Αμάλ κατηφόρισε μαζί με τους συνεργάτες της δικηγόρους και τον Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος προΐσταται στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στη Γλυφάδα. Η κυρία Κλούνεϊ απόλαυσε το δείπνο της στο σπίτι της στενής συνεργάτιδας του Πρωθυπουργού, Λίας Δανιόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ