Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κατεβαίνει στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή Passport και σε τρεις μοναδικές εμφανίσεις παρουσιάζει όλα τα αγαπημένα του τραγούδια αλλά και την τελευταία δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, με τίτλο «Λιμάνια ξένα». Οπως υποδηλώνει και ο τίτλος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κατά ένα μέρος του βασίζεται σε διασκευές παλιών τραγουδιών. Τα πιο αγαπημένα του παραδοσιακά, μικρασιατικά, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, σε νέες, σημερινές, τολμηρές και λίγο «αιρετικές», κιθαριστικές εκδοχές.
Το πρόγραμμα – αλλά και ο νέος δίσκος – έχει «γράψει τα πρώτα του χιλιόμετρα» στις ως τώρα εμφανίσεις του Νίκου σε όλη την Ελλάδα και τώρα στο πιο μεγάλο λιμάνι της χώρας καταφθάνει ανανεωμένο, με νέες επιλογές τραγουδιών και διάθεση για περισσότερο ρυθμό και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Σταθερά μαζί με τον Νίκο στη σκηνή οι Φτερωτές Κιθάρες δίνουν τον δικό τους καθοριστικό και «κιθαριστικό» χαρακτήρα, αποτελούμενες από άξιους μουσικούς της νεότερης γενιάς, όπως ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης των Ανοιχτή Θάλασσα στο μπάσο, στις κιθάρες και στο τραγούδι, ο Χάρης Μιχαηλίδης από τους Δραμαμίνη στην κιθάρα και στο τραγούδι, ο Αλέκος Βουλγαράκης στην κιθάρα, ο Θάνος Μιχαηλίδης στα τύμπανα. Στην ηχοληψία ο Ακης Πασχαλάκης.
Την εν λόγω παράσταση ο Νίκος Πορτοκάλογλου δεν την παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό. Το έπραξε στην περσινή σεζόν, έδωσε και με αυτή συναυλίες το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα. Αρα έχει «μεστώσει» και έχει δέσει ακόμη περισσότερο η άποψη που καταθέτει για το λαϊκό τραγούδι ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με το συγκρότημά του. Σε αυτή τη συνύπαρξη όπου το «παλιό» συναντά το «νέο», οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι ακριβώς στη μέση. Ναι μεν ο τραγουδοποιός είναι αυτός που δείχνει τον δρόμο, κρατάει την πυξίδα και χαράσσει πορεία, αλλά αν ο καπετάνιος δεν έχει δίπλα του άξιους ναύκληρους το καράβι θα εξοκείλει. Ο λόγος λοιπόν για τις Φτερωτές Κιθάρες, το συγκρότημα που τον συνοδεύει, το οποίο δίνει την καλύτερό του εαυτό. Ή μάλλον, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, δίνει αυτή την ηλεκτρική και… μπλουζίστικη εν μέρει μυρωδιά στα κομμάτια που ακούγονται στην παράσταση. Κομμάτια όπως είναι τα «Εγώ ο ξένος», «Τα λιμάνια», «Τι σε μέλλει εσένανε» και «Βασιλικός θα γίνω» ουσιαστικά ξαναγράφονται συνθετικά, εφόσον τα ακούμε στην ηλεκτρική κιθαριστική – μπλουζ εκδοχή τους.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου δεν είναι η πρώτη φορά που πειραματίζεται στη μουσική και με τη μουσική του. Ισως αυτό μάλιστα να τον κατατάσσει στους πλέον εμπνευσμένους μουσικούς της γενιάς του. Σταθερός στην ποιότητά του, αρνούμενος να ακολουθήσει τις κατά καιρούς μόδες. Σταθερός στη γραμμή «είμαι και ροκ, είμαι και Ανατολίτης», ο τραγουδοποιός συνεχίζει να καταθέτει την άποψή του χωρίς φόβο αλλά πολύ πάθος. Ισως επειδή όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα» στα 30 και πλέον χρόνια τους στη μουσική και στο τραγούδι ακολούθησε μια ξεκάθαρη ρότα: «Ενας αυτοδίδακτος μουσικός είμαι, που με δίδαξαν άλλοι αυτοδίδακτοι μουσικοί, όπως ο Λένον ή ο Ντίλαν. Το ωδείο μου ήταν το «λιώσιμο» των δίσκων τους για να μάθω μουσική» σημειώνει. «Αυτό που με χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια είναι το πείσμα και η τρέλα. Θεωρώ ότι το τραγούδι μου «Τα καράβια μου καίω», αν και γραμμένο πριν από 20 χρόνια, είναι άκρως επίκαιρο. Για θυμήσου τους στίχους: «Από πείσμα και τρέλα θα ζω σε τούτη τη χώρα, ώσπου να βρω νερό, γιατί ανήκω εδώ»».

πότε & πού:
Σάββατο 25/10, 1/11 & 8/11. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (στο bar, με μπίρα ή κρασί) – 20 ευρώ (σε τραπέζι, με ποτό). Passport, Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ. 2104296.401

HeliosPlus