Τρία αφιερώματα στη δουλειά ελλήνων κινηματογραφιστών θα συναντήσει κανείς στην εφετινή, 36η διοργάνωση του Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ. Τα αφιερώματα διοργανώθηκαν από το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Αναλυτικότερα, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν δύο μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη και «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, στο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους συμμετέχει η «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση και στο Πανόραμα ταινιών μικρού μήκους οι ήδη βραβευμένες στη Δράμα «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου και «Drag Me: An Urban Music Tale» του Νίκου Κέλλη.
Το αφιέρωμα με τίτλο «Νέο κύμα του Ελληνικού Κινηματογράφου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες ταινίες μεγάλου μήκους παραγωγής κυρίως από το 2007 ως το 2013: «Κυνόδοντας» και «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», «Στρέλλα» και «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου (που δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα παρά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Βερολίνου), «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «L» του Μπάμπη Μακρίδη και «διόρθωση» και «Η κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου.
Στο αφιέρωμα ταινιών μικρού μήκους, πάντα σε πρώτη προβολή θα παρουσιαστούν οι ταινίες «45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Κάτι θα γίνει» τουΘάνου Ψυχογιού, «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, «Αγώνας δρόμου» της Δήμητρας Νικολοπούλου, «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισας Μπάστα και «The Greek crisis explained» (κινούμενα σχέδια) της ομάδας παραγωγών και δημιουργών Nomint Motion Design. Το πρόγραμμα αυτών των προβολών θα έχει τίτλο «Ενα κινηματογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης…».
Την εμπορική διανομή του συνολικού προγράμματος έχει αναλάβει για τη Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες η γαλλική εταιρεία διανομής Films Des Deux Rives. Επίσης διοργανώνεται αφιέρωμα στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο, με δύο θεματικές, η πρώτη με τίτλο «Ελλάδα: Από τον Πόλεμο στην Κρίση» σε συνεργασία του Φεστιβάλ του Μονπελιέ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τους σκηνοθέτες και παραγωγούς των ταινιών καθώς και του ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Γραφιστικής. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει τις ταινίες «C’est Moi» του Γιώργου Σιφιανού, «Η τρύπα» του Ιορδάνη Ανανιάδη, «Πρωινό ξύπνημα» των Ναταλίας Κωστοπούλου και Σιλβί Μπρινγκάς, «The Mirror Stage» του Σπύρου Σιάκα, «I Do Art» και το «Χωριό» του Στέλιου Πολυχρονάκη, «Ο άνθρωπος καταιγίδα» του Αγγελου Σπάρταλη,«1,2 εκατομμύρια παιδιά» της Εφης Παππά, «Η ευχή» της Ασπασίας Χατζηβαρσάνη και «Dinner for few» του Νάσου Βακάλη.
Η δεύτερη θεματική θα έχει τίτλο «Μερικές Ωραίες Ελληνικές Ιστορίες» και θα περιλαμβάνει την προβολή των ταινιών «Fantaxia»του Κώστα Κατράκη, «Μαρίζα» του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη, «Το αγόρι και το δέντρο» και «Η πηγή της νιότης» του Παναγιώτη Ράππα, «Brats & Rats» των Μανώλη Καπάζογλου και Αλέξανδρου Μιχαλόπουλου, «Human Nature» του Νάσου Βακάλη και «Bears on Ice» της Κωνσταντίνας Ζαρίφη.
Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1979 και αρχικά ονομάστηκε Συναντήσεις με τον Μεσογειακό Κινηματογράφο. Το 1989 η εκδήλωση μετονομάστηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διάδοση του κινηματογράφου της μεσογειακής ζώνης, της Μαύρης Θάλασσας, της Πορτογαλίας και της Αρμενίας. Σε ένα πνεύμα συνεργασίας το Φεστιβάλ ενισχύει οποιαδήποτε συζήτηση, σεμινάριο ή μελέτη που αφορά τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τον κινηματογράφο αυτών των περιοχών.
Εφέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Οκτωβρίου ως την 1η Νοεμβρίου.

HeliosPlus