«Localbook» λέγεται η νέα στρατηγική καμπάνια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ). Το συνδικαλιστικό σωματείο του βιβλίου, που ιδρύθηκε το 1961, με την καμπάνια αυτή «υποστηρίζει την πώληση του βιβλίου στο τοπικό βιβλιοπωλείο, στη γειτονιά που κινούμαστε και που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Αυτή είναι η φυσική πηγή του βιβλίου και ο βιβλιοπώλης ο οδηγός και σύμβουλος στις αγορές μας». Η καμπάνια αρχίζει με «μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης και προώθησης και θα συνεχιστεί με εκπαίδευση και προτεινόμενες ουσιαστικές αλλαγές για την επαναπροσέγγιση του κοινού από τα τοπικά βιβλιοπωλεία».


Τη νέα στρατηγική της λανσάρει η ΠΟΕΒ με το LocalBook Show, μια έκθεση βιβλίου και πολιτισμού, που διεξάγεται ως την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο Άλσος Κηφισιάς, με τη συνεργασία του Δήμου Κηφισιάς και τη συμμετοχή πολλών εκδοτών.
Όπως πληροφορούμαστε, η ΠΟΕΒ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της αγοράς του βιβλίου σε τοπικό επίπεδο. Στο δίκτυο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι βιβλιοπώλες, εθελοντικά και χωρίς συνδρομή, όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος για την καμπάνια «Localbook», αρκεί να έχουν βαθιά γνώση του βιβλίου και όρεξη για ανανέωση. Το «Localbook» αφορά πρωτίστως το βιβλιοπωλείο ως χώρο πώλησης βιβλίου και συγκεκριμένα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, όχι τα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες ή τα εμπορικά καταστήματα των εκδοτικών οίκων. Σκοπός είναι, σε συνεργασία με τους δήμους, να υλοποιηθούν δράσεις που θα αυξήσουν την αναγνωσιμότητα και θα ενισχύσουν την τοπική αγορά του βιβλίου. Η αρχή έγινε με τον Δήμο Κηφισιάς, θα συνεχιστεί στα βόρεια προάστια και θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους, κατ’ αρχάς της Αττικής.
Μία ακόμη έκθεση βιβλίου τοπικής εμβέλειας; Όχι, ισχυρίζεται ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για κίνηση πολιτισμού που δραστηριοποιεί τους δήμους σε θέματα βιβλίου. Την έκθεση, η οποία θα διοργανώνεται στους δήμους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, θα ακολουθούν στη διάρκεια της χρονιάς street events σε γιορτές και άλλες περιόδους αυξημένης κίνησης, κατά τα οποία συγγραφείς θα υπογράφουν βιβλία, θα πραγματοποιούνται διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά κτλ.
Μια άλλη δράση θα είναι το «Localbook: δεύτερη ζωή», που προτρέπει τους κατοίκους να δώσουν την ευκαιρία στα μη χρησιμοποιούμενα βιβλία τους να αλλάξουν τη ζωή κάποιου άλλου. Η δράση υλοποιείται ήδη στο πλαίσιο της έκθεσης στο Άλσος Κηφισιάς και, με την επίβλεψη του Δήμου Κηφισιάς, θα γίνει η συλλογή βιβλίων σε ειδικό περίπτερο και στη συνέχεια η δωρεά τους σε τοπικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες που τα έχουν ανάγκη.
Όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα και είναι οπωσδήποτε θετικές ενέργειες στον χώρο του βιβλίου. Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της ΠΟΕΒ.
Αποφασίζει κατ’ αρχάς να στηρίξει το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο τώρα, όταν η κρίση στον χώρο του βιβλίου έχει αποδεκατίσει πολλές βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις και ενώ τα νέα μικρά βιβλιοπωλεία –που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο- πορεύτηκαν στα πρώτα τους κρίσιμα βήματα και πορεύονται μέχρι στιγμής με τις δικές τους δυνάμεις και μεγάλο προσωπικό κόστος σε χρήμα και χρόνο.
Κατά δεύτερο λόγο, ενεργοποιείται τη στιγμή που ένα νέο σωματείο, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ), εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), τη ΔΕΘ-HELEXPO και τον Δήμο Θεσσαλονίκης της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (ΔΕΒΘ) Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο. Το ΕΙΠ τύπωσε ήδη σχετικό φυλλάδιο για να ανακοινώσει τη 12η ΔΕΒΘ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που διεξάγεται αυτές τις μέρες.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η ΠΟΕΒ ήταν στο παρελθόν συνδιοργανωτής της ΔΕΒΘ μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), όταν ήταν ακόμη μια ομοσπονδία που εκπροσωπούσε τόσο τους εμπόρους του βιβλίου (βιβλιοπώλες), όσο και τους παραγωγούς του (εκδότες). Στην 11η ΔΕΒΘ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο, έκανε την εμφάνισή της η ΟΜΕΒΕ, στην οποία προσχώρησαν τα εκδοτικά σωματεία Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), που αποχώρησαν από την ΠΟΕΒ, μη εκπροσωπούμενα πλέον στο νέο ΔΣ της.