Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα τρία γαλλικά αξιοθέατα που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες, το Λούβρο, οι Βερσαλλίες και το Μουσείο Ορσέ, θα παραμένουν ανοικτά επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 για τον πολιτισμό.

Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά ως το 2017 έπειτα από διαβουλεύσεις κυρίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Το άνοιγμα των τριών πιο πολυσύχναστων εθνικών μουσείων (Βερσαλλίες, Λούβρο, Ορσέ) επτά ημέρες την εβδομάδα θα επιτρέψει να βελτιωθεί η υποδοχή του κοινού και να ενισχυθεί η πρόσβαση στα έργα», σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου προϋπολογισμού.

«Θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις απασχόλησης» για να υποστηριχθεί αυτό το μέτρο, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το μέτρο θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την αναμενόμενη αύξηση των εισπράξεων, υπογραμμίσθηκε από το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού. «Το οικονομικό ισοζύγιο θα είναι θετικό», διαβεβαιώνεται από την ίδια πηγή.

Σήμερα τα μουσεία αυτά παραμένουν κλειστά τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Το Λούβρο υποδέχεται περισσότερους από 9,2 εκατ. επισκέπτες ετησίως –παγκόσμιο ρεκόρ–, οι Βερσαλλίες 7 εκατομμύρια και το Ορσέ 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Στο Λονδίνο, τα μεγάλα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο ή η Εθνική Πινακοθήκη είναι ανοικτά ολόκληρη την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Στη Μαδρίτη, το Πράδο αποφάσισε στα τέλη του 2011 να παραμένει ανοικτό καθημερινά.