Απάντηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απάντηση έχει ως εξής:
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό όπως κατατέθηκε ξεκινάει με την φοβερά προσβλητική και υποτιμητική διαπίστωση ότι ο σημερινός πολίτης στερείται δήθεν «κάθε πνευματικής ικμάδας» και έχει μετατραπεί «σε αδρανή οργανισμό, ανίκανο και ανήμπορο να αντισταθεί» και καταλήγει στην προαναγγελία δύο μεγάλων φόρων που θα πλήξουν όσους Έλληνες χρησιμοποιούν τηλέφωνο ή παρακολουθούν συνδρομητικά κανάλια. Ειδικότερα προβλέπεται:
  • Αύξηση τουειδικού φόρουτων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών (νέα ψηφιακά μέσα) σε ποσοστό 4% επί του συνόλου του εσόδου που πραγματοποιούν οι εταιρείες τηλεφωνίας.
  • ΝΕΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: 8% επί των εσόδων που πραγματοποιούν εταιρείες από τη μετάδοση ταινιών με χρέωση σε Ιντερνετ, βίντεο on demand, κινητά τηλέφωνα.

Είναι αυτονόητο, ότι παρόμοιοι φόροι θα επιβαρύνουν τελικά τον καταναλωτή αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες που θα αυξήσουν το κόστος υπηρεσιών τους με ορατές επιπτώσεις στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Τα προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό συνεχίζουν με τους 16 άξονες πολιτικής από τους οποίους οι περισσότεροι υπολείπονται κατά πολύ των στόχων αλλά και των επιτεύξεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην πραγματικότητα αντιγράφουν με καθυστέρηση όσα γίνονται σήμερα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενώ δεν λείπει ο συνηθισμένος λαϊκισμός, χωρίς τεκμηρίωση, για διπλασιασμό του προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού!
Κατά τα άλλα ομιλούν για τις συνηθισμένες και ανούσιες «αναδιοργανώσεις», «αναβαθμίσεις», «αξιοποιήσεις» που σημαίνουν συγχρόνως τα πάντα και τίποτα, αγνοώντας προφανώς πως το Υπουργείο Πολιτισμού και τις δομές του έχει αναδιοργανώσει και προχωρεί στην υλοποίηση ενός κυριολεκτικά συγκλονιστικού έργου σε 640 μέτωπα σε όλη τη χώρα ύψους 740 εκ. ευρώ.
Και για να μας πείσουν ότι ομιλούν για άλλη χώρα και όχι για την Ελλάδα γράφουν με τρομακτική άγνοια για τον «εξοβελισμό της χώρας από το διεθνές δίκτυο διακίνησης πολιτιστικών προϊόντων και την απουσία σχεδιασμένης κρατικής προώθησης του πολιτισμού διεθνώς», ενώ την ίδια στιγμή :
  1. Μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας προβάλουν την εξέλιξη της ανασκαφής στην Αμφίπολη και τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού.
  2. Στο Τορίνο της Ιταλίας εκτίθενται 300 πίνακες της Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
  3. Στο Σικάγο των ΗΠΑ μόλις εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ουρανός και Γή. Η τέχνη του Βυζαντίου στις Ελληνικές Συλλογές», μια έκθεση που έρχεται μετά την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Getty Museum της Καλιφόρνια.
  4. Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης εκτίθενται 60 αρχαία έργα στην έκθεση «Από την Ασσυρία στην Ιβηρική».
  5. Τον Δεκέμβριο εγκαινιάζεται η έκθεση GREEKS στο Μόντρεαλ με εκθέματα από την εποχή του Αγαμέμνονα έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  6. Το φθινόπωρο του 2015, εγκαινιάζεται η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων», στο Μουσείο της Βασιλείας στην Ελβετία και
  7. Κατά τη διάρκεια του 2015 έχουμε έκθεση αρχαίων αντικειμένων στην Φλωρεντία, στο Λος Αντζελες και την Ουάσινγκτον, ενώ όλο το 2016 έχουν κλειστεί εκθέσεις στην Ρωσία και στην Ιαπωνία.
«Στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και «κίνητρα ενίσχυσης της παιδικής μυθοπλασίας» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ καταλήγοντας «Σε αυτό περιμένουμε προτάσεις. Γιατί και από το κείμενο τους για τον Πολιτισμό απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο εξειδικευμένοι είναι στη μυθοπλασία και στη φυγή από την πραγματικότητα!»