Μια γεύση από το «Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς», που φέτος κλείνει αισίως τα επτά του χρόνια, πήραν όσοι παραβρέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, το κοινό της Αθήνας ήρθε λίγο πιο κοντά στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διεθνή φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο.

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ παράλληλα με τα δύο καθιερωμένα διαγωνιστικά τμήματα, το φοιτητικό και το επίσημο διαγωνιστικό, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, τις συνεδριακές εκδηλώσεις του φόρουμ, τα πάρτι και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, εισάγει το ελληνικό κοινό των κινουμένων σχεδίων μέσα από το αμερικάνικο πανόραμα σε καταξιωμένους δημιουργούς και ταινίες από τα μεγαλύτερα στούντιο των ΗΠΑ» δήλωσε ο Βασίλης Καραμητσάνης, διευθυντής του αniμαsyroς.

Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ, εκτός πολλών άλλων, περιλαμβάνει ένα ευρύ πρόγραμμα ευρωπαϊκών αφιερωμάτων από χώρες ξεχωριστές και καταξιωμένες στο animation, όπως η Εσθονία, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών εισάγει το αφιέρωμα Woman in Anima.

«Πρόκειται για την παρουσίαση, μέσα από μια επιλογή ταινιών κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, με έμφαση στις ευρωπαϊκές, του αγώνα των γυναικών για ίση συμμετοχή στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην εργασία» επισήμανε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, λίγο πριν προσκαλέσει στο βήμα την Νίνα Πάλεϊ, αμερικανίδα δημιουργό που συμμετέχει στο αφιέρωμα.

Γνωστή και ως ακτιβίστρια της ελεύθερης κυκλοφορίας πνευματικών δημιουργημάτων (free culture movement- free culture activism), η κ. Πάλεϊ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη που έβλεπε τόσες γυναίκες στο ακροατήριο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον ελεύθερο και εκτός στούντιο και βιομηχανίας τρόπο δουλειάς της.

«Δουλεύω ανεξάρτητα, μόνη, στον υπολογιστή του σπιτιού μου», επισήμανε η δημιουργός της ταινίας «Sita sings the blues» (2008), που βραβεύτηκε στο Annecy και στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το φιλμ, ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τις post-φεμινιστικές θέσεις του όσο και για το ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ταινίας ελεύθερης κυκλοφορίας δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα προβληθεί στο σχετικό αφιέρωμα.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Μαρκ Σαπίρο, εκπροσώπου του διεθνούς φήμης animation studio από τις ΗΠΑ, LAIKA, ο οποίος παρουσίασε το εισαγωγικό βίντεο που περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας «The Boxtrolls». Το φιλμ παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 10 μμ., στον κινηματογράφο Παλλάς, στη Σύρο. Ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, καθώς και για την παρουσίαση του συγκεκριμένου βίντεο στην Αθήνα, δήλωσε ο κ. Σαπίρο, ο οποίος «ευχήθηκε να δει αρκετούς από τους παραβρισκόμενους στη Σύρο».

Όπως ανέφερε, το «The Boxtrolls» είναι η τρίτη ταινία του στούντιο, ενώ μία τέταρτη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και πολύ πιθανόν «συναντήσει» το αniμαsyroς το 2016. Το Boxtrolls βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στη Βικτωριανή εποχή, σε μια πόλη με το περίεργο όνομα Cheesebridge, που δεν είναι και τόσο περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι οι κάτοικοί της έχουν εμμονή, όχι μόνο με τον πλούτο και το στυλ, αλλά και με το βρωμερότερο των εξαιρετικής ποιότητας τυριών.

Τα Boxtrolls είναι γλυκά τερατοκουτάκια που ζουν υπόγεια κι έχουν πολύ κακή φήμη. Ένα υιοθετημένο από αυτά παιδί και μια θαρραλέα πλούσια κοπέλα θα κληθούν, όταν έρθει η ώρα, να γεφυρώσουν τους δύο διαφορετικούς αυτούς κόσμους. Θα τα καταφέρουν;

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει στην Ερμούπολη της Σύρου από τις 2 ως τις 5 Οκτωβρίου 2014.