Αγνοήθηκε στο τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου όπου έκανε πρεμιέρα, όμως η εξαιρετική ταινία «71» του Γιαν Ντεμάνζ, μια δραματική «επιστροφή» στην ταραγμένη Ιρλανδία του 1971 μέσα από την ιστορία ενός Βρετανού στρατιώτη χαμένου στα επικίνδυνα σοκάκια της εχθρικής χώρας (Τζακ Ο’ Κόνελ), απέσπασε την Χρυσή Αθηνά του 20ού φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας που έληξε το βράδυ της Κυριακής (διαβάστε για την ταινία).

Η σύντομη τελετή έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Odeon Οπερα λίγο πριν η αυλαία πέσει με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» («Gone girl «) του Ντέιβιντ Φίντσερ που θα αρχίσει να παίζεται εμπορικά στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου.

Το βραβείο σεναρίου δόθηκε στην ταινία «When Animals Dream» του Τζόνα Αλεξάντερ Αρνμπι και το βραβείο σκηνοθεσίας στον Εσκιλ Βογκτ για το «Blind». Το βραβείο κοινού απέσπασε η ταινία του Ντανιέλ Ριμπέιρο «Σήμερα θέλω να γυρίσω μόνος», ενώ στο τμήμα Μουσική και Φιλμ το «20.000 Days on Earth» των Iαν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ κέρδισε μάλλον εύκολα το πρώτο βραβείο. Η εξαιρετική αυτή ταινία που είναι ένα ιδιόμορφα κινηματογραφημένο πορτρέτο του μουσικού Νικ Κέιβ, είχε επίσης κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βερολίνου όπου ωστόσο αγνοήθηκε σκανδαλωδώς από την ελληνική διανομή.

Ειδική Μνεία δόθηκες το ντοκιμαντέρ «Pulp: a film about life, death and supermarket» του Φλόριαν Χάμπιχτ που αφορά το συγκρότημα του τίτλου.

Σε ότι αφορά τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων σε ελληνικές ταινίες, στις γυναίκες βραβεύθηκαν οι Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη και στους άντρες ο Χάρης Φραγκούλης, για τους «Αισθηματίες» του Νικόλα Τριανταφυλλίδη. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη δόθηκε στον Μιχάλη Κωνσταντάτο για το «Luton» που είχε παιχτεί πέρσι στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Βραβεία Μικρού Μήκους

Α’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή

Γ΄ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού

Σκηνοθεσίας – «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη»

Σεναρίου – «Maasai» του Χάρη Λαγκούση

Εύφημος Μνεία #1 – «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου

Εύφημος Μνεία #2 – «Ανεπιθύμητος» του Φοίβου Κοντογιάννη

Νέος Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός για το Fawns του Θανάση Τσιμπίνη