Στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, ταξιδεύει το Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζει την έκθεση «Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia» (Θεοί, μύθοι και θνητοί: Ελληνικού θησαυροί μέσα από τις χιλιετίες»). Δείγμα της «εξωστρέφειας» του Μουσείου, είναι η πρώτη από μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων. Μέσα από την έκθεση παρουσιάζεται στο κοινό της Αυστραλίας ο ελληνικός πολιτισμός 8.000 χρόνων…
Διόλου τυχαίος ο τίτλος, περιλαμβάνει μια συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας την αδιάσπαστη συνέχεια και τη συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής, και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ένα «μικρό» Μουσείο Μπενάκη δηλαδή, που αναδεικνύει τη γοητευτική διαδρομή της ελληνικής τέχνης και τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας αφηγούνται τα αντιπροσωπευτικά έργα αυτών των οκτώ χιλιάδων χρόνων: Αλλα προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο και άλλα από περιοχές όπου ρίζωσε ο ελληνικός πολιτισμός. Η έκθεση αγκαλιάζει, επίσης, όψεις της καθημερινής ζωής, πτυχές της θρησκευτικής έκφρασης και τεκμήρια της πολιτειακής εξέλιξης, ώστε, με τον τρόπο αυτόν, να καταγραφεί, σαν αφήγημα, ο ελληνικός πολιτισμός.
Οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου: σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εκδόσεις του ελληνικού διαφωτισμού και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του ’21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του αγώνα από ευρωπαίους καλλιτέχνες.
Η έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης θα έχει πολυετή διάρκεια, όχι μόνον εξαιτίας της έντονης παρουσίας της ελληνικής διασποράς αλλά και εξαιτίας της φυσιογνωμίας του Μουσείου που θα τη φιλοξενήσει: ενός Ιδρύματος που έχει θέσει ως στόχο του τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού στην Ιστορία και την Τέχνη. Ενώ παράλληλα στοχεύει να αποτελέσει τον βασικό κορμό στήριξης όλων των περιοδικών εκθέσεων που έχουν επίσης προταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Μουσείων.
Tο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης (http://www.hellenic.org.au) δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη που οραματίστηκε ένα κέντρο για την προώθηση και διαιώνιση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Αντίποδες. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Ναυσικά Σταμούλη», το οποίο δημιουργήθηκε στη μνήμη της κόρης του Ναυσικάς.