Αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι μακεδονικός ο τάφος στην Αμφίπολη εμφανίστηκε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά μιλώντας το πρωί στο Mega.

«Ο τάφος είναι του 1ου αιώνα π.Χ., Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα» δήλωσε η κ. Παλαγγιά.

«Οι Μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα, μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα», συμπλήρωσε η κ. Παλαγγιά, ως επιχείρημα στην άποψή της ότι ο τάφος είναι μεταγενέστερος της μακεδονικής περιόδου.

«Πριν μπει στον τάφο η κυρία Περιστέρη, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο, δήλωσε ότι ήταν ο Δεινοκράτης ο δημιουργός του τάφου», πρόσθεσε η κ. Παλαγγιά αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που συνεχίζει τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης, Κατερίνας Περιστέρη.

Η κυρία Παλαγγιά, ανέφερε επίσης ότι ο τάφος«βαπτίζεται» μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.

«Πολιτικός ο λόγος, που δηλώνουν όλοι ότι είναι μακεδονικός ο τάφος, η κυρία Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση, μόνο σε αυτή την ανασκαφή έχει γίνει τόσο ντόρος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν είχε βρεθεί ο τάφος στην Πελοπόννησο δεν θα γινόταν τόσο ντόρος» τονίζοντας, ωστόσο, την σπουδαιότητα του τάφου.

«Το μνημείο αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν ήταν στα εδάφη της Μακεδονίας, σας λέω δεν θα γινόταν τόσο χαμός».

«Στην Πελοπόννησο υπάρχει μία ανακάλυψη που είναι μεγαλύτερη τηςΑμφίπολης» σημείωσε η κ. Παλαγγιά. «Το παλάτι του Μενελάου.Το ξέρει κανείς; Εκεί η επιστημονική ομάδα ασχολείται με την δουλειά καιδεν έχει καλέσει πολιτικούς».

Τέλος, η αρχαιολόγος έκανε και την πρόβλεψη της σχετικά με «ένοικο» του τάφος, «Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα».