Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων «αnimαsyroς» και η μεγάλη γιορτή της animation τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα. Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου το δημοφιλές φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στην Ερμούπολη της Σύρου, αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs.

Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς, στις 19.00), παρουσία του Μαρκ Σαπίρο και άλλων δημιουργών.

Το πρόγραμμα

Με σχεδόν 200 ταινίες (192 τίτλους), σπουδαία αφιερώματα και νέα τμήματα, το αniμαsyroς 7.0 γεμίζει χρώμα, γυναικείο άρωμα και παιδική σκανταλιά. Αρκούδοι που αφηγούνται την πολυτάραχη ζωή τους αλλά και αρκούδοι ύποπτοι για φόνο, ερωτευμένα σαλιγκάρια, σκυλάκια και χαρακτήρες animation που το «σκάνε» και τρέχουν προς την ελευθερία, ιστορίες αγάπης και οικογενειακές αμαρτίες, κόκκινα φουλάρια με μυστηριώδεις δυνάμεις, ένα σύννεφο – επιστήθιος φίλος αλλά και τα ξεχωριστά μονοπάτια προς την ενηλικίωση, είναι λίγα από τα στοιχεία που θα ξεπηδήσουν από την οθόνη της φετινή διοργάνωσης.

Πιστά στο πνεύμα της τέχνης του animation, τα έργα που συμμετέχουν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα εμπνέονται από δύσκολα και βαθιά ανθρώπινα θέματα, στέκονται κριτικά απέναντι στις κακοτεχνίες της εξουσίας και αναβλύζουν διάθεση για πειραματισμό και καινοτομία. Το χιούμορ και η αθώα ματιά, συνυπάρχουν με τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης ενώ η οθόνη εκρήγνυται από χρώματα, ειδυλλιακά τοπία και απίθανους πρωταγωνιστές.

Δεκάδες shortfilms που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα -με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή- βρίσκουν και φέτος θέση στις προβολές του αnimasyroς 7.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του διεθνούς φήμης animation studio LAIKA (ΗΠΑ), Μαρκ Σαπίρο και ο εσθονός σκηνοθέτης Ούλο Πίκοφ.

Πρόγραμμα K.ID.S

Εκτός του Διεθνούς Διαγωνιστικού, στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά προγράμματα: το Διεθνές Πανόραμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό, το Ελληνικό Πανόραμα και το ολοκαίνουργιο K.ID.S, που δίνει νέο χαρακτήρα στη δομή του φεστιβάλ.

Το K.ID.S’ περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες, από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Η επιλογή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να συστήσει τους μικρούς θεατές σε ποικίλες όσο κι ετερόκλητες κουλτούρες, εισάγοντας τους με τον πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές animation.

Στο πλαίσιο του K.ID.S’ προβάλλεται και μια απ’ τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, «Ο βασιλιάς και το πουλί» (Le roi et l’ Oiseau) του Πολ Γκριμό, απ’ το μακρινό 1980, αλλά και το «Colours» της ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) – (2013), ένας διαγωνισμός όπου κάθε συμμετέχουσα χώρα δημιούργησε μία ταινία βασισμένη σε ένα χρώμα.

Από το φοιτητικό τμήμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ταινία της Ελληνίδας, Έφης Παππά, «My Stuffed Granny» («Η βαλσαμωμένη γιαγιά μου»), μία τρυφερή ιστορία επιβίωσης και οικογενειακού δράματος, η οποία θα προβληθεί παρουσία της σκηνοθέτιδος, αλλά και το «Οut of Bounds», της Γερμανίδας, Βικτόριο Πιέχοβιτς, όπου παρακολουθούμε τον Άλαν, ένα νεαρό με σύνδρομο Άσπεργκερ να δοκιμάζει τις φοβίες και τα όριά του, όταν πρέπει να βγει στον έξω κόσμο για να σώσει το μοναδικό του φίλο, το ψάρι του, τον Πολ.

Ειδικές προβολές

Από τις ειδικές προβολές ξεχωρίζουν η ταινία έναρξης, «The Boxtrolls» του Studio Laika, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στην Ερμούπολη αλλά και το «O Menino e o Mundo» («Το αγόρι και ο κόσμος») μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος τον «Κρύσταλλο» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy. To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο των «ανοιχτών» προβολών, που αποτελούν ένα ακόμη καινούριο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ, του οποίου θα προβληθούν δύο ταινίες του: η τελευταία του, «Tande Hilda» και μία παλιότερη με τίτλο «La prophetie des grenouilles».

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά, επίσης, φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με την υποστήριξη της Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι «Rocks in my Pockets» της Σίνι Μπομάν, πλαισιωμένο κι από τρεις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και το πολυβραβευμένο «Sita Sings the Blues» της Νίνα Πάλεϊ. Και οι δύο θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία) που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ «Tallin Black Nights Film Festival» και στο υπό-Φεστιβάλ του «Animated Dreams», τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.