Το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου πρόκειται να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο 4ο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εφέτος θα διεξαχθεί στην Τουρκία (5 – 19 Δεκεμβρίου). Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Αφγανού μουσουλμάνου, που ζει στην Αθήνα. Μαζεύοντας παλιοσίδερα ο Αλί προσπαθεί να κατακτήσει το δυτικό όνειρο, στοιχειωμένος από τις μνήμες της πατρίδας του, το ταξίδι του ως την Ευρώπη και τους «εφιάλτες» του.

Η «10 ημερα» της οποίας το σενάριο είναι επίσης του Μαζωμένου υπήρξε παραγωγή των Horme pictures & X-rated, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ. Εχει αποσπάσει κάποια βραβεία ως τώρα, ανάμεσα στα οποία το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου το 2012 (όπου έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της) και τρία βραβεία στο London Greek Film Festival το 2013. Ακόμα κέρδισε το Ειδικό Βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου το 2013.
Εκτός αυτών συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό του Fantasporto International Film Festival το 2013 ενώ στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχε τρεις υποψηφιότητες
Το 4ο Φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται με αφορμή τη 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Άγκυρα (EUD), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους πολιτιστικούς τους φορείς, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου μέσω του πολιτισμού και του κινηματογράφου, οργανώνει την προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις (πάνελ, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης) για τις αξίες της Ε.Ε.