Ο Οκτώβριο ανήκει στο θέατρο _περισσότερο ίσως από κάθε άλλο μήνα: Γιατί είναι εκείνος που δείχνει την τάση της σεζόν, καθορίζοντας το σκηνικό που θα ανοίξει. Ηδη το πρώτο δεκαήμερο φιλοξενεί καθημερινά πρεμιέρες, έστω κι αν οι περισσότερες αποτελούν επανάληψη της περασμένης σεζόν. Ξεχωρίζουν ωστόσο και νέες παραγωγές, για ανηλίκους και ενηλίκους…
Για μωρά: «Ακου» είναι ο τίτλος του τρίτου έργου που προτείνει για τα βρέφη η Ξένια Καλογεροπούλου στην Πόρτα. Μετά το «Ελα» και το «Που είναι;», έρχεται το «Ακου» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά και μουσική του Κορνήλιο Σελαμσή. Από τος 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 το πρωί _από 25/10 μόνον Σάββατο στσις 11.00. Παράλληλα στο Πόρτα, πάλι, από τις 4 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι παραστάσεις της «Καταστρούπολης» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, που σκηνοθετεί ο Μανώλης Μαυροματάκης.
Για όλους: «Ενας ήρως με παντόφλες» των Σακελλάριου –Γιαννακόπουλου από τον Γιάννη Μπέζο. Μαζί του η Δάφνη Λαμπρόγιαννη και πολλοί άλλοι. Στη σκηνή του θεάτρου Βρετάνια, από τις 10 Οκτωβρίου.
Μονόλογος: Η Αννα Βαγενά γιορτάζει τα 15χρονα του θεάτρου Μεταξουργείου και προτείνει σε μορφή μονολόγου τον «Γάμο» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό _με μεγάλη επιτυχία. Το έργο της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη σκηνοθετεί η ίδια. Από τις 8 Οκτωβρίου.

Επιστρέφουν:
«Μεφίστο» της Αριάν Μνουσκίν και του Κλάους Μαν από 26/9. Σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη με έναν πλούσιο θίασο (Θάνος Ψοκάκης, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Νίκος Ψαρράς, Μηνάς Χατζησάββας κ.ά.). Η παράσταση του Εθνικού που παίχτηκε πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επιστρέφει στο σπίτι της, στο κτίριο Τσίλερ, της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού επαναλαμβάνεται και η «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία Λουντοβίκ Λαγκάρντ με τους Δημήτρη Λάλο, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκο Χατζόπουλο κ.ά. (από 24/9).
«Blasted – Ερείπια» της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, με τους Ακύλλα Καραζήση, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλη Αφολιάνο. Στο θέατρο Πορεία, από την 1η Οκτωβρίου και για 28 παραστάσεις.
Ο «Πουπουλένιος» του Μάρτιν ΜακΝτόνα επιστρέφει, μετά μια πρώτη σεζόν επιτυχίας στο θέατρο Αθηνών, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Nίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιώργο Πυρπασόπουλο. Από τις 7 Οκτωβρίου.
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινούν δύο παραγωγές: Την 1η Οκτωβρίου, στον Κάτω Χώρο, «Ο Εφορος και οι Κόρες» της Μαρίας Τρανού σε σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα με τους Ιζαμπέλα Κυριαζή, Σοφία Μανώλη, Κώστα Σιλβέστρο, Βασίλη Τσιγκριστάρη και η Β΄εκδοχή του έργου «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, που παίχτηκε στην αρχή του καλοκαιριού, στο Φεστιβάλ Αθηνών, από την εταιρεία Sforaris _στην Κεντρική Σκηνή από 8 Οκτωβρίου.
Ο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά στη σκηνή του Μουσούρη με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ομώνυμο ρόλο επανέρχεται μετά από την ανταπόκριση που γνώρισε πέρυσι. Μαζί του οι: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Φαίη Ξυλά, Αμαλία Αρσένη, κ.ά. Από τις 8 Οκτωβρίου.
«Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τον Θέμη Μουμουλίδη και πάλι στο Badminton: Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του Γκύσταβ Μάλερ η παράσταση αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή. Με τους Στέλιο Μάινα, Αρη Λεμπεσόποτυλο, Μαριάννα Πολυχρονίδη κ.ά. Πρεμιέρα στις 9/10.
Στη Θεσσαλονίκη μετακομίζει η ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Χουάν Μαγιόρκα με τους Μελέτη Ηλία, Αννα Ελεφάντη και Σπύρο Τσεκούρα
(από 26/9, στον χώρο Black Box) καθώς και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου με τον μονόλογο της Ελένης Γκασούκα «Εγώ, η Γωγώ» (8-26/9, θέατρο Αυλαία).