H πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση του βαγκνερικού αριστουργήματος «Τριστάνος και Ιζόλδη», η «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη, βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του Παπαδιαμάντη, η νέα παραγωγή μπαλέτου «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και η «Η πονηρή αλεπουδίτσα» του Γιάνατσεκ σε συνεργασία με τις όπερες της Ουαλίας και της Σκοτίας δίνουν τον τόνο στον προγραμματισμό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015.

Το πανόραμα της νέας σεζόν παρουσιάστηκε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στο θέατρο «Ολύμπια» παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, μελών του Δ.Σ αλλά και εκπροσώπων του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος , από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν άκρως δυναμική για την ΕΛΣ αφού πέραν όλων των άλλων κατ’ επανάληψη «απασχόλησε» θετικά κορυφαία διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Μιχαηλίδης παρουσίασε ορισμένα οικονομικά δεδομένα. Οι πληρότητες της ΕΛΣ σε θέατρο Ολύμπια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και Ηρώδειο κυμάνθηκαν μεταξύ 70%-90%. Επιπλέον, για μια ακόμη χρονιά, τα έσοδα των εισιτηρίων πλησίασαν κατά πολύ το κόστος των παραγωγών. Συγκεκριμένα, το κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος της σεζόν 2013-2014 ενώ είχε προϋπολογιστεί στα 3.755.000 ευρώ, τελικά ανήλθε στα 2.809.578 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια έφτασαν τα 2.478.607 ευρώ, δηλαδή μόλις 330.971 ευρώ λιγότερα από το κόστος.

«Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τεράστια μείωση της επιχορήγησης δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα»
συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης. «Αντιθέτως – εξήγησε – πρέπει να σας πούμε ευθέως ότι η μείωση από τα 16.800.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ έχει φέρει πολύ κοντά μας τον εφιάλτη των ελειμμάτων».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ανακοίνωσε ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2014 το συσσωρευμένο χρέος της Λυρικής – το οποίο πριν από λίγα μόλις χρόνια έφτανε τα 17.000.000 ευρώ και είχε «απειλήσει» σοβαρά τον οργανισμό με λουκέτο- μηδενίστηκε. «Κι όμως, παρά τις τεράστιες προσπάθειές μας για επαναφορά της επιχορήγησής μας τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 13,5 εκατομμύρια, αυτό στάθηκε μέχρι στιγμής αδύνατο. Και έτσι, από τον Φεβρουάριο και μετά το έλλειμμα μας αργά αλλά σταθερά αρχίζει να παράγεται ξανά» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στη συνέχεια υπενθύμισε την δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η επιχορήγηση του 2014 δεν θα είναι μικρότερη απ΄αυτή του 2013. «Κι όμως φτάσαμε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας μέσα στο επόμενο δίμηνο…» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, η σεζόν θα ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου με την δημοφιλή όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες». Γενικότερα, τον τόνο δίνουν πανελλήνιες αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα αλλά και νέες παραγωγές όπερας, οπερέτας και μπαλέτου οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη «θα προκαλέσουν συζητήσεις».

Η ευχάριστη νότα


Παρά τις αναφορές στα δυσχερή οικονομικά, από την συνέντευξη δεν έλειψε η ευχάριστη νότα. Με δεδομένη την επικείμενη μετάβαση της ΕΛΣ στη νέα της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της πρώτης σεζόν 2016-2017, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς, όπως είπε, προετοιμάζεται η μετάβαση.

«Μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα-
είπε παρακάτω ο κ. Μιχαηλίδης- το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να κάνει μεγάλη δωρεά στην ΕΛΣ για τις δύο επόμενες σεζόν. Ετσι θα μας δοθούν 2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2014-2015 και 2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2015-16 προκειμένου να προωθηθούν και να προχωρήσουν μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του οργανισμού και την μετάβαση στο νέο κτίριο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ανέφερε στη συνέχεια τους άξονες που έχουν προκριθεί για την κατανομή των 5.000.000 ευρώ της δωρεάς: διεθνείς συνεργασίες της ΕΛΣ, καλλιτεχνικός προγραμματισμός της εναλλακτικής σκηνής του ΚΠΙΣΝ, καλλιτεχνικές δράσεις εκτός των τειχών, εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛΣ, εξοπλισμός και μεταστέγαση στο ΚΠΙΣΝ και εκπαιδευτικά προγράμματα. «Βεβαίως, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η κίνηση αυτή του Ιδρύματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για τις πάγιες ανάγκες του οργανισμού»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το πρόγραμμα και εξήρε το έργο της ΕΛΣ το οποίο αγκαλιάζει, όπως χαρακτηριστικά είπε, ολοένα και περισσότερο κόσμο. «Σ΄αυτή τη δύσκολη φάση της χώρας η Πολιτεία καλείται να πράξει το χρέος της» ανέφερε προσθέτοντας πως η Λυρική είναι ένας φορέας ο οποίος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την απήχησή του κι έχει πείσει ότι το έργο της δεν μπορεί να εμποδιστεί. Επομένως, η Πολιτεία θα συμβάλλει ώστε η ΕΛΣ «να μη σκοντάψει στην ανοδική της πορεία» συνέχισε εξηγώντας πως εκκρεμεί η απελευθέρωση ενός ποσού από το αποθεματικό του κράτους αλλά και συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να μη συμβεί το «απευκταίο» όπως είπε συγκεκριμένα.
«Ασκηση υπομονής» η Αμφίπολη

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΛΣ, ο κ. Τασούλας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εξέλιξη της ανασκαφής στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. «Τα ευρήματα μιλάνε από μόνα τους» είπε ο Υπουργός ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στην ανασκαφέα κυρία Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. «Για τις τελικές απορίες, θ’ απαντήσει η σκαπάνη. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα» δήλωσε σε άλλο σημείο ενώ για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε την ανασκαφική διαδικασία στην Αμφίπολη «άσκηση υπομονής».