Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις κεντρικές πλατείες Δουργουτίου, ακριβώς πίσω από το Intercontinental πρόκειται να λάβει χώρα ένα πολύ ιδιαίτερο, καθώς φαίνεται, φεστιβάλ. Πρωταγωνιστές του θα είναι 50 φορείς αλλά και οι κάτοικοι όλων των ηλικιών του Δουργουτίου που εμπνέονται από το χτες και το σήμερα των γειτονιών τους στην πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων, στην πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου και στο διπλανό πλατεάκι του Κέντρου Εθελοντών. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εκθεσιακό σκέλος σε άδεια καταστήματα του Δήμου, παραστάσεις, ιστορικές βόλτες, βόλτες χαρτογράφησης, παρουσιάσεις και φυσικά μουσική.

Κάποτε το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου (προβλήθηκε προσφάτως στον ίδιο χώρο όπου γυρίστηκε, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας). Στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε αρχιτεκτονικά σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη, ακόμα και στις μέρες μας την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Γιατί είναι αλήθεια ότι σημερα το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Με την δική του ιστορία, την δική του κοινωνία, την δική του πολεοδομία. Η ησυχίατης περιοχής σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή» (τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού) του δίνουν τον δικό του ρυθμό και το δικό του «χρώμα».
«Φανταστείτε το Dourgouti Island Hotel σαν ένας τόπο – τρόπο ανατροπής του απρόσωπου της πόλης» αναφέρει η ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε ( Urban Dig Project ) που οργανώνει την σειρά των δράσεων. «Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου

Πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου

17:00 και 18.00Βόλει | kung fu από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο της γειτονιάς ΠΗΓΑΣΟΣ. Περιβαλλοντικά Παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
18:30 Παράσταση Capoeira με τίτλο «Μπλόκο Δουργουτίου» από την ομάδα Abada-Capoeira Minotavros-Team. Περιβαλλοντικά Παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
19.30Live μουσική παράσταση Ρεμπέτικα από την 11η Παράλληλο.
21:00Παρουσίαση ιστορίας του 6ου λυκείου & μαθητική συναυλία από τα μουσικά group «Cool Gang Band», «Tartarus Depth» και φίλοι που απαρτίζονται από μαθητές του 6ου Λυκείου Αθήνας.
Πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων
17:00 Παρουσίαση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου (ΟΠΙΔΟΥ), από την ιστορικό κα Τασούλα Βερβενιώτη. Ηχητική εγκατάσταση προφορικών ιστοριών από την ομάδα Medea Electronique & ISE Ensemble.
18:00 Ταχυδακτυλουργικά από τους Maximos Jr και ΠΛΑΤΩΝ Magic.
19:00 Συζήτηση με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2014: Opentourism meets Dourgouti Island Hotel» σε συνεργασία με την πρωτοβουλία OpenTourism στο πλαίσιο των δράσεών τους «Ανοιχτές συναντήσεις για τον τουρισμό».
19:30 Παρουσίαση σε βίντεο από συνεντεύξεις ομάδων προφορικής ιστορίας από τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας Αθήνας.
Πλατεία «Γωνιάς του Παιδιού» (οδοί Φρειδερίκου Σμιθ / Θυμοχάρους)

17:00 – 19.00Δράση «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Βόλτες
17:00 & 19.00Εξερεύνηση της γειτονιάς με βάση τις αισθήσεις (αφετηρία: Πλ. Θυμάτων Καλαβρύτων)από την ομάδα όχι παίζουμε (αρχιτέκτονας Βάλια Σπηλιοπούλου) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την εικαστικό Αναστασία Ρούσσου και τους La Follie Kilometre.
18:00 Ιστορική βόλτα & Καντάδες (αφετηρία: Στάση Τραμ Κασομούλη) από την Ομάδα ΑΣΤΥ και τους συνεργάτες του Φεστιβάλ, Γιώργο Λιάκο και Γιάννη Φίλια.
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

Πλατεία Μπλόκου Δουργουτίου
17:00 Yoga για όλους από την ομάδα Yoga στο Άλσος.
18:00 -19.30Μουσική κινηματογράφου, ξεκινώντας από την «Μαγική Πόλις», από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
20:00Αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες και μεγάλα παιδιά (+7) από την Ελένη Κασεσιάν & τη μουσικό, Μαρία Κοτσίρη.
Πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων
17:00 Συζήτηση με τίτλο «Μνήμες από κινηματογράφο με φόντο το Δουργούτι» από την Μαργαρίτα Παπαγεωργίου (πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μαγική Πόλις», του Ν. Κούνδουρου που είχε γυριστεί στο Δουργούτι) & τον Κώστα Φέρρη (σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό της ταινίας «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», 1961)
17.45 Παρουσίαση των υπογειοποιημένων κάδων Δουργουτίου από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.
18:00 Βιβλιοπαρουσιάσεις με θέμα τη γειτονιά:
1. «Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά», από τον Δ. Κυριακόπουλο.
2. «Καππαδοκία», από τους Τ. Γιαβρόγλου & Δ. Τσιλιμάγκο.
3. «Ο τελευταίος του Κάισλιγκεν» από την Μ. Σαμπατακάκη.
19:00 – 19:30Χορωδία & Προφορική Ιστορία από τον Όμιλο Εθελοντών Νέου Κόσμου «Γωνιά Παππού-Γιαγιάς».
Πλατεία «Γωνιάς του Παιδιού» (οδοί Φρειδερίκου Σμιθ / Θυμοχάρους) |
17:00Παιδικό εργαστήριο «Χορεύοντας τον χάρτη του σώματός σου» από το γειτονικό Studio Κινητήρας.
18:00 – 20.00Θεατρικό παιχνίδι με λαϊκά παραμύθια και την τοπική ιστορία από τον Σπύρο Πετρίτη.
Βόλτες
17:00 – 19.00Εξερεύνηση της γειτονιάς με βάση τις αισθήσεις (αφετηρία: Πλ. Θυμάτων Καλαβρύτων)από την ομάδα όχι παίζουμε (αρχιτέκτονας Βάλια Σπηλιοπούλου) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την εικαστικό Αναστασία Ρούσσου και τους «La Follie Kilometre».
19:00 Promenade Αρμένικης Ιστορίας με αφετηρία την Καθολική Εκκλησία και διαδρομή μέσα στην γειτονιά, από τη θεατρική ομάδα «Νορ Τζιατζάν».
————————————————-
Προ-φεστιβαλικά εργαστήρια παραστατικών τεχνών 23-28 Σεπτεμβρίου, Γυμναστήριο Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα τη γειτονιά: Οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Hotel Obscura (EU Culture / AU 3rd) στο οποίο εντάσσεται μέρος του Dourgouti Island Hotel, θα κάνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια με έδρα το Πάντειο Γυμναστήριο με έμπνευση από τη γειτονιά. Απευθύνονται σε επαγγελματίες performers που τους ενδιαφέρει ο τομέας του «site-specific» αλλά μέρος τους είναι ανοιχτά και για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής: info@ohipezoume.gr