Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμφωνήσουν έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δίνοντας τέλος σε μια μακρά διαμάχη μεταξύ μελών-κρατών.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για το έντυπο βιβλίο -που ισχύει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δεν έχει ισχύ στην περίπτωση του ebook, διότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ebook δεν θεωρείται βιβλίο αλλά ηλεκτρονική υπηρεσία.
Ήδη όμως από τον Δεκέμβριο του 2011 το Λουξεμβούργο διαθέτει ψηφιακά βιβλία με χαμηλό ΦΠΑ (3%), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς το Λουξεμβούργο είναι η έδρα της Amazon στην Ευρώπη και ο χαμηλός ΦΠΑ επιτρέπει στην εταιρεία την προσφορά χαμηλότερων τιμών, κατά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Το Λουξεμβούργο ακολούθησε τον Ιανουάριο του 2012 και η Γαλλία, υπάγοντας τα ηλεκτρονικά βιβλία στο καθεστώς του ΦΠΑ που ίσχυε για τα έντυπα (5,5%) και όχι εκείνο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (19,6%).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε τις δύο χώρες για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε μια δικαστική διαμάχη που έλαβε τέλος στις 11 Σεπτεμβρίου. Με απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιτρέπεται σε χώρες-μέλη η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Η Κομισιόν είχε αρχίσει από καιρό να βάζει νερό στο κρασί της αναγνωρίζοντας ότι επιβάλλονταν κάποιες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό βιβλίο. «Συνηγορούμε στην εφαρμογή ίδιου συντελεστή ΦΠΑ και για τα έντυπα και για τα ηλεκτρονικά βιβλία» είχε δηλώσει στο εφετινό Σαλόνι του Βιβλίου στο Παρίσι ο Μισέλ Μανιέ, διευθυντής Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει στην απόφαση ότι η αρχή της φορολογικής ουδετερότητας μπορεί να εφαρμοστεί για τα ψηφιακά βιβλία. Σύμφωνα με την απόφαση, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελεύθερα να ορίσουν έναν κοινό συντελεστή ΦΠΑ, μειωμένο ή βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, τόσο για τα έντυπα όσο και για τα ψηφιακά βιβλία, εφόσον τα δεύτερα εκλαμβάνονται από τους καταναλωτές ως όμοια με τα πρώτα, εφόσον δηλαδή οι καταναλωτές τα θεωρούν βιβλία και όχι κάποιου είδους ηλεκτρονική υπηρεσία.
Η ελευθερία αυτή πρόκειται να περιπλέξει τα πράγματα στην αγορά του βιβλίου και ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι online αγορές θα φορολογούνται με τον συντελεστή του ΦΠΑ που ισχύει για το αγοραζόμενο αγαθό στην χώρα του αγοραστή και όχι αυτόν που ισχύει στη χώρα όπου βρίσκεται η έδρα του πωλητή.