Επτά στο σύνολό τους είναι τα βραβεία που απέσπασε η ταινία «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου: καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερης και καλύτερου ηθοποιού (Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης), καλύτερης πρωτότυπης μουσικής (Άννα Στερεοπούλου), καλύτερης φωτογραφίας (Ζαφείρης Επαμεινώνδας) και καλύτερου σχεδιασμού παραγωγής (Steficon).

Το «Δέντρο και η κούνια» είναι μια ιστορία οικογενειακής συμφιλίωσης, που εμπνεόμενη από ένα πραγματικό περιστατικό, αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, με απροσδόκητες συνέπειες.
Τον περασμένο Μάιο η ίδια ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού Astron στο 11ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο. Εχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Μόντρεαλ, Αυστραλία, Ινδία, Βέλγιο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βελιγράδι, Σαν Φρανσίσκο, Άγκυρα κ.α.) και τον προσεχή Οκτώβριο θα προβληθεί στην Σερβία και τα Βαλκάνια από την συμπαραγωγό εταιρεία Intermedia Network Serbia. Αγοράστηκε και από εταιρεία διεθνούς διανομής, την East West Film distribution που την μετονόμασε σε «A Place Called Home» για την διεθνή αγορά.
Στην χώρα μας η ταινία διανεμήθηκε τον περασμένο χειμώνα (StraDaFilms) και πέρασε απαρατήρητη.