Με την πανελλήνια πρεμιέρα της αργεντίνικης ταινίας «Ιστορίες γι’ αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν σηκώνεται απόψε το βράδυ στις 20.15 η αυλαία του 20ού κινηματογραφικού φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που όπως κάθε χρονιά, έτσι και εφέτος θα απασχολήσει πολύ κινηματογραφόφιλο κόσμο ως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης του. Πολλές οι ταινίες και αλλά και πολλοί οι καλλιτέχνες που θα έρθουν από το εξωτερικό για να το τιμήσουν με την παρουσία τους προωθώντας φυσικά τις δημιουργίες τους.

Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Νιάλ Χίρι που μπήκε στην βιομηχανία του κινηματογράφου ως βοηθός σεναρίων στο Δίκτυο της Fox, παρουσιάζει την ταινία «Gold» (Χρυσό), τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Small Engine Repair» με πρωταγωνιστή τον Ίαν Γκλεν, κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Galway Film Fleadh, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βοστώνης, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου στα Ιρλανδικά Κινηματογραφικά και Τηλεοπτικά Βραβεία το 2007 («Χρυσό»: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19/9, ΟΠΕΡΑ 1, 19:30)
Γεννημένη το 1985 η νεαρή ηθοποιός Λουίζε Χέιερ που εμφανίζεται στην ταινία «Jack» του Εντουαρντ Μπέργκερ μεγάλωσε στη γενέτειρά της, το Βερολίνο. Εζησε για έναν χρόνο στη Δανία και από το 2006 ως το 2010 σπούδασε υποκριτική στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου στο Ρόστοκ. Το 2007 έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο σε παιδικές παραστάσεις. Το 2012 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Θέατρο Ντόρμουντ. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους και σειρές υψηλής τηλεθέασης ανάμεσα στις οποίες και το «Der Kriminalist» του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Τσίτου («Jack»: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/9 ΔΑΝΑΟΣ 1, 22:00)
Η ταινία «Οι σταθμοί του Σταυρού» του Γερμανού σκηνοθέτη Ντίτριχ Μπίγκερμαν που επίσης ανήκει στους προσκεκλημένους, ήταν από εκείνες που συζητήθηκαν εντόνως στο τελευταίο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου όπου τελικά απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο σεναρίου. Το θρησκευτικό θέμα της αναφέρεται στην απόφαση ενός 14χρονου κοριτσιού να ακολουθήσει τα βήματα του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού στοχεύοντας έτσι στην σωτηρία του αδελφού της. Μαζί με την αδελφή του Άνα Μπρίγκεμαν, οι σκηνοθέτης έχει γράψει τα σενάρια των περισσότερων ταινιών του, και στις πρώτες η Άννα Μπρίγκεμαν κρατούσε και πρωταγωνιστικούς ρόλους («Οι σταθμοί του Σταυρού»: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/9 –ΙΝΤΕΑΛ 20:00)
Επίσης Ιρλανδός είναι ο σκηνοθέτης Κίαραν Κάσιντι της μικρού μήκους ταινίας «Οι τελευταίες μέρες του Πίτερ Μπέργκμαν». Εχει εργαστεί κυρίως πάνω σε ντοκιμαντέρ, τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για το ραδιόφωνο και τα ντοκιμαντέρ του έχουν βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. («Οι τελευταίες μέρες του Πίτερ Μπέργκμαν»: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/9, 19:30 ΟΠΕΡΑ 1, πριν την προβολή του «Χρυσού»)
Ανάμεσα στους επισκέπτες της επόμενης εβδομάδας είναι ο Ντον Μακ Κέλαρ, Καναδός σκηνοθέτης της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας «Ο αξέχαστος μήνας» με τον Μπρένταν Γκλίσον, ο Αμερικανός Νίκολας Ρόσι σκηνοθέτης του μουσικού ντοκιμαντέρ «Heaven adores you: Μια ταινία για τον Ελιοτ Σμιθ», ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Νόσιτερ με αφορμή το ντοκιμαντέρ του «Φυσική αντίσταση» όπου συνδυάζει την παραδοσιακή οινοπαραγωγή με την πολιτική και το ιταλικό σινεμά, ο Ιρλανδός δημιουργός Αϊβαν Κάβανο με αφορμή την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του «Το κανάλι», ο Νεοζηλανδός (γεννημένος στη Γερμανία) Φλόριαν Χάμπιχτ που γύρισε το ντοκιμαντέρ «Pulp: Μια ταινία για τη ζωή, το θάνατο και τα σούπερμαρκετ» που αφορά το μουσικό συγκρότημα «Pulp» και ο Νικ Μπανκς, βρετανός ντράμερ των Pulp που βεβαίως εμφανίζεται στην ταινία.
Από την Πέμπτη 18 ως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, οι αίθουσες Δαναός 1, 2, Ιντεάλ, Odeon Οπερα 1 και 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα φιλοξενήσουν τις προβολές όλων των ταινιών