Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Η απόλυτη ντίβα, η γυναίκα που σφράγισε ανεξίτηλα τον χώρο της όπερας χωρίζοντάς τον σε «πριν» και «μετά», η λυρική τραγουδίστρια-σύμβολο, έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, προτού συμπληρώσει τα 54 χρόνια της.

Την εφετινή χρονιά η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει τη «φωνή του 20ού αιώνα» με ένα γκαλά όπερας την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» και την πρόεδρό του Βάσω Παπαντωνίου. Τα έσοδα της βραδιάς θα δοθούν για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων 61, το σπίτι όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η Κάλλας και αναμένεται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης που θα φέρει το όνομά της.
Νέα ωστόσο περιμένουμε να ακούσουμε και από το «μέτωπο» του Μουσείου Κάλλας το οποίο εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τον περασμένο Απρίλιο με ορίζοντα λειτουργίας το 2015 και έδρα το τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44. Το διεθνές ενδιαφέρον που μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές ότι εκφράζεται για το εγχείρημα δεν εκπλήσσει βεβαίως. Απλώς επιβεβαιώνει την ανάγκη για ταχείες διαδικασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ