Χορός

Μια «Μέδουσα» στο Ηρώδειο

Εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία είναι η «Μέδουσα», η φιλόδοξη παραγωγή που παρουσιάζει η Σάρα Μπάρας, μία από τις σημαντικότερες χορεύτριες flamenco παγκοσμίως, στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα. Η παράσταση, με τη συμμετοχή 40 συντελεστών, θα δοθεί αύριο Δευτέρα στο Ηρώδειο και αποτελεί συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ της Merida και του Φεστιβάλ της Peralda, δύο διοργανώσεων ο άξονας των οποίων στηρίζεται σε έργα βασισμένα σε θέματα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Θυμός, εκδίκηση, πάθος, αδικία, αίμα, τρόμος και θάνατος εκφράζονται με τρόπο ιδανικό –κατά τη γνώμη της καλλιτέχνιδας –μέσα από το flamenco σε έναν εντυπωσιακό συνδυασμό χορού, μουσικής, κοστουμιών και σκηνικών.
Εκθεση

«Οψεις» του Αμάραντου
Ενας καταρράκτης χρωμάτων και μηνυμάτων ξεχύνεται από την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Μιχάλη Αμάραντου, κάτω από τον τίτλο «Οψεις», στην Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, πλατεία Κολωνακίου). Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι ζωγραφικών συνθέσεων, ο φυσικός και ο ανθρώπινος, τα τοπία και οι προσωπογραφίες, όλα δοσμένα με την ιδιαίτερη ματιά του ζωγράφου πάνω στα πράγματα. Με πολύπλοκες τεχνικές, ένα έργο με δύο πορτρέτα, για παράδειγμα, κρύβει στο βάθος ένα αστικό τοπίο που τα στοιχεία της φαντασίας του ζωγράφου ωθούν σε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ παραστατικότητας και σουρεαλισμού, ατμόσφαιρα η οποία χαρακτηρίζει τον Μιχάλη Αμάραντο.

Θέατρο


Το «Λεωφορείο» από το Λονδίνο


Σε μια σύγχρονη, ριζοσπαστική εκδοχή, ο σκηνοθέτης Μπένεντικτ Αντριους προτείνει το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς, με την Τζίλιαν Αντερσον στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Πρόκειται για μια παραγωγή του Young Vic. Ο Μπεν Φόστερ ερμηνεύει τον Στάνλεϊ Κοβάλσκι και η Βανέσα Κίρμπι την αδελφή της Μπλανς, τη Στέλλα. Η παράσταση αναμεταδίδεται από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Τρίτη (16/9), στις 21.00.
Φεστιβάλ Αθηνών, μέρος 2ο


Δύο από τις επιτυχημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στην Πειραιώς 260. Ο «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα από τη Λένα Κιτσοπούλου θα παιχθεί στον Χώρο Η από αύριο Δευτέρα ως και την Τετάρτη. Ακολουθεί ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, με τη Στεφανία Γουλιώτη, στον Χώρο Δ (18-20/9), παράσταση που είχε κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο.
Το «Θέατρο του Ηλιου»


Το Cirque du Soleil επιστρέφει στην Αθήνα με τη νέα του παραγωγή «Quidam». Παραστάσεις στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ (ΟΑΚΑ) από το Σάββατο ως τις 28 Σεπτεμβρίου, στις 21.00. Θα ακολουθήσει ο κύκλος παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη (30/9-5/10).
«Ιππόλυτος» από το Εθνικό


Δύο τελευταίες παραστάσεις για τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, αύριο Δευτέρα στου Παπάγου και την Τετάρτη στη Νέα Σμύρνη. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ολοκληρώνει την περιοδεία της στην Αττική. Σε σκηνoθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με τον Νίκο Κουρή, τη Λυδία Κονιόρδου και τη Λήδα Πρωτοψάλτη. Στις 21.00.
Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη


Αυλαία για την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» που παίζεται σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και σκηνογραφία Μανώλη Παντελιδάκη, παραγωγής Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Φάνης Μουρατίδης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης κ.ά. Απόψε στα Βριλήσια και την Τετάρτη στο Αιγάλεω. Στις 21.00.
Ο «Κατάδικός μου» συνεχίζει


Η Ελένη Ράντου φτάνει στο τέλος της περιοδείας του «Κατάδικού μου», με την παράσταση στη Νέα Σμύρνη σήμερα στις 21.00. Μαζί της οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και Μπάμπης Γιωτόπουλος.
«Λυσιστράτη» στην Αττική


Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις με τη Μαρία Καβογιάννη και τους Αντώνη Λουδάρο, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάση Τσαλταμπάση, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου κ.ά. Μετάφραση – απόδοση Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνογραφία Γιώργος Πάτσας. Τελευταίες παραστάσεις, απόψε στη Νίκαια, αύριο στο Αιγάλεω και την Τρίτη στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα. Στις 21.00.
Μουσική



Καβάκος στη Σαντορίνη


Ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος εμφανίζεται στο 36ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σονάτες Φορέ, Πουλένκ και Μπετόβεν. Στο πιάνο ο Ενρίκο Πάτσε. Αύριο Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά.
Βιβλίο



Ρατσισμός και κοινωνία


Το βιβλίο του καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Νούτσου «Για τον ρατσισμό των κοινωνιών μας» (εκδ. Παπαζήση, 2014) θα παρουσιαστεί στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου) αύριο Δευτέρα στις 20.00. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας και αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός-θεατρολόγος Ρηνιώ Κυριαζή.​
Κινηματογράφος



Η Κίνα στην Ταινιοθήκη


Οκτώ κινεζικές ταινίες της τελευταίας τριετίας πρόκειται να προβληθούν στο μεγάλο αφιέρωμα στον κινεζικό κινηματογράφο που διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το υπουργείο Πολιτισμού. Το αφιέρωμα αρχίζει αύριο Δευτέρα με την ταινία «Love Story στο Πεκίνο» του Τσεν Σιτσένγκ, μέρος της οποίας γυρίστηκε στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής: «Τα συνεταιράκια» του Πίτερ Τσαν, «Αστυνομικό Ημερολόγιο» της Νινγκ Γινγκ, «Πες Ναι» του Λέστε Τσεν, «Το χτύπημα του δράκου» του Τσούι Χαρκ, «Full Circle» του Ζανγκ Γιανγκ, «The Grandmaster» του Γουόνγκ Καρ Bάι, «Chinese Zodiac» του Τζάκι Τσαν. Τιμή εισόδου: 4 ευρώ. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός.
Εκθεση



Μακεδονικοί θησαυροί στην Πέλλα


Περισσότεροι από 500 θησαυροί της μακεδονικής γης, ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων 25 χρόνων, ανάμεσά τους χρυσά στεφάνια, χρυσές μάσκες, κοσμήματα, χρυσοποίκιλτα όπλα κ.ά., παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό σε μεγάλη περιοδική έκθεση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας. Ως τις 30/9.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ