Είκοσι τέσσερις χώρες έχουν μέχρι στιγμή υποβάλει υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας με καταληκτική ημερομηνία την 1η του προσεχούς Οκτωβρίου. Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι η επίσημη υποβολή της χώρας μας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέσα στον Οκτώβριο του 2014. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015 θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ από τις οποίες στα τέλη του ίδιου μήνα θα εμφανιστεί η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο βραβείο. Η τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το 2010 ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ παλαιότερες ταινίες που έχουν διεκδικήσει βραβείο στην ίδια κατηγορία είναι οι «Ηλέκτρα» και «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Κόκκινα φανάρια» και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Ως γνωστό η «Μικρά Αγγλία» σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη που στηρίχθηκε στο δικό της μπεστ σέλερ, αφηγείται τη ζωή των γυναικών της Άνδρου τη δεκαετία του 1930 και 1940. Το 1997 το βιβλίο της Καρυστιάνη τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013 και έκοψε περισσότερα από 400.000 θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τον περασμένο Απρίλιο η «Μικρά Αγγλία» απέσπασε έξι Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της καλύτερης ταινίας. Βραβεύτηκε επίσης για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ. Δύο μήνες αργότερα το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σανγκάηςεπιφύλασσε για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη τριπλή βράβευση: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα (στο ρόλο της Όρσας).