Η κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια Τζόαν Ρίβερς πέθανε σε ηλικία 81 ετών την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, μία εβδομάδα μετά από καρδιακό επεισόδιο, δήλωσε η κόρη της, Μελίσα Ρίβερς, σε ανακοίνωσή της.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη.

Η Τζόαν Ρίβερς γεννήθηκε το 1933 στο Μπρούκλιν, ως Τζόαν Αλεξάνδρα Μολίνσκι (κόρη Εβραίων εκ Ρωσίας).

Προτού σταδιοδρομήσει στον κόσμο του θεάματος έκανε πολλές δουλειές, ανάμεσά τους εκείνες της ξεναγού στο Rockefeller Center και της διορθώτριας σε διαφημιστικό γραφείο. Στη δεκαετία του ’50 άλλαξε το όνομά της και ως Τζόαν Ρίβερς άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, σε διάφορα κλαμπ, στον κινηματογράφο (το 1968 είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «The swimmer» με τον Μπαρτ Λάνκαστερ)και στην τηλεόραση.

Από το 1974 άρχισε να σταδιοδρομεί και ως συγγραφέας υπογράφοντας κυρίως βιβλία αυτοβιογραφικά και χιουμοριστικά.

Ήταν γνωστή για τα «τσουχτερά» σχόλιά της, τα οποία συχνά προκαλούσαν οργή.

Πρόσφατα χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα «ομοφυλόφιλο» και την Μισέλ Ομπάμα «τρανσέξουαλ», την Αντέλ «ζάμπλουτη χοντρή που πρέπει να αδυνατήσει», τη Τζένιφερ Άνιστον «εξαιρετικά πληκτική», ενώ για τον Μπόι Τζορτζ είχε πει ότι «είναι ό,τι ακριβώς θέλει η Αγγλία, μια βασίλισσα που δεν ξέρει να ντυθεί».

Ωστόσο, δεν χαρίστηκε ούτε στον ίδιο τον εαυτό της. Αναφερόμενη στις δεκάδες πλαστικές επεμβάσεις της, είχε πει: «Έχω κάνει τόσο πολλές πλαστικές που όταν πεθάνω θα δωρίσουν το σώμα μου στην Tupperware».

Πρόσφατα, δηλώσεις της για τους Παλαιστίνιους προκάλεσαν σάλο. Η Τζόαν Ρίβερς είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τους αξίζει να πεθάνουν.

«Όταν κηρύσσεις πόλεμο, κηρύσσεις πόλεμο! Εκείνοι τον ξεκίνησαν. Τώρα δεν μετράμε ποιος πέθανε. Είστε νεκροί και σας αξίζει να είστε. Μη τολμήσετε να με κάνετε να αισθανθώ άσχημα γι΄ αυτό», είπε η παρουσιάστρια της εκπομπής Fashion Police σε δημοσιογράφο του TMZ.

Στη συνέχεια, η ίδια υποστήριξε ότι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά της.

Συγκίνηση στο Χόλιγουντ

Μολονότι ελάχιστοι διάσημοι στις Ηνωμένες Πολιτείες γλίτωσαν από το βιτριολικό χιούμορ της, ο κόσμος του Χόλιγουντ, αντέδρασε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο άκουσμα του θανάτου της Τζόαν Ρίβερς, της ηθοποιού που κατόρθωσε να εισβάλει στο ανδροκρατούμενο κάστρο της stand-up κωμωδίας και προκαλούσε με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις της ως και λίγο προτού φύγει από τη ζωή στα 81 της χρόνια.

«Η Τζόαν Ρίβερς πέθανε. Τι θλιβερή κατάληξη σε μία εξαιρετική και κωμικοτραγική ζωή. Από τις πιο γενναίες και αστείες (ηθοποιούς)», έγραψε στο Twitter η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπέτι Μίντλερ.

«Η φίλη μου Τζόαν Ρίβερς πέθανε μία ακόμη φορά, για να επικαλεστώ τον Μπίλι Κρίσταλ… Δεν έχω λόγια. Bon Voyage Τζόαν», έγραψε στο Twitter η κωμικός Γούπι Γκόλντμπεργκ.

Από την πλευρά της, η κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια Ελεν Ντε Τζένερις περιέγραψε την Ρίβερς ως πρωτοπόρο και σχολίασε: «Άνοιξε τον δρόμο για πολλούς κωμικούς. Λυπάμαι πολύ που έφυγε».

«Αναπαύσου εν ειρήνη σπουδαία Τζόαν Ρίβερς. Αστεία και ατρόμητη. Αληθινά μοναδική στο είδος της» έγραψε από το Twitter πάλι ο Ρίκι Ζερβές.

Ο «σκληρός» Σάμιουελ Λ. Τζάκσον σχολίασε από την πλευρά του: «Είτε την αγαπούσες είτε τη μισούσες, θα μας λείψει η Τζόαν Ρίβερς. Πάντα τη σεβόμουν για το σκληρό χιούμορ της. Μοναδική στο είδος της. Αναπαύσου εν ειρήνη».