Εως τον Μάρτιο θα φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης τοασημένιο κύπελλο, που απονεμήθηκε στον μαραθωνοδρόμο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Λούη.

Η επίσημη παρουσίαση του εκθέματος έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου της ελβετική πόλης, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου, που πραγματοποιείται εκεί.

Το κύπελλο, ταυτόσημο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολο της ολυμπιακής ιδέας, θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να το θαυμάσουν από κοντά και να πληροφορηθούν την ιστορία του.

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πνεύμα του Φειδιππίδη και του Σπύρου Λούη, το πνεύμα του αγώνα για έναν υψηλότερο σκοπό, είναι πάντα παρόν σε όλους τους αθλητές του Μαραθωνίου. Ένα υγιές πνεύμα σε ένα υγιές σώμα. Είναι το σύμβολο της πνευματικής και σωματικής ελευθερίας».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, ο διευθυντής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης, εκπρόσωποι του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελβετία, καθηγητής Heini Murer, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη, Άγγελος Υψηλάντης, εκπρόσωποι των Αρχών του Καντονιού του Vaud, των Αρχών της πόλης της Λωζάννης και εκπρόσωποι της Επιτροπής για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μαραθωνίου στην ελβετική πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε η απονομή των επάθλων στους νικητές του διεθνούς μαραθωνίου, ενώ με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, οι νικητές στέφθηκαν με κότινο ελαίας, το σύμβολο της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης, ως ένδειξη της συνέχειας της ολυμπιακής ιδέας από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο κόσμο.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ, ο γάλλος φιλόλογος που εισηγήθηκε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, και ανήκε στην οικογένεια του Ολυμπιονίκη. Το 2012 δημοπρατήθηκε σε διεθνή δημοπρασία από τον οίκο Christie’s και αγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό το κειμήλιο αυτό να παραμείνει εκτός Ελλάδας και να είναι προσιτό στον ελληνικό λαό. Η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ασημένιο Κύπελλο εξασφαλίστηκε μέσω της φιλοξενίας του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου από τον Σεπτέμβριο του 2012 περισσότεροι από δύο εκατομμύρια επισκέπτες, μεταξύ των οποίων 300.000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να εμπνευστούν από τον συμβολισμό του.
«Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα ταξιδέψει εκτός συνόρων, δίνοντας τη δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να γνωρίσει την πορεία του ιστορικού αυτού Κυπέλλου και, μέσω αυτού, το σθεναρό ελληνικό πνεύμα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «ελπίζουμε το Κύπελλο να εμπνεύσει τους επισκέπτες του Ολυμπιακού Μουσείου και ευχόμαστε από καρδιάς, μόλις το μοναδικό αυτό κειμήλιο βρει τη μόνιμη θέση του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να συνεχίσει να αποτελεί πηγή δύναμης, περηφάνιας και αισιοδοξίας για όλους μας».
Το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα αναμνηστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, κατά τη διάρκεια της έκθεσής του εκεί, θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό για την πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών.
Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Ελλάδα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου, και μετά το 2016, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα εκτίθεται μόνιμα εκεί.