Αποστολή, Βενετία

Αναστάτωση προκάλεσε η απότομη αλλαγή του καιρού στο φεστιβάλ που ενώ κινούνταν με χαλαρούς ρυθμούς και μαγιό κάτω από τον καυτό βενετσιάνικο ήλιο, είδε ξαφνικά τον αέρα και την βροχή να επιτίθενται με άγριες διαθέσεις στις τέντες και τα πόστερ της διοργάνωσης.

Οι δρόμοι άδειασαν, ο κόσμος προσπαθούσε να κρατήσει τις ομπρέλες του από τον μανιασμένο αέρα, ο ουρανός απέκτησε ένα μόνιμο γκρι χρώμα και μια αίσθηση μελαγχολίας ήταν διάχυτη στο Λίντο. Τα τερτίπια του καιρού ήταν ανέκαθεν ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του φεστιβάλ που ναι μεν είναι το χαλαρότερο των μεγάλων, είναι όμως και το πιο απρόβλεπτο λόγω της εποχής που πραγματοποιείται.

Η Θέλμα Σουνμέικερ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εδώ και χρόνια ανήκει στους κορυφαίους μοντέρ της Αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, έχει κερδίσει τρία Οσκαρ (για το «Οργισμένο είδωλο», τον «Πληροφοριοδότη» και το «Αviator») και θεωρείται αυτοκόλλητη του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος την έχει χρησιμοποιήσει στις περισσότερες ταινίες του. Η Σουμέικερ βραβεύεται απόψε το βράδυ από το φεστιβάλ για το σύνολο της καριέρας της η οποία εκτός άλλων περιλαμβάνει τον «Ταξιτζή», τα «Καλά παιδιά», τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και το «Ακρωτήρι του φόβου» -όλες του Σκορσέζε.

Η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Τζένκινς και την σκηνοθέτρια της «Οlive Keteridge» Λίζα Τσολοντένκο. Αριστερά η σεναριογράφος της σειράς Τζέιν Αντερσον

Μια άλλη Αμερικανίδα που τιμάται εφέτος στην Βενετία είναι η ηθοποιός Φράνσες Μακ Ντόρμαντ, που επίσης πρωταγωνιστεί στη μίνι σειρά του ΗΒΟ «Olive Kitteridge» που σκηνοθέτησε η Λίζα Τσολοντένκο («Τα παιδιά είναι εντάξει») και που προβάλλεται στην ολοκληρωμένη μορφή της (τέσσερα ωριαία επεισόδια) στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η Μακ Ντόρμαντ, κάτοχος Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το «Φάργκο» του συζύγου της Τζόελ Κόεν, τιμάται με το βραβείο που δίνει η Persol, χορηγός του φεστιβάλ στα μεγάλα ταλέντα των οπτικοακουστικών Τεχνών.

Η τελετή της βράβευσης της Φράνσες Μακ Ντόρμαντ έγινε το απόγευμα της Δευτέρας σε μια γεμάτη Σάλα Γκράντε όπου αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή της «Olive Kitteridge». Πρόκειται για μια τηλεοπτική μεταφορά του βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος της Ελίζαμπεθ Στράουτ στην οποία εκτός άλλων συμπρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Τζένκινς και Μπιλ Μάρεϊ.

Η ίδια η Μακ Ντόρμαντ έχει συμμετάσχει στην παραγωγή της σειράς μαζί με τον ηθοποιό και παραγωγό Τομ Χανκς. Η σειρά θα αρχίσει να μεταδίδεται από το ΗΒΟ τον προσεχή Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.