Ενας κατάλογος ευρημάτων της Εποχής του Χαλκού, απο τις αρχαιολογικές συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, μετατρέπεται σε βάση δεδομένων –με ελεύθερη πρόσβαση –με τη συμμετοχή εθελοντών από όλον τον κόσμο. Το μουσείο εφοδιάζει τους εθελοντές με σκαναρισμένα δελτία του χειρόγραφου καταλόγου –που συγκροτήθηκε το 1913 –και ζητεί να δακτυλογραφήσουν τα στοιχεία τους σε προκαθορισμένα πεδία μιας βάσης δεδομένων.

Το έργο, με τίτλο MicroPasts, άρχισε τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος. Αν υλοποιούνταν με συμβατικό τρόπο, θα απαιτούσε πολλά χρόνια και χρηματοδότηση που δύσκολα θα εξασφαλιζόταν, δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου. Μισούμε το Βρετανικό Μουσείο γιατί κρατά πεισματάρικα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όμως ας αναγνωρίσουμε το καινοτόμο πνεύμα του.

Αντιλήφθηκε την απαίτηση της εποχής μας για διάθεση της πληροφορίας χωρίς χρονοτριβές και επέδειξε ετοιμότητα στην αξιοποίηση των μέσων που η εποχή μας προσφέρει για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Το παράδειγμά του αξίζει να αντιγραφεί στα καθ’ ημάς για την περαίωση έργων εθνικής σημασίας που χρονίζουν, όπως το Ιστορικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών και ο επικαιροποιημένος κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ