Iπτάμενη πόλη στον Πειραιά

Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στην Προβλήτα Ε2 του Λιμανιού του Πειραιά (δίπλα στην Πέτρινη Αποθήκη) πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της «ιπτάμενης πόλης» που δημιούργησαν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας σκαλωσιά, σκοινιά και πανιά. Η έκταση θα καλύπτει περίπου τρία στρέμματα και η πόλη θα ίπταται του εδάφους. Το θεωρητικό σκέλος του εργαστηρίου πραγματοποιείται 28 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και από τις 4 Σεπτεμβρίου η πόλη στην Προβλήτα Ε2 θα είναι ανοιχτή για το κοινό για έναν μήνα.

Δεληβοριάς στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και το συγκρότημά του έρχονται στις 5 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να δώσουν μια χορταστική συναυλία, μια μουσική «Αρμένικη βίζιτα», κατά τη διάρκεια της οποίας ο τραγουδοποιός θα πει κομμάτια από την προσωπική του δικογραφία αλλά και δημιουργών που αγαπά. Επί σκηνής η… ασύμφωνη ορχήστρα του θα δώσει νέο ήχο σε αγαπημένα τραγούδια μέσα από τις εξαιρετικές τους διασκευές. «Τραγουδαφήγηση», αυτοσαρκασμός και πειραματική διάθεση είναι η ουσία των συναυλιών και των μουσικοθεατρικών παραστάσεων που δίνει από το 1990 ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, κάτι που θα πράξει και στο Μέγαρο. Προπώληση εισιτηρίων 10 ευρώ, την ημέρα της συναυλίας 12 ευρώ. Ωρα έναρξης: 21.00.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η ΕΤΟΝ στον Πειραιά

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (ΕΤΟΝ) εμφανίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 5/9. Η ΕΤΟΝ αποτελείται από 50 νέους μουσικούς, έλληνες και τούρκους, που μεταφέρουν το μήνυμα ότι η μουσική δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ υπό τη διεύθυνση του Cem Mansur.

Θρησκευτική μουσική στην Πάτμο

Ως τις 3 Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στην Πάτμο το 14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλκη Μπαλτά. Σήμερα Κυριακή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία του Παντελή Θαλασσινού για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Χρυσοθήρας» του Τσάρλι Τσάπλιν σε μουσική επένδυση Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, ενώ στις 2/9 θα προβληθεί η ταινία «Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» με τη μουσική του Γιάννη Σφυρή. Στις 3/9 η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με τη συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Κέρκυρας. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στον Υπαίθριο Χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκάλυψης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη στη Σίφνο

Ως τις 30/9 συνεχίζεται η καθιερωμένη θερινή έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου στη Σίφνο, η οποία πραγματοποιείται εφέτος για έκτη φορά. Υπό τον τίτλο «Δάσκαλοι καλλιτέχνες – Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες-δάσκαλοι που δίδαξαν στην Αθήνα και των οποίων υπάρχουν διαθέσιμα έργα στις συλλογές. Στην ΑΣΚΤ δίδαξαν διαδοχικά, στα διάφορα φημισμένα Εργαστήρια, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική οι καλλιτέχνες περίπου τεσσάρων γενεών: του ’30, του ’50-’60, του ’70 και του ’80-’90. Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Λίνα Τσίκουτα.

ΘΕΑΤΡΟ

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» συνεχίζουν

Η κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» που διασκεύασε (μαζί με τον Πιτσιρίκο) και σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης θα παιχθεί στο Θέατρο «Ορέστης Μακρής» της Χαλκίδας (απόψε στις 21.15), στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγος» του Κορυδαλλού (Δευτ. 1/9, 21.00), στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (Τρ. 2/9, 21.00), στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» των Βριλησίων (Τετ. 3/9, 21.00), στο Ανοιχτό Θέατρο Γαλατσίου (Πέμ. 4/9, 21.00) και στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης (Παρ. 5/9, 21.00). Ο Κιμούλης συμπρωταγωνιστεί με τους Δημήτρη Πιατά, Θανάση Αλευρά, Φαίη Ξυλά κ.ά. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης. Σκηνογραφία: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Μυστήριο με Δανδουλάκη

Το αστυνομικής πλοκής θεατρικό έργο «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» του Ρομπέρ Τομά που διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν οι Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου παίζεται την Τετάρτη 3/9 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Παίζουν οι Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Καληώρας, Τάσος Χαλκιάς, Τζόυς Ευείδη, Ελένη Κρίτα και Πρόδρομος Τοσουνίδης.

«Τρωάδες» από τον Μουμουλίδη

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη συνεχίζει την περιοδεία της. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου κ.ά. Παραστάσεις εβδομάδας: Ραφήνα – Προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου (Κυρ. 31/8), Τήνος – Λουτρά (Δευτ. 1/9), Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο (Τετ. 3/9), Νίκαια – Κατράκειο Θέατρο (Παρ. 5/9), Βριλήσια – Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» (Σάβ. 6/9). Στις 21.00.

«Κοιμωμένης» συνέχεια

Τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού έργου «Η κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τους Αμαλία Αρσένη, Σταύρο Σβήγκο, Ορέστη Τζιόβα κ.ά. Στο Κηποθέατρο Νίκαιας απόψε στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω (Δευτ. 1/9, 21.00), στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους Δ. Κιντής (Τρ. 2/9, 21.00), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (Τετ. 20/8, 21.00).

«Το μαγικό κλειδί» της Ρουγγέρη

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της παρουσιάζουν ένα έργο απευθυνόμενο κυρίως σε παιδιά και εμπνευσμένο από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα. Παίζουν και τραγουδούν οι Ελένη Ζιώγα, Ορέστης Καρύδας κ.ά. Παραστάσεις εβδομάδας: 10/8 Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου, 11/8 Ιωάννινα, Υπαίθριο Θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, 12/8 Ηγουμενίτσα, Δασάκι, 13-14/8 Κέρκυρα, Θερινό Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», Μον Ρεπό, και 16/8 Αρτα, Θέατρο Κάστρου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Χαΐνηδες στην Τεχνόπολη

Οι Χαΐνηδες κάνουν ποδαρικό τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, με τη συναυλία τους την 1η του μηνός. Ο Δημήτρης Αποστολάκης και η παρέα του παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με μουσικές και τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους και της πορείας τους στην ελληνική μουσική. Ιδιαίτερο συγκρότημα με ήχο που συνδυάζει την παράδοση της Κρήτης, χωρίς να λείπουν και τα ευρύτερα μεσογειακά στοιχεία. Την ίδια ημέρα στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζουν το κοινό τους πρόγραμμα, ένα από τα πλέον επιτυχημένα της εφετινής σεζόν.

Χατζηγιάννης στους Βράχους

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, πιστός στο ραντεβού του με το Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων, εμφανίζεται στις 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του. Μαζί του οι Βασίλης Αξιώτης και Αννα-Μαρία Μπιλίδα, ενώ συμμετέχει ως special guest η Melina Mammas, με την οποία έχει συνεργαστεί στο «Love, Love, Love». Την ίδια ημέρα στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη εμφανίζεται ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με τους συνεργάτες του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ