Ετοιμη μοιάζει να είναι η προσεχής θεατρική σεζόν, αφού τα περισσότερα σχήματα έχουν ολοκληρωθεί και σε λίγο αρχίζουν οι πρόβες για τον χειμώνα… Κωμωδίες και κλασικό ρεπερτόριο, θεατρικοί συνδυασμοί, ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χώρο, νέα θεατρικά στέκια. Κι αυτή τη χρονιά, το θέατρο μοιάζει σαν «έτοιμο από καιρό…».
Στο Κέντρο
Στο θέατρο Αθηνών ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μαζί με τον Νίκο Κουρή, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο θα συνεχίσουν με την επιτυχία της περασμένης σεζόν, δηλαδή με τον «Πουπουλένιο» του Μάρτιν Μακ Ντόνα.
Δίπλα, στο Βρετάνια, εγκαθίσταται ο Γιάννης Μπέζος. Σκηνοθετεί το έργο των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ενας ήρωας με παντόφλες». Γραμμένο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1947), μπορεί να μοιάζει τετριμμένο, αλλά αποδεικνύεται σοφό και πικρό. Ο Γιάννης Μπέζος κρατά και τον ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλλα. Μαζί του: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας, Αλμπέρτο Φάις, Δημήτρης Κανέλλος, Αμαλία Νίνου, Ελένη Τσιμπρικίδου, Δημήτρης Λιόλιος, Ντένια Στασινοπούλου. Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας.
Στο θέατρο Παλλάς η χρονιά θα ξεκινήσει με τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια όπου τους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους θα ερμηνεύσουν η Ρένη Πιττακή (Στάθαινα) και η Μαρία Πρωτόπαππα (Τασούλα). Μαζί τους ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Πάνος Βλάχος, η Αγγελική Δημητροπούλου κ.ά. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα θα παιχτεί η «Μελωδία της Ευτυχίας» με τη Νάντια Κοντογεώργη –μια παραγωγή της live 2 –και από τον Φεβρουάριο αναμένεται η πρεμιέρα του «Κύκλου με την κιμωλία» του Μπρεχτ από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Στο Μικρό Παλλάς ο Θοδωρής Αθερίδης θα επιστρέψει με «Πράματα και Θάματα», έχοντας στο πλάι του και πάλι τον Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ ο υπόλοιπος θίασος, εν μέρει, θα ανανεωθεί.
Στο Αλίκη έρχεται η «Προξενήτρα» με τη Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.
Στο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης θα συνεχίσει με τον «Φον Δημητράκη» του Δημήτρη Ψαθά, μια παράσταση που αποδείχτηκε επίκαιρη και άρεσε στο κοινό.
Το Θέατρο Τέχνης υπό τη νέα του καλλιτεχνική διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη ετοιμάζεται να μπει στο θεατρικό παιχνίδι του χειμώνα.
Με βάση το θέατρο Σφενδόνη στου Μακρυγιάννη, η Αννα Κοκκίνου θα κινηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Θα συνεχίσει με το έργο «Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος» το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα θα ανέβει και στη Θεσσαλονίκη (θέατρο Αυλαία) όπου για πέντε μόνο Δευτερότριτα (Οκτώβριος) θα παρουσιάσει τα έργα «Λα Πουπέ» και «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού».
Στο θέατρο Ακροπόλ της οδού Ιπποκράτους το ρεπερτόριο δεν είναι ακόμη καθορισμένο. Διόλου απίθανο να επαναληφθεί ο «Συρανό» του Ροστάν, από τον Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Σμαράγδα Καρύδη, ενώ το σχέδιο να ανέβει από τον Αλέξανδρο Αβρανά το έργο του Σίλερ «Ληστές» παραμένει ανοιχτό.
Ομόνοια, Πειραιώς και Ψυρρή
Στο Εθνικό Θέατρο η χρονιά περιλαμβάνει πολλές νέες παραγωγές και επιλεγμένες επαναλήψεις.
Στην Κεντρική Σκηνή του Τσίλλερ την επανάληψη του «Μεφίστο» της Αριάν Μνουσκίν και του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Ακολουθούν οι πρεμιέρες: «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Αλέξανδρος Μυλωνάς. «Φιλουμένα» (Γάμος α λα ιταλικά) του Εντουάρντο ντε Φιλίπο σε σκηνοθεσία του Nίκου Μαστοράκη με την Ελένη Ράντου και τον Αλκη Κούρκουλο. Στον ίδιο χώρο για τα παιδιά θα ανέβει «Το αστέρι της Λιλιπούπολης» των Ρεγγίνας Καπετανάκη, Βασίλη Ρίσβα, Δημήτρη Μαραγκόπουλου.

Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Τσίλλερ θα επαναληφθεί η «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε σκηνοθεσία Νίκο Καραθάνου, το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και η «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν από τη Λυδία Κονιόρδου. Πρεμιέρα θα κάνει το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Σ υ γ χ ώ ρ ε σ έ μ ε» με τους Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλλιμάνη, Λαέρτη Μαλκότση, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

Στην Εφηβική Σκηνή στο Θέατρο Χώρα θα παιχτούν «Το κύμα» των Ron Jones και Joseph Robinette σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη, το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ από τον Δημήτρη Λιγνάδη με τους Θέμη Πάνου, Δημήτρη Πασσά, Μαρία Κίτσου καθώς και «Ο λάκκος της αμαρτίας» του Γιώργου Μανιώτη από τον Π. Φιλιππίδη.
Στο Θέατρο REX – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» πέρα από την Ανοιχτή Πλατφμόρμα –έναν χώρο έκφρασης των νέων δημιουργών –έχουν δρομολογηθεί οι εξής πρεμιέρες: «Μυστικοί αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενοπούλου σε διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τους Αλκη Κούρκουλο, Δανάη Σκιάδη, Μαρίνα Καλογήρου και Αλέξη Γεωργούλη. Στη συνέχεια ο Π. Ζούλιας θα σκηνοθετήσει την «Πιάφ» της Παμ Γκεμς με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Στην Παιδική Σκηνή του REX «Μαρίκα Κοτοπούλη» θα δούμε το μιούζικαλ «Σρεκ» από τον Αγγελο Μέντη και τέλος στο Μικρό Rex – Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα παιχτούν «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, οι «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Γ. Μανιώτη με τη Σοφία Φιλιππίδου, «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Μπρους Μάγερς με τις Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κίτσου, Ραφίκα Σαουίς και το «PARADISE» του Τενεσί Γουίλιαμς, μια επιλογή από άγνωστα μονόπρακτα σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου.
Στο Εμπορικόν ο Δημήτρης Καταλειφός θα ξεκινήσει με την επανάληψη της «Εκδοχής του Μπράουνινγκ» και έπεται συνέχεια, σε συνεργασία με την Ελένη Σκόττη.
Οσο για τα θέατρα Αποθήκη, Κιβωτός και Πειραιώς 131 που πέρασαν (επίσης) στα χέρια των Διονύση Παναγιωτάκη – Ελένης Κούρκουλα, αναμένεται να κλειστεί συμφωνία ώστε τις παραγωγές του να αναλάβει ο Τάσος Παπανδρέου.
Στη σκηνή του Θεάτρου – Ελληνικός Κόσμος θα στηθεί η παράσταση με την υπογραφή της Μιμής Ντενίση στο κείμενο και στη σκηνοθεσία με τον τίτλο «Σμύρνη μου αγαπημένη» και σκηνογραφία του Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού κ.ά. Επί σκηνής ζωντανή μουσική με την Εστουντιαντίνα.
Στον ίδιο χώρο, ο Γιώργος Κιμούλης θα αναλάβει τον ρόλο του Πυγμαλίωνα στο μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» που θα ανέβει με τη Ζέτα Μακρυπούλια ως Ελίζα Ντούλιτλ…
Σε θέατρο θα μεταμορφωθεί και το Pantheon και εκεί ο Δημήτρης Λιγνάδης θα συνεργαστεί με τη Μαρία Ναυπλιώτου για το «Βίκτωρ Βικτώρια».
Aφιερώματα και ξεχωριστές επιλογές για τα 15χρονα του θεάτρου Μεταξουργείου της Αννας Βαγενά. Θα παιχτούν «Ο Γάμος» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, ένα ειδικό αφιέρωμα στο έργο της δημιουργού του «Γάμου» από τη συλλογή διηγημάτων της «Γλυκύτατη γαία πατρίς» καθώς και μια μουσική-θεατρική παραγωγή με τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα και τον Μάριο Σπηλιόπουλο. Στο Μεταξουργείο και η Γιασεμί Κηλαηδόνη με την «Ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ.

Κυψέλη και Πατήσια
Στη σκηνή της Οδού Κεφαλληνίας ο Δημήτρης Μαυρίκιος στην πρώτη του συνεργασία με την Μπέτυ Αρβανίτη σκηνοθετεί το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», σε δική του μετάφραση. Μαζί και η Λουκία Μιχαλοπούλου.
Για την προσεχή χειμερινή θεατρική περίοδο το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής προτείνει μια διαδοχή ελληνικών ως επί το πλείστον έργων, ξεκινώντας με δύο επαναλήψεις (συμπαραγωγές).
Πρόκειται για τη «Ραμόνα – η γη της καλοσύνης» της Διονυσίας Μπασδέκη από τους Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και «Το θείο τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα με τον Αρη Μπινιάρη και τους συνεργάτες του. Ακολουθούν οι παραγωγές της Νέας Σκηνής «ά/λόγος», ένας μονόλογος βασισμένος στον «Ακατονόμαστο» του Μπέκετ με τον Αργύρη Πανταζάρα, «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη από τον Δημήτρη Καραντζά, «Σχέδιο Ηλέκτρα, σχέδιο Ιφιγένεια» του Γιώργου Βέλτσου, σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης, καθώς και η νέα παραγωγή της ομάδας kursk, σε σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη.
Με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση θα ξεκινήσει τη σεζόν το θέατρο Πορεία του Δημήτρη Τάρλοου. Η παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών θα παιχτεί από το φθινόπωρο, με την ίδια διανομή: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Ομηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή, Δημήτρης Τάρλοου κ.ά.
Για δεύτερη χρονιά ο Σπύρος Παπαδόπουλος ανεβάζει τη γαλλική κωμωδία «Μου λες αλήθεια;» της Florian Zeller. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Βάνα Ραμπότα, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Πέτσος.
Ο Δάνης Κατρανίδης θα επιστρέψει στο θέατρο Πόλη με τις «Σκηνές από έναν γάμο» του Μπέργκμαν και την Παναγιώτα Βλαντή, σε σκηνοθεσία του Ενκε Φεζολάρι. Ο ίδιος σκηνοθέτης θα συνεργαστεί με τον Τεχνοχώρο Cartel για το ανέβασμα του «Πλατόνοφ» του Αντον Τσέχοφ. Με τον Παναγιώτη Σούλη.
Συγγρού
Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ετοιμάζει δύο νέες παραγωγές. Τον Οκτώβριο στο Δώμα θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Κώστα Σωτηρίου «Σταματία» με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου και τον Ιανουάριο του 2015 θα σκηνοθετήσει την Κόρα Καρβούνη και τη Γεωργιάννα Νταλάρα στο «Pests» της Βίβιαν Φράντσμαν (=«Παράσιτα»). Παράλληλα θα παιχτούν σε επανάληψη τα έργα «Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη, «Εσωτερικό» του Μορίς Μέτερλινκ και «Αστερισμοί» του Νικ Πέιν καθώς και το «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού.
Στο εφετινό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ο Νίκος Καραθάνος θα ανεβάσει τον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ –κρατώντας για τον εαυτό του έναν από τους ρόλους, σε έναν θίασο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Στο Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη θα ανέβουν τα έργα «Ενας ιδανικός σύζυγος» του Οσκαρ Γουάιλντ και «Μαμά, είναι παντρεμένος» του Αντώνη Σιμιτζή. Παίζουν, εκτός από τη Μαίρη Βιδάλη, ο Ζαχαρίας Ρόχας, που σκηνοθετεί και οι Παύλος Ευαγγελόπουλος, Λουκία Παπαδάκη κ.ά. Τη σκηνοθεσία στο έργο του Σιμιτζή έχει αναλάβει ο Μάνος Αντωνίου. Παίζουν: Αθηνά Μαυρομάτη και Μαριλένα Κάραλη.
Στο Αλκμήνη θα μεταφερθεί η γνωστή ταινία (1957) του Σίντνεϊ Λιούμετ «12 Angry Men» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Τους δώδεκα ενόρκους ερμηνεύουν οι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Παλαιολόγος, Περικλής Λιανός, Δημήτρης Λιόλιος, Χάρης Μαυρουδής, Απόλλων Μπόλλας, Μανώλης Ιωνάς, Νότης Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.
Μεσογείων
Το θέατρο Πόρτα επανέρχεται δυναμικά στο θεατρικό παιχνίδι του χειμώνα με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Επικεφαλής η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος και κοντά τους ο μουσικός Κορνήλιος Σελαμσής.
Το ρεπερτόριο προτείνει: «Σλάντεκ» του Εντεν φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κλίνη, Αρη Μπαλή, Μιχάλη Οικονόμου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά. Ακολουθεί το «Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ σε απόδοση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργο Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Εμιλυ Κολιανδρή, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σωκράτη Πατσίκα κ.ά. Επίσης: «Μότζο» του Τζεζ Μπάτεργουερθ από τον Θ. Μοσχόπουλο με τον Αργύρη Ξάφη κ.ά.
Ακόμη, στη σκηνή του θεάτρου για «πολύ νέο κοινό» θα παιχτούν τα έργα «Ακου» της Ξ. Καλογεροπούλου, «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυροματάκη, «Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν» από τον Θ. Μοσχόπουλο, «Το παιδί και τα μάγια», μια μουσικοχοροθεατρική παράσταση, το Χοροθέατρο «Master and Man» της Αμάλιας Μπένετ, το «Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου, «Τα κύματα» σε χορογραφία του Χρ. Παπαδόπουλου καθώς και μουσικές παραστάσεις όπως «Η ιστορία του Στρατιώτη» των Stravinsky / Ramuz σε σκηνοθεσία των Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη – Κώστα Κουνέλλα.
Τέλος, οργανώνονται «Μουσικές κάθε Τρίτη», δραστηριότητες με εκπαιδευτικό – διαδραστικό χαρακτήρα κάθε Παρασκευή, απογεύματα με παραμύθια και πολλά ακόμη.
Στο Βadminton έρχεται το δεύτερο μέρος από την Ιστορία της επιθεώρησης με τον τίτλο «Θα περάσει κι αυτό» με τον Αντώνη Λουδάρο και τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Και μαζί παίζουν οι: Τάνια Τρύπη, Αργύρης Αγγέλου, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος ενώ συμμετέχει ο Φίλιππος Νικολάου. Σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός που υπογράφει και τις χορογραφίες. Κείμενα και στίχοι Αγγελος Πυριόχος, μουσική Γιώργος Κατσαρός, σκηνογραφία Εύα Νάθενα.
Στο θέατρο Λαμπέτη θα επαναληφθεί για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η κωμωδία «Ανδρες έτοιμοι για όλα», ενώ στο Ανεσις ο Τάσος Ιορδανίδης θα συνεργαστεί με την Κατερίνα Λέχου στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος».

Ο Σταμάτης Φασουλής σε παράσταση-μονόλογο

Ο Σταμάτης Φασουλής θα ερμηνεύσει τον Κλάρενς Ντάροου, τον δικηγόρο των αδυνάτων, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου που βασίζεται στο έργο του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς «Ο δικηγόρος Ντάροου». Η παράσταση-μονόλογος, σε μετάφραση και διασκευή του ίδιου του Φασουλή, είναι εκείνη με την οποία αποχαιρέτησε το Ολντ Βικ ο Κέβιν Σπέισι την περασμένη άνοιξη στο Λονδίνο. Στην ελληνική της εκδοχή θα ανέβει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Δημήτρης Χορν, μετατρέποντας την πλατεία σε ακροατήριο δικαστηρίου…

Στο θέατρο της οδού Αμερικής θα ακολουθήσει ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ με τον Γιάννη Φέρτη και τους Γιάννη Βόγλη, Στέλιο Μάινα, Αλεξία Καλτσίκη, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ