Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τη γνωρίζει ως μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, του ισπανού σκηνοθέτη ο οποίος την επέλεξε να ερμηνεύσει δύο κομμάτια στην ταινία του «Ψηλά τακούνια» (πρόκειται για τα «Piensa en mi», «Un ano de amor») και από ‘κεί η καριέρα της να απογειώθηκε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Μαρία Λουθ Κασάλ δεν είχε βάλει ήδη τις βάσεις για αυτή τη διεθνή καριέρα. Στις 8 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στην Πάτρα, στις 9 στη Θεσσαλονίκη και η μίνι αυτή ελληνική περιοδεία της ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τίτλος του μουσικού της ταξιδιού «Alma» («Ψυχή»). Ενός ταξιδιού που για εκείνη δισκογραφικά άρχισε το 1982, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε και τα πρώτα βήματά της στη μουσική και στο τραγούδι όπως και τις απόψεις της για την πορεία της αλλά και την κρίση σε Ισπανία και Ελλάδα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα χωριό της Γαλικίας, το Βοϊμόρτο. Εξι μήνες αργότερα έφθασε με την οικογένειά της στην πόλη Αβιλές της Αστούριας και εκεί σπούδασε στο εκκλησιαστικό σχολείο των Αδελφών της Αγίας Δωροθέας. Η οικογενειακή μετακόμιση που ακολούθησε στη Χιχόν έφερε επίσης τις σπουδές της στη μουσική, στο πιάνο, στο σολφέζ και στο μπαλέτο. Και σαν καλή έφηβη που ήθελε να είναι μέσα στα πράγματα ακολούθησε το ρεύμα της εποχής και συμμετείχε στο ροκ συγκρότημα Los Fannys. Ακολούθησαν η συμμετοχή της σε άλλο συγκρότημα, οι περιοδείες της ανά την Ισπανία και η απόφασή της να αναζητήσει τη μουσική τύχη της στη Μαδρίτη, το 1977. Χτύπησε πολλές πόρτες δισκογραφικών εταιρειών ώσπου να τη δεχθεί μια «ανεξάρτητη». Παράλληλα δοκίμασε τις δυνάμεις της στο θέατρο, το 1980 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι «El Ascensor» και το 1982 ήρθε η στιγμή για το πρώτο της άλμπουμ «Luz» («Φως»). Οπως είναι άλλωστε και το όνομά της. Από ‘κεί και πέρα περί τα 32 χρόνια έχει παρουσιάσει ένα καλλιτεχνικό πρόσωπο όπου δεν στέκεται στην «ξερή» ερμηνεία αλλά έχει εντάξει σε αυτό το πάθος, την εκφραστικότητα, την ένταση και τη μελωδικότητα της χαρακτηριστικής φωνής της.

Παρ’ όλο που οι συναυλίες της στην Ελλάδα έχουν τον τίτλο «Alma» (ο τίτλος του τελευταίου της άλμπουμ), η ίδια στη συνέντευξή της δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι ψυχή. «Η ψυχή είναι κάτι το ανεξήγητο» σημειώνει η Λουθ Κασάλ και συνεχίζει: «Είναι αυτό που μας φέρνει κοντά, πολύ κοντά θα έλεγα, στα μυστήρια του Σύμπαντος. Η ψυχή είναι εσωτερικό θέμα του κάθε ανθρώπου, του κάθε άντρα και της κάθε γυναίκας. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και μοναδική για τον καθένα από εμάς». Οπως μοναδική για εκείνη ήταν και η συνεργασία της με τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. «Γεγονός είναι ότι η συνεργασία μαζί του με έκανε γνωστή παγκοσμίως. Ηταν ένα δώρο του πεπρωμένου. Και φυσικά τι να πω, τον αγαπώ και τον ευχαριστώ για όλα όσα μου πρόσφερε».

Μετά τη συνεργασία της με τον Αλμοδόβαρ, άνοιξε ο δρόμος για τη Λουθ Κασάλ στο εξωτερικό. Κάνει επιτυχία στη Γαλλία και στη Λατινική Αμερική, αλλά η καριέρα της στο εξωτερικό πραγματικά εκτινάσσεται την περασμένη δεκαετία με δεκάδες συναυλίες εκτός Ισπανίας. Το 2004 κυκλοφόρησε το 10ο άλμπουμ της καριέρας της ενώ παράλληλα γράφει και στίχους. Ακόμη και η μάχη με τον καρκίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της. Τον ξεπερνά και στο τραγούδι της «Se Feliz» δίνει ένα μάθημα ζωής: «Αν αρρωστήσεις ως την ψυχή σου και ο χειμώνας έλθει στο παράθυρό σου, μη μείνεις αδρανής να κοιτάς την ανοιχτή πληγή σου. Είναι καλύτερα να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να αρχίσεις μια καινούργια ζωή».

Η Λουθ Κασάλ έχει στην 30χρονη και πλέον καριέρα της 24 άλμπουμ, εκατομμύρια πωλήσεις, εκατοντάδες συναυλίες σε όλον τον κόσμο και φυσικά αναγνωρισιμότητα. «Πολλά από αυτά που πέτυχα στη ζωή μου είναι ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς και αντισυμβατικότητας. Αγαπώ τη μουσική και μέσω αυτής θέλω, επιδιώκω να επικοινωνώ με τον κόσμο. Πρέπει να προσθέσω όμως ότι σέβομαι τη δουλειά μου και φυσικά το κοινό που όλα αυτά τα χρόνια με ακολουθεί με στοργή και αφοσίωση. Θέλω να πιστεύω ότι τους προσφέρω καλά τραγούδια, όπου μέσα σε αυτά υπάρχουν ιδέες και συναισθήματα χαράς και ευτυχίας που τα χρειαζόμαστε στις δύσκολες ώρες».

Και αφού μιλάμε για δύσκολες ώρες, της λέω ότι η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν δεκάδες κοινά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Ναι, το γνωρίζω, και οι δύο χώρες έζησαν τη φούσκα που τις ανατίναξε και τις έφερε στην πραγματικότητα την οποία αρνιόντουσαν για πολύ καιρό. Η κρίση μάς έθεσε ερωτήματα, μας έδωσε μαθήματα που θα μας βοηθήσουν τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον».

«Αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να γνωρίσω καλά»

Η Λουθ Κασάλ δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται για συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά ούτε και η τελευταία, εφόσον το ελληνικό κοινό δεν της έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη. «Είναι μια χώρα που αγαπώ και θέλω να τη γνωρίσω πολύ καλά, να έχω χρόνο για να το κάνω. Οσο για τις συναυλίες που ακολουθούν, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κομμάτια από όλη την καριέρα μου, τις επιτυχίες μου, που είμαι σίγουρη ότι τις γνωρίζουν, αλλά θα ήθελα να δω και τις αντιδράσεις τους στα τραγούδια του τελευταίου μου άλμπουμ «Alma»».

Η ισπανίδα ερμηνεύτρια δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τη ζωή της, ενώ μεγαλύτερο δώρο θεωρεί το γεγονός ότι πραγματοποίησε τα όνειρα που είχε όταν ήταν παιδί. «Νιώθω επίσης υπερήφανη που δεν έχω χάσει τις αξίες μου: την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, την αγάπη για τη δουλειά μου και τον σεβασμό στο κοινό. Και κάτι ακόμη: θα ήθελα να είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Αλλά, ευτυχώς, δεν έχασα ποτέ την επιθυμία για μάθηση».
Η Λουθ Κασάλ στη ζωή της, στην πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, έχει δύο σταθερές, που είναι «Ο έρωτας και η τέχνη. Η επιτυχία δεν είναι παρά αναγνώριση και προσφορά στην κοινωνία».

πότε & που

8 Σεπτεμβρίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών
9 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
11 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:
Online: www.ticketservices.gr
Τηλεφωνικά: 210 7234.567
Στα ταμεία της Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου).
Στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα.
Κρατήσεις – πληροφορίες ELVA, τηλ. 210 6728.080, www.elvaevents.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ