«Μαγεία στο σεληνόφως» («Magic in the moonlight», ΗΠΑ, 2014) του Γούντι Αλεν, με τους Κόλιν Φερθ, Εμα Στόουν, Αϊλίν Ατκινς

«Αν μπορείς να αντιγράψεις τα θαύματά μου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αληθινά» θα πει η Σόφι Μπέικερ (Εμα Στόουν) στον δύσπιστο Στάνλεϊ Κρόφορντ (Κόλιν Φερθ) σε κάποια σκηνή της τελευταίας ταινίας του. Αυτή η αντιπαράθεση κοινής λογικής – μαγείας είναι η σάρκα και η ψυχή της ταινίας. Αποστολή του Στάνλεϊ είναι να διαπιστώσει αν η νεαρή που θεωρείται το πιο αξιόπιστο μέντιουμ του κόσμου «δουλεύει» την κοινωνία ή είναι αυθεντική.
Κλασική περίπτωση «νευρικής προσωπικότητας», ο Στάνλεϊ ουδόλως πιστεύει στον «αθέατο κόσμο». «Μα επιδημία είναι τα μέντιουμ;» αναρωτιέται, παρότι, όλως παραδόξως, ο αθέατος κόσμος είναι η δουλειά του. Ο Στάνλεϊ σημειώνει τρομερή επιτυχία πίσω από το προσωπείο ενός Κινέζου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας μάγος ορθολογιστής και πραγματιστής. Με τον κυνισμό, τον σνομπισμό και την αλαζονεία του μπορεί να γίνει αντιπαθής ως το κόκαλο και ο Κόλιν Φερθ στον ρόλο κυριολεκτικά διαπρέπει
Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο Στάνλεϊ έχει ή δεν έχει δίκιο για την κοπέλα που υποψιάζεται. Η απάντηση φυλάσσεται πολύ καλά ως το τέλος και ως τότε ο σπουδαίος Γούντι Αλεν, πραγματικά ένας μαγικός δημιουργός, θα μας έχει κάνει κοινωνούς μιας σειράς θεμάτων που αυτή την εποχή, ενώ πλησιάζει τα 79 χρόνια του, φαίνεται να τον απασχολούν.
Θέματα που σχετίζονται με τη μεταφυσική, την πίστη στον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή –και όλα φυσικά κάτω από την «ομπρέλα» του μοναδικού χιούμορ του που πάντα θα μας εκπλήσσει. Η έξοχη φωτογραφία του Ντάριους Κόντζι καταγράφει σε όλες τις λεπτομέρειές της την ηλιόλουστη Γαλλική Ριβιέρα της δεκαετίας του 1920, μιας περιόδου την οποία ο αιώνια ρομαντικός νοσταλγός του παρελθόντος Γούντι Αλεν λατρεύει.
Ηταν άλλωστε μια περίοδος που τα μέντιουμ, η μεταφυσική και οι συνεδρίες επικοινωνίας με τους πεθαμένους απασχολούσαν πολύ κόσμο και μάλιστα επωνύμους, όπως π.χ. ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, οι οποίοι αναζητούσαν απαντήσεις στους αθέατους κόσμους.
Τέλος, το συμπληρωματικό καστ των δεύτερων ρόλων είναι και αυτό υπέροχο, όπως θα περίμενε κανείς από μια ταινία του Αλεν. Η Τζάκι Γουίβερ είναι η πάμπλουτη Αμερικανίδα που επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον μακαρίτη σύζυγό της, η Μάρσια Γκέι Χάρντεν υποδύεται τη μητέρα της Σόφι που συγχρόνως είναι και ατζέντισσά της και η Αϊλίν Ατκινς είναι σκέτη απόλαυση στον ρόλο της θείας του Στάνλεϊ που προσπαθεί να πείσει τον ανιψιό της ότι είναι πολύ πιο ευχάριστο να είναι κανείς ανοιχτός σε όλα και όχι αμφισβητίας.
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΣΙΝΕ ΦΙΛΟΘΕΗ – ΑΘΗΝΑΙΑ – ΛΑΟΥΡΑ ΠΑΓΚΡΑΤΙ –ΒΟΞ ΕΞΑΡΧΕΙΑ – ΣΙΝΕ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑ – ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ – ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ VILLAGE – ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΠΛΑΚΑ – ΕΛΛΗΝΙΣ – ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ – ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ – ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΦΙΛΙΠ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΕΡΙΝΟ – ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΛΣΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ – ΑΕΛΛΩ CINEMAX – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ – ΑΛΣΟΣ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ – ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ – ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ – ΒΑΡΚΙΖΑ ΘΕΡΙΝΟ – ΑΜΥΝΤΑΣ ΥΜΗΤΤΟΣ – ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΗΝΗ – ΟΡΦΕΥΣ ΣΑΡΩΝΙΔΑ – ΑΛΕΞ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ – ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ – ODEON STARCITY – STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΝΑΤΑΛΙ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – VILLAGE COSMOS

«Lucy» (Γαλλία, 2014) του Λικ Μπεσόν, με τους Σκάρλετ Τζοχάνσον, Μόργκαν Φρίμαν
Με τη «Lucy» ο Λικ Μπεσόν επιστρέφει στη δυναμική, υπερφυσική περιπέτεια την οποία στολίζει με μπόλικη φιλοσοφία γύρω από τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Χωρίς ποτέ να ξεχνά βέβαια, ότι αυτό που έχει στα χέρια του είναι μια ταινία δράσης. Οπως ακριβώς είχε συμβεί με «Το πέμπτο στοιχείο».
Η Λούσι του τίτλου είναι η Σκάρλετ Τζοχάνσον, μια Αμερικανίδα στο Τόκιο, η οποία άθελά της μπλέκει με μια συμμορία κακοποιών που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως βαποράκι για τη μεταφορά ενός νέου ναρκωτικού στην Ευρώπη. Της ανοίγουν την κοιλιά, κρύβουν το μπλε ναρκωτικό στα σωθικά της (κάτι που θα κάνουν σε τρεις ακόμη ανθρώπους) αλλά, όταν η σακούλα σπάζει, η Λούσι μετατρέπεται σε… υπερφυσικό ον, όπλο του οποίου είναι η απόλυτη γνώση και η απόλυτη δύναμη. Ενας διάσημος καθηγητής Νευρολογίας (Μόργκαν Φρίμαν) θα προσπαθήσει να εξηγήσει το φαινόμενο την ώρα που η Λούσι με τη βοήθεια της γαλλικής αστυνομίας θα διαλύσει το Παρίσι προκειμένου να αποτρέψει τη διοχέτευση του ναρκωτικού.
Ολα αυτά πολύ χαριτωμένα, πολύ εύπεπτα και την ίδια ώρα με μια κόμικ φιλοσοφική διάσταση, κάτι που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι παρακολουθείς μια καρτουνίστικη εκδοχή των ιδεών για τη ζωή, την αναπαραγωγή και τη γνώση που πραγματεύτηκε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» (προβάλλεται δισδιάστατη και τρισδιάστατη).
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ VILLAGE – STER ΙΛΙΟΝ – ΑΡΚΑΔΙΑ ΒΥΡΩΝΑΣ – ΘΗΣΕΙΟΝ – ΨΥΧΙΚΟ – ΑΕΛΛΩ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS
ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΚΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΑΛΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ – ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΧΑΪΔΑΡΙ – ΝΑΝΑ CINEMAX – ΦΛΟΙΣΒΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟ κ.α.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ
Προβάλλεται επίσης δισδιάστατη και τρισδιάστατη η συνέχεια των «Αεροπλάνων» της Ντίσνεϊ, το «Αεροπλάνα 2: Ιπτάμενοι πυροσβέστες» («Planes 2: Fire and rescue», ΗΠΑ, 2014) του Ρόμπερτς Γκάναγουεϊ. Αυτή τη φορά ο αξιαγάπητος Ντάστι, ένα αεροπλάνο που ονειρευόταν να γίνει πρωταθλητής εναέριων αγώνων, καλείται να αναλάβει δράση ως ιπτάμενος πυροσβέστης σε μια ιστορία που αναδεικνύει το θάρρος του και το γεγονός ότι είναι γεννημένος αγωνιστής. Η φωνή του Γιώργου Καπουντζίδη κυριαρχεί στην ελληνική μεταγλώττιση.
Βαθμολογία: _
ΑΘΗΝΑ: COOL TVMVOS – ODEON KOSMOPOLIS MAΡOYΣI – ODEON STARCITY – STER ΙΛΙΟΝ – ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ VILLAGE – ΑΕΛΛΩ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ – ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΙΓΛΗ – ΑΛΕΞ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΑΛΙΚΗ ΔΡΟΣΙΑ – ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΟΙΞΙΣ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΒΑΡΚΙΖΑ – ΗΛΕΚΤΡΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΝΑΝΑ – ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΦΛΟΙΣΒΟΣ – ΦΟΙΒΟΣ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΡΙΑΝΟΝ ΣΑΡΩΝΙΔΑ κ.α.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – STER ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΙΝΕ ΠΥΛΑΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΣ – VILLAGE ΛΙΜΑΝΙ – VILLAGE COSMOS