Παρακολουθώντας τον Φίλιπ Σίμορ Xόφμαν στον ρόλο του αδίστακτου, κυνικού Γερμανού πράκτορα της ταινίας «A most wanted man» στο απόσπασμα που κυκλοφορεί ήδη, μένεις κυριολεκτικά άναυδος (δείτε σχετικό βίντεο). Η ιστορία στηρίζεται στο μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ «Ο ν. 1 καταζητούμενος» που εκδόθηκε το 2008 και κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις BELL. Προσφάτως δε, λόγω της επικείμενης κυκλοφορίας της ταινίας σε διανομή Seven Films το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε ξανά με νέο εξώυφυλλο_ απολύτως κινηματογραφικό.
Ο «Ν. 1 καταζητούμενος» (φωτογραφία) πραγματεύεται την ιστορία ενός Τσετσένου Μουσουλμάνου (Γκριγκόρι Ντρομπρίγκιν) ο οποίος κρύβεται στο Αμβούργο όπου μπλέκει στη δίνη του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Συμπρωταγωνιστούν ο Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπιν Ράιτ και η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, ενώ η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία είναι το Ολλανδού φωτογράφου Αντον Κόρμπιν που έχει υπογράψει το εξαιρετικό βιογραφικό δράμα «Control».
Το μέγεθος του ταλέντου του ηθοποιού που σε ηλικία 46 ετών άφησε την τελευταία πνοή του από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Γκρίνουϊτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης, ήταν εμφανές τόσο στον κινηματογράφο («Τρούμαν Καπότε», «Αμφιβολία», «The master» κ.α.) όσο και στο θέατρο («Ο θάνατος του εμποράκου»). Διόλου τυχαία άλλωστε, ο Τζον Λε Καρέ (που κρατά έναν ρόλο – πέρασμα στην ταινία) αναφέρθηκε με άκρως κολακευτικά λόγια για την εμπειρία του δίπλα στον Χόφμαν στα γυρίσματα της ταινίας. Το κείμενό του που δημοσιεύθηκε στους Times της Νέας Υόρκης κλείνει με την φράση «θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό για έναν άλλο Φίλιπ».