Αν κάποτε το χειροποίητο υφαντό της Μυκόνου είχε καταφέρει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, σήμερα τελεί υπό εξαφάνιση. Γι’ αυτό και η έκθεση «Μυκονιάτικο Υφαντό», μια αναδρομή- φόρος τιμής στις γυναίκες που ακούραστα ύφαναν με τα χρωματιστά υφάδια τους, αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου.

Μέσα από υφάσματα και ρούχα, εργαλεία υφαντικής, φωτογραφικό υλικό και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αλλοτινών εποχών, η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει την εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού και θέτει κύριο στόχο της να φέρει τον επισκέπτη ξανά σε επαφή με την τέχνη του αργαλειού.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο χώρους. Πρώτον, το εργαστήριο της ΚΔΕΠΠΑΜ, όπου βλέπουμε τον «ντελάρο» ( η τοπική ονομασία του αργαλειού), υφάσματα για το σπίτι, εργαλεία υφαντικής, και πορτρέτα δεκάδων υφαντριών της Μυκόνου ανά τους καιρούς. Και δεύτερον, το νεοκλασικό κτίριο της οικία Δέδε – Βενιέρη – Φουντουλάκη το οποίο φιλοξενεί ενδύματα παρουσιάζοντας εμβληματικές μορφές στην εξέλιξη του μυκονιάτικου υφαντού.
Ανάμεσα σε άλλα, εκεί θα παρουσιαστούν τα πρώτα εμπορικά υφαντά του Θ. Χαρακόπουλου, η «μυκονιάτικη μπορντούρα» και η μόδα της υφαντής φούστας και οι πρωτοποριακοί χρωματισμοί των υφαντών της οικογένειας της Βγενούλας Κουσαθανά (Μπέμπη) και του γιου της Παναγιώτη Κουσαθανά.
Στον ίδιο χώρο θα δούμε δείγματα χαρακτηριστικών υφάνσεων και ιστορικά υφαντά της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου, και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τα ‘φαντά» του Δημήτρη Καλφάκη που γυρίστηκε με αφορμή την έκθεση.
Τέλος, σημαντικά ιστορικά στοιχεία προσφέρει η υπό έκδοση από τον ΠΛΓΣΜ μελέτη της Δήμητρας Νάζου και του Παναγιώτη Χατζηδάκη «Το Μυκονιάτικο Υφαντό στον 20ό αιώνα».