Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Birdman» του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου ανοίγει το βράδυ της Τετάρτης 27 Αυγούστου το 71ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο όπως πάντα αναμένεται να προκαλέσει προσοχή παρότι εφέτος, η αμερικανική παρουσία είναι σαφώς μειωμένη.

Η ταινία αναφέρεται στην περίπτωση του Ρίγκαρ Τόμσον πάλαι ποτέ σταρ μεγάλων εισπρακτικών επιτυχιών παίζοντας τον ίδιο σούπερ ήρωα, τον Birdman. Όμως ο καιρός πέρασε, οι ουλές των χρόνων άρχισαν να φαίνονται πάνω του, ο Ρίγκαρ οδηγήθηκε σιγά- σιγά στην παρακμή, μια σκέτη αποτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής του. Και τώρα, ενώ βρίσκεται στον πάτο, του δίδεται μια τελευταία ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια του.
Είναι προφανές (και αυτό κάνει την ταινία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα) ότι η ιστορία του Ρίγκαρ Τόμσον δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του ηθοποιού που τον υποδύεται, του Μάικλ Κίτον, ο οποίος πολύ πιθανόν για αυτή την ταινία να διεκδικήσει το Οσκαρ.
Εφέτος στο φεστιβάλ θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα αρκετών ταινιών, ανάμεσα στις οποίες το «A pigeon sat on a branch reflecting on existence» (μπορεί να αποδοθεί ως «Ένα περιστέρι κάθισε σε ένα κλαδί, αναλογίζοντας την ύπαρξη»), τελευταία δημιουργία του Σουηδού Ρόι Αντερσον («Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο»), το βιογραφικό «Παζολίνι» του Εϊμπελ Φεράρα με τον Γουίλεμ Νταφόε στον ρόλο του τίτλου, καθώς και δυο ταινίες με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, το «Manglehorn» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, εντός συναγωνισμού και το «Humbling» του Μπάρι Λέβινσον, εκτός συναγωνισμού.
Αρκετές γαλλικές παραγωγές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα όπως το «Le dernier coup de marteau» («To τελευταίο σφυροκόπημα») του Αλεξ Ντελαπόρτ, του «Loin des hommes» («Μακριά από τους άντρες») του Νταβίντ Οελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν και το «3 coeurs» («Τρεις καρδιές») του Μπενουά Ζακό στο οποίο μάλιστα εμφανίζεται η Κατρίν Ντενέβ δίπλα στην κόρη της, Κιάρα Μαστρογιάνι.
Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής είναι ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά («Ο αόρατος συγγραφέας») και αυτή είναι η πρώτη φορά που μουσικός ασκεί καθήκοντα προέδρους στη Μόστρα.
Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα της εφετινής διοργάνωσης θα βρούμε την θρυλική μοντέζ του Μάρτιν Σκορσέζε, την Θέλμα Σουμέικερ βραβευμένη με τρία Οσκαρ για το «Οργισμένο είδωλο», το «Aviator» και τον «Πληροφοριοδότη» αλλά και ο σπουδαίος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας Φρέντερικ Γουάιζμαν.
Ωστόςο, το πρόσωπο που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις αν έρθει στο Λίντο είναι ενδιαφέρον ο πορτογάλος σκηνοθέτης Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα που παρουσιάζει την 19λεπτη ταινία «Ο γέρος της Μπελέμ» σε δικό του σενάριο. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε από κοντά έναν σκηνοθέτη που γυρίζει ταινίες στα 106 χρόνια του!
Στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα θα βρούμε αρκετές αμερικανικές ταινίες όπως η τελευταία του Τζέιμς Φράνκο «The sound and the fury» (από το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Φόκνερ «Η βουή και η μανία»). Ο Φράνκο, θυμίζουμε τιμάται εφέτος στη Μόστρα με το ειδικό βραβείο Jaeger – LeCoultre Glory.