Με ελληνική συμμετοχή, αυτή της σκηνοθέτριας Ιόλης Ανδρεάδη, θα πραγματοποιηθεί και την εφετινή χρονιά το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ World Wide Lab. Οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα από τις 15 Σεπτεμβρίου ως τις 12 Οκτωβρίου στο Teatro Due της Ρώμης και το θέμα έχει τίτλο «Καταστροφή και Αναγέννηση». Επειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές στο Irondale Center του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το τρίτο World Wide Lab παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Η Ανδρεάδη στο εφετινό World Wide Lab θα συν-σκηνοθετήσει μια διασκευή του «Βασιλιά Λιρ» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ με τίτλο «Λιρ ο νεότερος» («Young Lear»). Μαζί της στη σκηνοθεσία θα είναι η αμερικανίδα σκηνοθέτρια Ανι Λίβι. Το έργο θα εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στις δύο γενιές με στόχο την ανατροπή της ηλικιακής σύμβασης μεταξύ ηθοποιού και ρόλου. Κυρίαρχο ερώτημα, σύμφωνα με τους δημιουργούς, «το αν μπορεί να «σωθεί» η ιστορία σε περίπτωση που νεότεροι κληθούν να ερμηνεύσουν γηραιότερους και έτσι να διδαχθούν από τα ίδια τα λάθη που θα έκαναν στο μέλλον». Η διασκευή έγινε από τις Ανδρεάδη και Λίβι, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Σάρα Σβάτι.
To World Wide Lab δημιουργήθηκε το 2011 από τους αποφοίτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab στο Watermill του Μπομπ Γουίλσον. Πρόκειται για μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου οι οποίοι συναντώνται σταθερά κάθε χρόνο με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για έναν μήνα επάνω στη δημιουργία και στην παρουσίαση θεατρικών σχεδίων γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά. Η Ελλάδα ανήκε στις χώρες αυτές μαζί με την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Η «Γιορτή» ήταν το θέμα του πρώτου World Wide Lab το 2012 και η «Τελετουργία» του δεύτερου το 2013.
Ενας από τους στόχους του World Wide Lab είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συν-σκηνοθεσιών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται ηθελημένα ο παγιωμένος κανόνας που λέει ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, η οποία όμως δεν θα εξαλείφει τις ιδιαιτερότητες της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη, βρίσκεται στο πλάνο των ιδεών που στηρίζουν αυτή την πορεία.
Σημασία επίσης έχει ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας ριζοσπαστικής φιλοσοφίας το World Wide Lab δεν διαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή. Αντιθέτως, κάθε χρόνο ανακαλύπτει και υπερασπίζεται μια νέα ιεραρχία με δύο βασικά χαρακτηριστικά: α) να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και β) να μη διαρκεί πολύ. Εφέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ιταλίδα Λάουρα Καπαρότι και ο Ισραηλινός Ορλί Νόα Ραμπινιάν. Εκτός από τους Καπαρότι, Ανδρεάδη, Λίβι και Ραμπινιάν, οι υπόλοιποι σκηνοθέτες του World Wide Lab είναι οι Τσανγκ Νάι Γουέν, Λόρα Τέσαμαν, Τζέι Στερν, Ιβαν Κάμινγκς, Ιβαν Τσίτσιας, Βίντχου Σινγκ, Εστερ Τζουν και Τζόσλιν Γιούτσια Τσανγκ.
Οι παραστάσεις του «Young Lear», όπως και των υπόλοιπων σχεδίων που παρουσιάζει το εφετινό World Wide Lab, θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 7 ως την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο Teatro Due της Ρώμης.

HeliosPlus