Ανοιχτή προβολή της ταινίας «Μαγική Πόλις» (1954), του Νίκου Κούνδουρου παρουσιάζει το 4ο Αthens Open Air Film Festival και το Dourgouti Island Hotel, για πρώτη φορά στον «φυσικό χώρο της» στην γειτονιά του Δουργουτίου όπου γυρίστηκε. Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης βραδιάς, την Τρίτη 26 Αυγούστου, είναι ότι πριν από την προβολή, μία οργανωμένη βόλτα εξερεύνησης της περιοχής καλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά την γειτονιά σε όλο της το εύρος.

Η «Μαγική Πόλις», ταινία σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, με ξεκάθαρες επιρροές από τον ιταλικό νεορεαλισμό, εστιάζει στις αγωνίες της εργατικής τάξης και των προσφύγων και αποτελεί την ευτυχή καλλιτεχνική συνεύρεση του Κούνδουρου με τη σπουδαία ελληνίδα πεζογράφο Μαργαρίτα Λυμπεράκη (σενάριο) και τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι (μουσική). Εκτός από ντεμπούτο του Κούνδουρου είναι επίσης η πρώτη ταινία που εμφανίζεται ο Θανάσης Βέγγος.
Με φόντο την προσφυγική συνοικία του Δουργουτίου κοντά στη Συγγρού, ο Κούνδουρος περιγράφει την ζωή ενός σκληρά εργαζόμενου νέου (Γιώργος Φούντας) μπλεγμένους σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός). Η βοήθεια των γειτόνων του θα αποδειχθεί πολύτιμη ώστε να βγει αλώβητος και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Μαρίας (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).
Η βόλτα που θα αρχίσει στις 19.00 από την οδό Ντυμόν (μεταξύ στάσης Τραμ Κασομούλη & Εισόδου Intercontinental Ηotel) εγκαινιάζει μία σειρά εξερευνήσεων που θα οργανώνονται για όλη την χρονιά, κάθε Σαββατοκύριακο, με σκοπό την ανακάλυψη των ομορφιών και των μυστικών της περιοχής.
Στις 21.00 θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας στην κεντρική Πλατεία (στη συμβολή οδών Φανοσθένους & Σφιγγός) Δουργούτι, πίσω από το Intercontinental Ηotel, Ν. Κόσμος.
Από τον Αύγουστο 2014 έως και τον Ιούνιο 2015, περισσότεροι από 40 φορείς θα συνεργαστούν για την ανάδειξη του Δουργουτίου μιας «αχαρτογράφητης» περιοχής της Αθήνας, που στέκει σαν ένα ήσυχο νησί δίπλα στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη Λεωφόρο Συγγρού.
Θέατρο, αποστολές εξερεύνησης, εργαστήρια προφορικής ιστορίας, Φεστιβάλ, «χαρτογράφηση» της ιστορίας και της πολιτιστικής ζωής της γειτονιάς και πολλές άλλες δράσεις μας περιμένουν στο υπέροχο αυτό ταξίδι.
Η προβολή της Τρίτης 26 Αυγούστου πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ www.visitgreece.gr και την χορηγία της μπύρας Fischer, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε λίγο καιρό στο www.dourgouti.gr
Είσοδος ελεύθερη.