Αυξημένη είναι η κίνηση που παρατηρείται στη Μεσολακκιά Σερρών το τελευταίο τριήμερο, από τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη, προκειμένου να δουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.

Παρότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές σταμάτησαν την Παρασκευή, λόγω του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, οι τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, έφταναν ο ένας μετά τον άλλον.

Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο.

Οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με την αρχαιολογική ομάδα να ενισχύεται και να εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε σύντομα να «λύσει το γρίφο» των Σφιγγών της Αρχαίας Αμφίπολης.

Στο σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

«Ότι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Αθανάσιο Ζουρνατζή, «την περιοχή επισκέφθηκε και τηλεοπτικός σταθμός από τη γείτονα χώρα της Βουλγαρία, ενώ εκτός από ΙΧ αυτοκίνητα, στην περιοχή καταφτάνουν πολλά γκρουπ τουριστών και με λεωφορείο».