«Πέρσες» στην Επίδαυρο
Επειτα από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη και επιτυχημένες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, η διαχρονική τραγωδία του Αισχύλου παρουσιάζεται την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Αντιπολεμικό, πολιτικό, βαθιά πανανθρώπινο και ανεξίτηλο στον χρόνο, το έργο είναι η παραγωγή που παρουσιάζει το εφετινό καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Ακης Σακελλαρίου (Ατοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιαφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης). H μετάφραση είναι του Πάνου Μουλλά, τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική της Σοφίας Καμαγιάννη, η χορογραφία του Κώστα Γεράρδου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Στις 21.00.
Τραγούδι

Δεληβοριάς στη Σαντορίνη
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, που αυτή την περίοδο μεταφέρει τη νέα παράστασή του «Αρμένικη βίζιτα» σε επιλεγμένους, ανοιχτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 16 Αυγούστου εμφανίζεται στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SantoriniArtsFactory), στην παραλία Βλυχάδας του νησιού. Παρέα με τους Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα, Σωτήρη Ντούβα στα τύμπανα, ο γνωστός τραγουδοποιός στήνει και πάλι μια προσωπικού ύφους παράσταση, παίζοντας γνωστές επιλογές από τη δισκογραφία του, τραγούδια άλλων που αγαπάει αλλά και καινούργια τραγούδια, από τον δίσκο που ετοιμάζει. Ωρα έναρξης: 21.30.

Κινηματογράφος


«Φορητό σινεμά» στα χωριά


Συνεχίζεται ως το τέλος Αυγούστου η προσπάθεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους να αναβιώσει τον «φορητό κινηματογράφο» σε ορεινά χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας με παιδικές ταινίες από την Ταινιοθήκη της εταιρείας διανομής Νεανικό Πλάνο. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις τοποθεσίες προβολών της εβδομάδας στο τηλ.: 6973 431 805.
Θέατρο



Δέλτα της Ρουγγέρη


Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της παρουσιάζουν ένα έργο απευθυνόμενο κυρίως σε παιδιά και εμπνευσμένο από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Το μαγικό κλειδί». Παίζουν και τραγουδούν οι Ελένη Ζιώγα, Ορέστης Καρύδας κ.ά. Παραστάσεις εβδομάδας: Δευτ. 18/8: Χίος, Θέατρο Καστρομηνά, Τρ. 19/8: Μυτιλήνη, Θέατρο Κάστρου, Παρ. 22/8: Πάρος, Θέατρο Πάρκου Αγ. Ιωάννη Νάουσα.
Μυστήριο με Δανδουλάκη


Το αστυνομικής πλοκής θεατρικό έργο «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» του Ρομπέρ Τομά, που διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν οι Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, παίζεται την Κυριακή 17/8 στο Σοφικό, την Τρίτη 19/8 στην Τρίπολη, την Τετάρτη 20/8 στην Καλαμάτα και την Πέμπτη 21/9 στα Καβάσιλα. Παίζουν οι Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Καλληώρας, Τάσος Χαλκιάς, Τζόυς Ευείδη, Ελένη Κρίτα και Πρόδρομος Τοσουνίδης.
Φεστιβάλ Ερασιτεχνών


Αρχίζει την Κυριακή 24 για να ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Αυγούστου το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Νέας Ορεστιάδας που εφέτος γιορτάζει τα 15 χρόνια λειτουργίας του. Διοργάνωση Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας Διόνυσος. Πληροφορίες: 25520 28280.
«Τρωάδες» σε Καβάλα και Κιλκίς


Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων της Καβάλας (Παρ. 22/8 και Σάββ. 23/8) και στο Θέατρο Λόφου του Κιλκίς (Κυρ. 24/8) θα παιχτεί η παράσταση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Μουμουλίδη και με βασικούς ερμηνευτές τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Αρη Λεμπεσόπουλο, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα.
«Caveman» συνέχεια


Το έργο του Ρομπ Μπέκερ με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη θα παιχτεί τη Δευτέρα 18/8 στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου, την Τρίτη 19/8 στο Κάστρο Φορτέτσα – Θέατρο Ερωφίλη του Ρεθύμνου, την Τετάρτη 20/8 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου των Χανίων, την Πέμπτη 21/8 στο 3ο Γυμνάσιο-«30 χρόνια Κύρβεια» της Ιεράπετρας και την Παρασκευή 22/8 στο 3ο Δημ. Σχολείο Σητείας. Στις 21.30.
«Η κοιμωμένη ξύπνησε» στην Κρήτη


Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί το θεατρικό «Η κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου και περιοδεύει. Με την Αμαλία Αρσένη και τους Σταύρο Σβήγκο, Ορέστη Τζιόβα κ.ά. Παραστάσεις στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου (Κυρ. 17/8, 21.30), στο Θέατρο Ερωφίλη του Ρεθύμνου (Δευτ. 18/8, 21.00), στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου των Χανίων (Τρίτη 19/8, 21.00), στο 3ο Γυμνάσιο-«30 χρόνια Κύρβεια» της Ιεράπετρας (Τετάρτη 20/8, 21.00).
Εκθέσεις



Τα Κύθηρα του Χάρου


Τελειώνει το Σάββατο 16 Αυγούστου στη Follow Your Art Gallery (Καψάλι, Κύθηρα, τηλ.: 6973 639 044) η έκθεση του Μανώλη Χάρου με τίτλο «Τοπικά προϊόντα». Τα έργα είναι μεικτής τεχνικής (λάδια, τυπώματα), έχουν όλα δουλευτεί στο νησί και συνθέτουν τοπία και εικόνες εμπνευσμένες από το χρώμα και την αίσθηση των Κυθήρων.
Ξενάκης στον Πόρο


Η γκαλερί Citronne παρουσιάζει στον Πόρο, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Εντυπώματα στον χρόνο», την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ο οποίος ανιχνεύει τη σχέση χώρου / χρόνου μέσα από τη δική του διαδρομή. Παραλία, Πόρος, καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 23.00. Ως 15/9.
Σχέδια και υδατογραφίες


Στην Κέρκυρα παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα: Εργα από τα ταξίδια των Edward Dodwell και Simone Pomardi, 1801 & 1805-1806» και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στα Παλαιά Ανάκτορα, στην πόλη της Κέρκυρας. Περιλαμβάνει σχέδια και υδατογραφίες της Ελλάδας εκείνης της εποχής, όπως τα φιλοτέχνησαν ο Ιρλανδός Edward Dodwell (περ. 1777-1832) και ο Ιταλός Simone Pomardi (1757-1830). Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Δέσποινα Ζερνιώτη CMG, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, και ο καθηγητής John Camp (guest curator), διευθυντής ανασκαφών Αρχαίας Αγοράς της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Ως 25/9.
Μουσική



Θηβαίος, Πασχαλίδης στον Πλαταμώνα


Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδούν στο Κάστρο Πλαταμώνα στο πλαίσιο του 43ου φεστιβάλ Ολύμπου του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Σάββατο 16 Αυγούστου. Στις 21.00.
Οι Gadjo Dilo στο Θέατρο Γκύζη


Με αφετηρία έναν «γάμο» ανάμεσα στο γαλλικό τσιγγάνικο swing και την ελληνική μουσική παράδοση, οι Gadjo Dilo, ένα από τα μουσικά συγκροτήματα που έκαναν αίσθηση το 2014, εμφανίζονται στο Θέατρο Γκύζη της Σαντορίνης την Κυριακή 17 Αυγούστου. Στις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ