Οταν πριν από δύο χρόνια συνάντησα τον Τζέιμς Φράνκο στο Φεστιβάλ Καννών για μια 20λεπτη πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, εντύπωση μου είχε κάνει η σχέση του όχι τόσο με τον κινηματογράφο όσο με τη λογοτεχνία. Οταν ήταν μικρός οι γονείς του Φράνκο τού διάβαζαν διαρκώς ιστορίες και το γεγονός ότι η μητέρα του ασχολείται με τις εκδόσεις έπαιξε τον ρόλο του στην αγάπη που επρόκειτο να αποκτήσει για τον κόσμο των ιδεών και των λέξεων.
Και αυτός ακριβώς ο κόσμος είναι που τον έχει βοηθήσει να σταθεί και ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, ο Φράνκο παρουσίασε την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Φόκνερ «As I lay dying» («Καθώς ψυχορραγώ»), ενώ πέρυσι στη Βενετία διεκδίκησε τον Χρυσό Λέοντα με μία ακόμη ταινία βασισμένη σε γνωστό μυθιστόρημα, το «Child of God» του Κόρμακ Μακ Κάρθι.
Η ανεξάντλητη δημιουργική έξαρση του Φράνκο ήταν ο λόγος για τον οποίο το εφετινό Φεστιβάλ Βενετίας επέλεξε να τον τιμήσει με το Jaeger – LeCoultre Glory στην ίδια διοργάνωση που θα φιλοξενήσει στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμά της την τελευταία ταινία του Φράνκο, μια κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Φόκνερ «The sound and the fury» (η πιο γνωστή απόδοσή του στα ελληνικά είναι «Η βουή και η μανία»).

«Ο Τζέιμς Φράνκο είναι ένας από τους πιο ποικιλόμορφους και ταλαντούχους auteurs της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής»
επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, καλλιτεχνικός διευθυντής της κινηματογραφικής Μόστρα. «Η δουλειά του αρχίζει από την υποκριτική στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση και επεκτείνεται στην κινηματογραφική σκηνοθεσία, στην παραγωγή, στη σεναριογραφία, στο video art και αλλού, ένας ακούραστος εργάτης του πολιτισμού της εικόνας».
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι πριν από πέντε χρόνια ο Φράνκο είχε κάνει το master του στην ποίηση ενώ υποδυόταν τον Αλεν Γκίνσμπεργκ στην ταινία «Το ουρλιαχτό» των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρεϊ Φρίντμαν. Tην περίοδο που ασχολούνταν με την προώθηση του «Child of God» δούλευε πυρετωδώς με τον «Μπουκόφσκι», που θα είναι η προσωπική κατάθεσή του πάνω στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα των «Ερωτικών ιστοριών καθημερινής τρέλας», των «Γυναικών», του «Ταχυδρομείου» κ.ά. Τσαρλς Μπουκόφσκι.
Κρίνοντας από τα λεγόμενα του ιδίου του Φράνκο, η ταινία για τον Μπουκόφσκι θα είναι μια αναδρομή στα χρόνια της ταλαιπωρημένης εφηβείας του συγγραφέα, η οποία πολύ πιθανόν να διαμόρφωσε τον δύσκολο χαρακτήρα του: παραμορφωτική ακμή, κακοποίηση από τον πατέρα του, εθισμός στο αλκοόλ.
Σε ό,τι αφορά το «The sound and the fury», ο Φράνκο πρωταγωνιστεί δίπλα στους φίλους του Σεθ Ρόγκεν και Ντάνι Μακ Μπράιντ, έχοντας όμως αφήσει τη διασκευή του μυθιστορήματος σε σενάριο στον Ματ Ράγκερ.

HeliosPlus