Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μακραίωνη ιστορία που παρότι μοιάζει να χάνεται στο βάθος των αιώνων, εξακολουθεί να διατηρείται. Γραπτές πηγές αναφέρουν ότι εμπορική πανήγυρη κάποιας μορφής διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή από την εποχή της Φραγκοκρατίας ενώ σε νεότερα κείμενα βρίσκουμε διοργανώσεις ακόμη και την εποχή της Επανάστασης του 1821.
Επισήμως, το πρώτο πανηγύρι στην Τεγέα ήταν του Αυγούστου του 1883 και οι πρώτοι πανηγυριστές πλανόδιοι έμποροι κυρίως. Μετά την επίσημη αναγνώριση του Τεγεατικού Συνδέσμου από το κράτος τον Οκτώβριο του 1885, ο Σύνδεσμος άρχισε να κτίζει το προφίλ μιας αξιοζήλευτης διοργάνωσης αλλά όπως συχνά συμβαίνει αυτή η προσπάθεια κάποια στιγμή ατόνησε.
Εδώ και μερικά χρόνια όμως το πανηγύρι της Τεγέας έχει ανακάμψει και καταστεί ένα από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα θρησκευτικά-εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα (περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα). Το προσκύνημα της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, οι αγορές από τα υπαίθρια μαγαζιά και οι λαϊκές ταβέρνες είναι πόλοι έλξης στους ιδιόκτητους χώρους που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα, στο πάρκο και γύρω από την εκκλησία.

Το εφετινό πρόγραμμα από Πέμπτη 14 ως την Κυριακή 17 Αυγούστου

Πέµπτη 14 Αυγούστου
: 7.00 µ.µ. Μέγας Εσπερινός, 8.00 µ.µ. Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας, 9.00 µ.µ. Εγκαίνια της 44ης Παµπελοποννησιακής Εκθεσης Τεγέας, 10.00 µ.µ. Κέρασµα στον προαύλιο χώρο της Οικοκυρικής Σχολής

Παρασκευή 15 Αυγούστου
: 7.00 π.µ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, 10.00 π.µ. Τέλεση Μυστηρίων, 7.00 µ.µ. Ακολουθία Εσπερινού

Σάββατο 16 Αυγούστου
: 7.00 π.µ. Θεία Λειτουργία, 10.00 π.µ. Τελετή Απονοµής Βραβείων σε αριστεύσαντες µαθητές-µαθήτριες τεγεατικής καταγωγής στον χώρο των Πλατάνων, 9.00 µ.µ. «Μια καλή νοικοκυρά», αφιέρωµα στη γυναίκα των προηγούµενων δεκαετιών

Κυριακή 17 Αυγούστου
: 7.00 π.µ. Θεία Λειτουργία, 9.30 π.µ. Αρχιερατικό Μνηµόσυνο στη µνήµη των ιδρυτών, ευεργετών και των υπέρ της πατρίδος πεσόντων Τεγεατών, 10.00 π.µ. Επιµνηµόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, 9.00 µ.µ. «Η µετανάστευση των Τεγεατών στην Αµερική και η προσφορά τους στη γενέθλια γη», Παρουσίαση Πέτρος Σαραντάκης (Χώρος Τεγεάτισσας Μάνας), 10.15 µ.µ. «Μουσικά Ηχοχρώµατα» µε τους Σίµο Κουσκούνη, Γιάννη Απόδιακο, Ηλία Τσιάκα και Ηλία Ιωάννου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ