Μια παρέα από νεαρούς Κεφαλλονίτες μπορεί να επαίρεται πως κατάφερε, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να διοργανώνει μια από τις πιο sui generis συγκεντρώσεις μουσικών και καλλιτεχνών στην Ελλάδα. To Saristra Festival, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονός των Ιονίων Νήσων, είναι ένα μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στα ερείπια του Παλιού Χωρίου των Βλαχάτων Κεφαλονιάς που επλήγη (όπως κι όλο το νησί) από τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

Έτσι και φέτος, στον κεφαλλονίτικο οικισμό θα μαζευτούν είκοσι μουσικοί, συγκροτήματα και djs από Ελλαδα και ΗΠΑ, και θα γεμίσουν τον τόπο ξανά με ήχους και μπόλικη καλλιτεχνική έκφραση, πάσης φύσεως. Η ίδια η ανακοίνωση του φεστιβάλ είναι εξόχως… βουκολική: «Το Saristra Festivalανακοινώνει το ημερήσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που θα λάβει χώρα στο χωριό/φάντασμα της Κεφαλονιάς ανάμεσα σε τζιτζίκια, συκιές, ροδιές, πρόβατα, αγραπιδιές, παλιά πηγάδια και στοιχειωμένα σπίτια».
Ο Φώτης Βαλλάτος, δημοσιογράφος, συνδιοργανωτής και υπεύθυνος επικοινωνίας του Saristra Festival, εξηγεί στο «Βήμα» πως η διοργανωτές του Σαρίστρα [έτσι λεγόταν η πλατεία του χωριού, εκεί που σήμερα γίνεται και το φεστιβάλ] είναι μια παρέα ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από την Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σάμης -μάλιστα, κάποιοι εκ των οποίων μένουν και μόνιμα εκεί. «Δεν μας ενδιαφέρει η κερδοφορία, μιας και η διοργανώτρια αρχή είναι Μη Κερδοσκοπική. Όποια κερδοφορία έρθει μέσω του μπαρ και του merchandising των καλλιτεχνών, χρησιμοποιείται για την διοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ – κάτι που κάνει το φεστιβάλ Ροσκίλντε της Δανίας, οπότε ίσως σε αυτό το κομμάτι αισθανόμαστε κάπως κοντά αυτό το φεστιβάλ», μας λέει ο κ. Βαλλάτος, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κάποιο χρηματικό αντίτιμο εισιτηρίου εισόδου, αφού ο «σκοπός δεν είναι κερδοσκοπικός αλλά βαθιά ρομαντικός».
Η αγάπη των διοργανωτών για την εναλλακτική σκηνή είναι εμφανής (άλλωστε ακόμη και η μασκότ του φεστιβάλ, το πρόβατο, ποζάρει αυτοσαρκαστικά με μια αστραπή στο μέτωπο, ως άλλος Ντέιβιντ Μπάουι στο εξώφυλλο του άλμπουμ Aladdin Sane): έτσι, τις τρεις ημέρες στη σκηνή του φεστιβάλ, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 8 Αυγούστου, θα εμφανιστούν πολλά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής όπως οΦοίβος Δεληβοριάς, οΠαύλος Παυλίδης των Ξύλινων Σπαθιών, οιLast Drive, οι Penny & the Swinging Cats, ο Leon of Athens, οι The Callas, οιThe Man From Managra του -παραγωγού των Στέρεο Νόβα και των Raining Pleasure- Coti K. και πολλοί ακόμη, ενώ επίτιμη καλεσμένητου φεστιβάλ θα είναι η ελληνοαμερικανίδα μουσικός Ελενορ Φρίντμπεργκερ, του συγκροτήματος των Fiery Furnaces. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν κάθε φορά τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο φεστιβάλ «είναι αυστηρώς καλλιτεχνικά. Ο χώρος από μόνος του «θέτει» τα κριτήρια του ποιος θα εμφανιστεί εκεί. Είναι σαφές ότι ευτελή μουσικά είδη δεν έχουν καμία θέση εκεί. Είπαμε, υπάρχουν και τα πρόβατα και δεν το’ χουν σε τίποτα να αρχίσουν να βελάζουν».
Τέλος, ρωτάμε τον κ. Βαλλάτο, ποιο, κατά τη γνώμη του, θα ηταν το ιδανικό lineup ενός μελλοντικού Σαρίστρα; «Νομίζω τίποτα δεν θα ήταν πιο ωραίο από μια εμφάνιση των Ισλανδών Sigur Ros σε αυτό το τοπίο. Αν συνέβαινε αυτό, τότε το υπόλοιπο lineup θα «χτιζόταν» εύκολα», καταλήγει.
Το Saristra Festival διοργανώνεται το τριήμερο 8-10 Αυγούστου στη Κεφαλονιά. Η είσοδος είναι δωρεάν. Πληροφορίες στο http://saristrafestival.gr