Η εικόνα θα θυμίσει πολλά στους παλαιότερους: ένα μικρό φορτηγό καταφθάνει στην πλατεία του χωριού. Η «πραμάτεια» του δεν είναι συνηθισμένη. Θα πάρει λίγη ώρα στους ανθρώπους για να στήσουν μια μεγάλη οθόνη και μηχανήματα εικόνας και ήχου. Σε λίγο θα πέσει το σκοτάδι. Οι προβολές θα είναι έτοιμες να αρχίσουν.

Δεκάδες βραβευμένες ταινίες για το ακριβές, οι οποίες βρίσκονται στην διάθεση της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης της κινηματογραφικής εταιρίας Νεανικό Πλάνο, του φορέα που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.
Με γενικό τίτλο «Σινεμά στις Πλατείες» το Νεανικό Πλάνο εγκαινιάζει εφέτος αυτό το ιδιαίτερα νοσταλγικό (και ελπίζουμε όχι αναχρονιστικό) κινηματογραφικό πρόγραμμα με περισσότερες από 25 προβολές που θα γίνουν σε ισάριθμα χωριά της Ηλείας_ κατά προτίμηση ορεινά. Αξιέπαινο το γεγονός ότι η προσπάθεια στηρίζεται από την εθελοντική συμμετοχή στελεχών και συνεργατών του Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη βοήθεια των τοπικών φορέων (Κοινότητες, σύλλογοι κλπ.).
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι ο «Βασιλιάς των Μασκών» (Tιαν Μινγκ Γιου, Κίνα), ο «Ψύλλος» (Δημήτρης Σπύρου, Ελλάδα), ο «Κλέφτης ποδηλάτων» (Βιτόριο Ντε Σίκα, Ιταλία), το «Σκασιαρχείο» (Ζαν Πολ Λε Σανουά, Γαλλία), ο «Γιος του κυνηγού των αετών» (Ρενέ Μπο Χάνσεν, Σουηδία-Γερμανία) το «Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια» (Γιάνικ Χάστρουπ, Δανία), το «Παιδί «ζιγκ-ζαγκ»» (Βίνσεντ Μπαλ, Ολλανδία- Βέλγιο) και πολλές άλλες.
Σημαντικό βρίσκουμε το γεγονός ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθώς το Νεανικό Πλάνο διαθέτει δωρεάν τις ταινίες, όπως επίσης δωρεάν διατίθεται από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός.
Γενικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις τοποθεσίες προβολών της εβδομάδας στο τηλ. 6973431805.