Τριάντα ένα σχέδια από τα 76 που είχαν κατατεθεί σε έξι διαφορετικά προγράμματα προς χρηματοδότηση ως τις 31/01/2014 ενέκρινε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, απόντος του προέδρου Πέτρου Μάρκαρη (προήδευσε ο αντιπρόεδρος). Η απόφαση για την προέγκριση των χρηματοδοτήσεων ήταν ομόφωνη επί των 6 παρόντων μελών του Δ.Σ. και με μία λευκή ψήφο.

Το συνολικό ποσό δέσμευσης για όλα τα σχέδια ανέρχεται στα 1.122.500€ για προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι 31/01/2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ε.Κ.Κ. για ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών για όλο το 2014 είναι 2.500.000€.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΚ τα ποσά διανέμονται ως εξής:

Α)
Στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, χορηγείται προέγκριση χρηματοδότησης σε 1 σχέδιο. Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.
«Τα χάρτινα πουλιά» του Βασίλη Ντούρου (Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους). Στο ίδιο πρόγραμμα σε 3 σχέδια θα χορηγηθούν 5.000€ για επανασυγγραφή. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 15.000€ για τις ταινίες «Park» (Σοφία Εξάρχου), «Οίκτος» (Μπάμπης Μακρίδης) και «Συνοριακή γραμμή» (Μανώλης Οικονόμου). Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή έχει ξεκινήσει γυρίσματα.
Β) Το Στάδιο Συγγραφής Treatment –πρώτο στάδιο –του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου –Development», περιλαμβάνει 15 σχέδια τα οποία προεγκρίνονται για χρηματοδότηση ύψους 3.000€ το καθένα. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 45.000€.
«Νίκος Καζαντζάκης» – Γιάννης Σμαραγδής
«Graffiti ιστορίες» – Αντώνης Κόκκινος
«Untitled»-Αλέξανδρος Αβρανάς
«Nαρκοπέδιο» – Κωνσταντίνος Στραγαλινός
«Η συνομωσία των περιστεριών» – Ρένος Χαραλαμπίδης
«Γκρέμι»- Αγαθή Δαρλάση
«Ηappy end» – Kώστας Γιαλουρίδης
«Ελευσίνα» – Αλέξανδρος Σκούρας
«Carbon»- Μιχάλης Κωνσταντάτος
«Αθήνα» – Γιώργος Κύρτσης
«Προσκυνητές»- Δημήτρης Αθυρίδης
«Ο λόφος των σκύλων» – Μάρκος Χολέβας
«Musica ΙΙ» –Γιώργος Μακρής
«Απόστρατος» – Ζαχαρίας Μαυροειδής
«Uninvited» – Κατερίνα Ευαγγελάκου
Γ) Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment –δεύτερο στάδιο –του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου –Development», προεγκρίνονται 3 σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 7.000€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 21.000€. Για τις ταινίες «Κοίλα» (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος), «Ουζερί Τσιτσάνης» (Μανούσος Μανουσάκης) και «Η γη του κανενός» (Χριστίνα Κουτσοσπύρου).
Δ) Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment -τρίτο στάδιο- του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου –Development», προεγκρίνονται δυο σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 12.500€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 25.000€: «Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει» ( Γιώργος Πανουσόπουλος) και «Ιβο και Σοφία» (Ελινα Ψύκου).
Ε) Στην κατεύθυνση βελτίωσης κάποιων προτάσεων που κατά την κρίση του δεν είναι καθ’ ολοκληρία έτοιμες να περάσουν στο στάδιο παραγωγής τους, το ΕΚΚ δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς και παραγωγούς να προβούν σε βελτίωση του σεναρίου τους και παράλληλα να διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτών (development). Η προέγκριση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 8.000€ και αφορά το σχέδιο «Jet Lag» των Δέσποινας Χαραλάμπους –Πάνου Παππά.
ΣΤ) Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού, προεγκρίνονται τα παρακάτω έξι σχέδια:
«Holly Boom» – Μαρία Λάφη (50.000€)
«Καύση» – Στράτος Τζίτζης (40.000€)
«Ιερόσυλοι» – Μάρσα Μακρή (40.000€)
«Γαλλίδα δασκάλα» – Νίκος Σούλης (40.000€)
Στο ίδιο πρόγραμμα δύο σχέδια θα χορηγηθούν με 5.000€ για επανασυγγραφή. Πρόκειται για τα «39 ηλιοβασιλέματα στο Φάληρο» της Λένας Βουδούρη και «Σονάτα ζωή» της Δέσποινα Καρβέλα
Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.
Επίσης το Δ.Σ. του ΕΚΚ ενέκρινε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του 2014 -από 01/01/2014 έως 31/01/2014 – τις αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. ύψους 488.500€ για χρηματοδότηση ταινιών.
Επιπλέον προεγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 80.000€ για την ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Καύσωνας» της Τζόις Α. Νασαγουάτι (με Έλληνα συμπαραγωγό την κ. Φένια Κοσοβίτσα) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινήτρων για προσέλευση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα Συμπαραγωγού.
Τέλος εγκρίνει πρόβλεψη 80.000€ για το Ά Τρίμηνο του 2014 για ταινίες μικρού μήκους.
Εν τω μεταξύ με δική του ανακοίνωση στον Τύπο ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γρηγόρης Καραντινάκης (για την θέση του οποίου το ΔΣ του ΕΚΚ αποφάσισε προκήρυξη) υποστηρίζει ότι το Δ.Σ. «στοχεύει στην δημιουργία εντυπώσεων με σκοπό να απεμπολίσει το θεσμικό ρόλο του Γενικού Διευθυντή και να καταστήσει το Δ.Σ. υπεράνω του νόμου.» Και αυτό επειδή σε αντίθεση με τον σχεδιασμό των 809.000€ που ο ίδιος ο κ. Καραντινάκης είχε καταθέσει, το πραγματικό ποσό το οποίο αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. είναι 474.000€ και όχι τα 1.122.500€ που φαίνονται.
Και εξηγεί: «Το Δ.Σ. για να φτάσει στο ποσό του 1.122.500€ με την συγκεκριμένη απόφασή του, συμπεριλαμβάνει ποσά που αφορούν αποφάσεις προγενέστερου Δ.Σ. (1329/2014 και 1327/2014 για ποσό 488.500€ που έχουν ανακοινωθεί ήδη στο Τύπο στις 16.4.2014) και δεσμεύει ποσά για προγράμματα χρηματοδότησης, των οποίων οι ταινίες που έχουν κατατεθεί σε αυτά, δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί
Ο κ. Καραντινάκης αναφέρει επίσης ότι με την απόφασή του το Δ.Σ. επενέβη στις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή και υπερέβη τις δικές του αρμοδιότητες. Απέρριψε π.χ. την εγκεκριμένη από τον ίδιο κατατεθειμένη ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, η οποία βρίσκεται στη 10η ημέρα γυρίσματος με το σκεπτικό ότι «θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί» .Το ίδιο συνέβη και με την ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου η οποία επίσης είχε εγκριθεί, με το σκεπτικό της επανασυγγραφής.
Η περίπτωση της ταινίας «Park» είναι επίσης ιδιαίτερη. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη (development) με την στήριξη των CNC, Eurimages, Sundance Institute & ΣΓ&Τ του Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγές χώρες είναι η Γαλλία (η Alcatraz Films της «Ζωής της Αντέλ») και η Ελλάδα (Beben Films και Faliro House). Επίσης έχει εξασφαλίσει διανομή στην χώρα μας (Feelgood Entertainmnet). Η παραγωγός της, Αμάντα Λιβανού βρίσκεται αυτή την περίοδο στο producer’s lab του Sundance Institute το οποίο έχει στείλει υποστηρικτικό γράμμα για το Park στο ΕΚΚ, τόσο στον Καραντινάκη όσο και στο ΔΣ και το γραφείο παραγωγής.