Η Nανά Σιμόπουλος γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών από έλληνες γονείς. Οταν ήταν 12 ετών η οικογένειά της επέστρεψε στην Αθήνα. Πέντε χρόνια αργότερα, στα 19 της, η Σιμόπουλος πήγε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά για να ασχοληθεί με τη μουσική. Και τα κατάφερε. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και ως συνθέτις, μουσικός και ερμηνεύτρια κινείται στον χώρο της world jazz σκηνής παίζοντας κιθάρα και σιτάρ.
Αρχισε μαθήματα πιάνου στα πέντε της, ενώ έναν χρόνο αργότερα άρχισε μαθήματα κιθάρας. Ακολούθησαν σπουδές σε ωδείο του Λος Αντζελες, ενώ στα 21 της άρχισε να μυείται στον χώρο της τζαζ μουσικής. Επιστροφή από το Λος Αντζελες στη Νέα Υόρκη και πρώτες εμφανίσεις στα jazz sessions της πόλης. Τότε αντιλήφθηκε ότι το επίπεδό της δεν είναι το ίδιο με τους άλλους συναδέλφους της. Αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της. Από το πρωί ως το βράδυ μουσική ως και 15 ώρες την ημέρα. Και κάπου εκεί ο καθηγητής της την προέτρεψε να γράψει επιτέλους κομμάτια. Το έκανε. Και όλα μετά πήραν τον δρόμο τους.
Πριν από μερικά χρόνια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, και πάλι στο Νομισματικό Μουσείο, όπου πριν από μερικές ημέρες κατέπληξε και πάλι το κοινό. Με το συγκρότημά της (ο ιταλός σαξοφωνίστας Σάμιουελ Μαρλιέρι, o μπασίστας Μάνος Λούτας και σε ταμπλάς και σαρόντ ο Γιώργος Γλινός, με έκτακτη συμμετοχή από την Αμερικανίδα Caryn Heilman στα κρουστά και στα φωνητικά) παρουσίασε δικές της συνθέσεις. Τότε ο κόσμος κατάλαβε από πρώτο χέρι γιατί η μουσική της Νανά Σιμόπουλος είναι «ιδιότροπη». Συνδυάζει ένα μείγμα από ελληνικούς ρυθμούς χρησιμοποιώντας όργανα όπως το αυστραλέζικο ντιτζεριντού και το ινδικό σιτάρ μαζί με νοτιοαμερικανικά και αφρικανικά όργανα.
Η Νανά Σιμόπουλος παίζει με έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο ινδικό σιτάρ, τζαζ κιθάρα και μπουζούκι δημιουργώντας ένα προσωπικό ηχητικό τοπίο που δεν έχει πολλά κοινά με τον τυπικό ήχο ενός κουαρτέτου jazz. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών είναι ένας συνεχής διάλογος που άλλες φορές εναρμονίζεται και άλλες φορές οδηγεί σε ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς. Επίσης καλεί το κοινό να συμμετέχει με τη δημιουργία δικών του ήχων υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε ερμηνεία της. Οταν ο χώρος το επιτρέπει, χρησιμοποιεί κινούμενες multimedia προβολές που συνοδεύουν τα live της.
Το τελευταίο έργο της «Daughters of the Sun» βρέθηκε στην πρώτη θέση στα τσαρτς των ραδιοφωνικών σταθμών της Νέας Παγκόσμιας Μουσικής της Αμερικής (NAV New Age and World radio charts), ενώ έχει συνθέσει κομμάτια για παραστάσεις μοντέρνου μπαλέτου των ομάδων Joffrey Ballet και Dance Theatre of Harlem.
Επίσης σημαντικές είναι οι συνεργασίες της Νανά με κορυφαίους καλλιτέχνες εκπροσώπους της jazz, όπως ο μπασίστας Charlie Haden, ο τρομπετίστας Don Cherry και στα κρουστά ο Βραζιλιάνος Café Da Silva. Εχει εμφανιστεί με τη διάσημη σοπράνο Lauren Flanigan στο θέατρο Symphony Space της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον με τη Mary Ann McSweeney στo πλαίσιο του φεστιβάλ «Γυναίκες της Jazz».
Τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τη Νανά όλο και πιο κοντά στις ελληνικές ρίζες της με εμφανίσεις και συνεργασίες με έλληνες καλλιτέχνες. «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα βρίσκω όλο και περισσότερους ταλαντούχους μουσικούς και εξαιρετικούς χώρους για την εκτέλεση της jazz» λέει η ίδια.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι είναι καθηγήτρια Κινηματογραφικής Μουσικής (Professor of Music for Film) στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης (School of Visual Arts).

HeliosPlus